Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δ.Καρακασίδης: Η Αμπελοκαλλιέργεια προτεραιότητα στη Δυτική Μακεδονία

Με αφορμή τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου για τα αμπέλια στη Δυτική Μακεδονία, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Στο πλαίσιο της εξειδίκευσης του περιφερειακού σκέλους των κριτηρίων επιλογής προσδιορίστηκαν οι τρεις κλάδοι προτεραιότητας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. 
Η κατηγορία των αμπελώνων για παραγωγή οίνου εμπίπτει στον κλάδο προτεραιότητας της που περιγράφεται ως: «Ποσοστό της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση-ΤΑ) που προέρχεται αθροιστικά από τους τομείς βιολογικής παραγωγής, ολοκληρωμένης διαχείρισης και παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, είναι μεγαλύτερο ή ίσο του 60% της ΤΑ του συνόλου της εκμετάλλευσης και φέρει συντελεστής βαρύτητας: 0,80».
Η κατηγορία που αφορά τους αμπελώνες για επιτραπέζια χρήση συμπεριλαμβάνεται στο παραπάνω κριτήριο κι επιπλέον στο εξής: «Ποσοστό της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση-ΤΑ) που προέρχεται αθροιστικά από τους τομείς των οπωροκηπευτικών, των βρώσιμων οσπρίων και των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών είναι μεγαλύτερο ή ίσο του 60% της ΤΑ του συνόλου της εκμετάλλευσης και φέρει συντελεστής βαρύτητας: 0,90». 
Οι περιγραφόμενοι τομείς προτεραιότητας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αφορούν τόσο τους υποψήφιους φυσικά και νομικά πρόσωπα όσο και τα υποψήφια συλλογικά σχήματα αγροτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου