Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Οδοιπορικό στους Ψαράδες Φλώρινας: Να γιατί πρέπει να πας

Την Ελλάδα την αγαπώ. Δεν θα την άφηνα ποτέ για να ξενιτευτώ. Λατρεύω τον καιρό της, την θέση της και φυσικά το κλίμα της. Μου αρέσει που παρότι είναι μία χώρα μικρή συγκριτικά με άλλες, έχει τόσους κρυμμένους θησαυρούς που μπορεί κάποιος να ανακαλύπτει έναν κάθε μέρα.  Ένας από αυτούς είναι ο
παραδοσιακός οικισμός Ψαράδες στις Πρέσπες χτισμένος σε υψόμετρο 850 μέτρων.
Οι Ψαράδες είναι ορεινός παραδοσιακός οικισμός που ανήκει στο νομό Φλώρινας και βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού, στη νότια όχθη της λίμνης της Μεγάλης Πρέσπας περίπου 59 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Φλώρινας. Παλαιότερα μάλιστα λεγόταν Νίβιτσι, ενώ έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και βρίσκεται υπό καθεστώς σχετικής προστασίας ως προς την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία.
Το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι αγγίζουν τους 100 ενώ όσο ο καιρός ανοίγει και η θερμοκρασία ανεβαίνει ο πληθυσμός αυξάνεται! Όπως τα περισσότερα χωριά της ευρύτερης περιοχής, έτσι και οι Ψαράδες, παρουσιάζουν ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς την τοπική αρχιτεκτονική και τις τεχνικές κτισίματος, όπως εξελίχθηκαν κατά τους δύο προηγούμενους αιώνες.
Πολλοί θα αναρωτιέστε από που πήραν την ονομασία τους. Ως παραδοσιακό ψαροχώρι από τους ψαράδες! Κάνοντας μία βόλτα με βάρκα θα δεις τις μεταβυζαντινές τοιχογραφίες πάνω στους βράχους, αλλά και τα φημισμένα ασκηταριά στα βράχια της λίμνης. Όσοι έχουν πάει σε αυτό το χωριό τους έκανε εντύπωση το σημαντικό αξιοθέατο που δεν είναι άλλο από την εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου του 19ου αιώνα.
Αν σου αρέσει η ηρεμία και θέλεις να πας κάπου να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις το συγκεκριμένο χωριό είναι η κατάλληλη επιλογή. Θα πιεις με ηρεμία τον καφέ σου αγναντεύοντας τη θέα, θα μιλήσεις με ντόπιους και θα μάθεις ιστορίες για το χωριό ενώ θα εντυπωσιαστείς από τα μαγευτικά τοπία.
Ο εθνικός δρυμός Πρεσπών είναι ένα μέρος που σίγουρα αξίζει κανείς να γνωρίσει. Ένα μέρος με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα, όμορφα τοπία και φιλόξενους κατοίκους.Θα βρεις ξενώνες για τη διαμονή και παραδοσιακές ταβέρνες για να απολαύσεις τις τοπικές γεύσεις…

MARKELLA SHARAIHA
Πηγή: travelgirl.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου