Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Το σχέδιο ανακοίνωσης των ΣΥΝΕΚ που κατατέθηκε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ για το θέμα των μη παρακολουθούντων μαθητών


ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΜΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ο Υφυπουργός Παιδείας με ενημερωτικό σημείωμα προς τις σχολικές μονάδες των ΕΠΑΛ ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμπλήρωση της ΥΑ  10645/ΓΔ4/22-1-2018 (Β΄120) με θέμα «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», και στην οποία επανέρχεται το γνωστό θέμα των ΜΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ στη μέση της σχολικής χρονιάς - σύμφωνα και με την από τις 24/6/2016 υπουργική απόφαση 103539/Δ4 του πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, που έπαψε να ισχύει με την νέα ΥΑ 10645/ΓΔ4/22-1-2018, αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς σ αυτήν. Την ίδια χρονική στιγμή και πριν καν υπογραφεί η τροποποίηση-συμπλήρωση της ΥΑ, διάφοροι ΔΔΕ σπεύδουν να υλοποιήσουν διάταξη που δεν υφίσταται και που δηλώνει το ΥΠΠΕΘ ότι θα την επαναφέρει στο επόμενο διάστημα.
 Σύμφωνα με την απόφαση αυτή «εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του μαθητή είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ανεπαρκή, ο μαθητής χαρακτηρίζεται ως μη παρακολουθών και δεν λαμβάνεται υπόψη α) στα αριθμητικά δεδομένα του τμήματος για τις αναθέσεις των μαθημάτων, θεωρητικών και εργαστηριακών, καθώς και β) στον προγραμματισμό τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών). 0 κίνδυνος για μετακινήσεις εκπαιδευτικών και αλλαγές στον αριθμό τμημάτων – ακόμα και χωρίς να αναφέρεται το τελευταίο στην τροποποιητική και λόγω παρερμηνείας ή ιδιαίτερου ζήλου ορισμένων ΔΔΕ – στα μέσα της χρονιάς είναι σαφής και άμεσος, όπως επίσης και ο κίνδυνος να μειωθούν τα ήδη ολιγάριθμα κενά στην ΤΕΕ και να αυξηθούν τα πλεονάσματα των εκπαιδευτικών την επόμενη σχολική χρονιά. 
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί:
- Άμεσα το υπουργείο να μην προχωρήσει στην συμπλήρωση της υπουργικής απόφασης 103539/Δ4, που αφορά τους μη παρακολουθούντες μαθητές και τη Διοίκηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της που θα δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στους μαθητές των ΕΠΑΛ και τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε αυτά. 
- Τους συλλόγους διδασκόντων να μην προχωρήσουν στη σύνταξη της ειδικής πράξης για τον χαρακτηρισμό των μη παρακολουθούντων μαθητών. Σε καμιά περίπτωση να μην δεχτούν τροποποίηση της ανάθεσης μαθημάτων και της κατανομής ωρών στη μέση της σχολική χρονιάς. Οι σύλλογοι διδασκόντων είναι αποκλειστικά αρμόδιοι να προχωρήσουν στον χαρακτηρισμό φοίτησης στο τέλος της χρονιάς και ταυτόχρονα να αναθέσουν μαθήματα και κατανομή ωρών στους καθηγητές του σχολείου.
- Τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να σταματήσουν τις προσπάθειες για την αύξηση των υπεραριθμιών.
ΣΥΝΕΚ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου