Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Τοποθέτηση της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, επί της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας

Παρακολουθήσαμε προσφάτως να εξελίσσεται μια θεατρικού τύπου συνεδρίαση και μάλιστα να συγκαλείται έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση, σύμφωνα με το ως άνω θέμα. Μας εκπλήσσει που ενώ μία μέρα νωρίτερα, σε τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ Φλώρινας δεν έγινε καμιά
αναφορά επί του θέματος, αλλά δρομολογήθηκε νέα συνεδρίαση όπου καλέστηκαν και όλοι οι φορείς  της περιοχής, που μεταξύ εύλογων τοποθετήσεων δόθηκε βήμα άκρατης λαϊκίστικης ρητορείας στους εμπνευστές αυτής της συνεδρίασης, η οποία έληξε αιτούμενη την αποστολή επιστολής προς τον Υπουργό Παιδείας και συνάντηση μαζί του.
 Αναρωτιόμαστε δε, από που προκύπτει αυτό το όψιμο ενδιαφέρον για το Πανεπιστήμιο της Φλώρινας, βλέποντας τους πρωταγωνιστές να ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για ένα νόμο με προοπτική για ανάπτυξη των περιφερειακών ιδρυμάτων, την στιγμή που λίγα χρόνια νωρίτερα τα σχέδια Αθήνα Ι,ΙΙ της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αποδυνάμωσαν τα περιφερειακά πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και της Δυτικής Μακεδονίας.
Η τοποθέτηση του κ. Αντωνιάδη, ήταν παραληρηματική χαρακτηριστική του πανικού που φαίνεται να τον διακατέχει.. Μάλιστα ενώ μέχρι πρότινος αναφερόταν με εμμονή στην επιστροφή του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών ή δημιουργία νέου τμήματος, σήμερα θυμήθηκε ότι το σχέδιο Αθηνά, όφειλε να κάνει διαφορετική κατανομή τμημάτων, καταλογίζοντας παράληψη  της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Προφανώς όπως έχουμε ξαναπεί,  φάρμακο στη λήθη του κ. Αντωνιάδη αποτελούν  τα ιστορικά γεγονότα, όπου γι άλλη μια φορά είμαστε αναγκασμένοι να υπενθυμίσουμε: ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ εμπνεύστηκε και  υλοποίησε τα Σχέδια Αθηνά και απαξίωσε το ελληνικό δημόσιο περιφερειακό Πανεπιστήμιο, απομακρύνοντας το Τμ. Βαλκανικών Σπουδών από τη Φλώρινα, ενώ οι πολιτικοί παράγοντες που ήταν στα πράγματα εκείνη την περίοδο, επικροτούσαν με νομοθετικές πρωτοβουλίες την υποχρηματοδότηση, την συγχώνευση και την απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας. 
Δυστυχώς, καμία διευρυμένη ειδική συνεδρίαση ή και διαμαρτυρία αξιοσημείωτου βεληνεκούς δεν πραγματοποιήθηκε εκείνη την περίοδο. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχασε Τμήματα, μέλη Δ.Ε.Π. και φοιτητές, όπως επίσης δεν δόθηκε ουσιαστική προοπτική ανάπτυξης και η πόλη της Φλώρινας επλήγη σημαντικά. Είναι ολοφάνερο πως όλα αυτά δεν αποτελούν πυλώνες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.  
Για τον ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, η εκτίμηση που μένει από την ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ Φλώρινας της 13/2/2018 είναι, ότι δεν έλαβε υπόψη της την πραγματικότητα και καταθέτει τα παρακάτω:
-Τα σχέδια Αθηνά ήταν καταστροφικά για την περιφέρεια, προβλέποντας αναγκαστικές συνενώσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ και είναι αυτά που ουσιαστικά οδήγησαν σε μια διαδικασία σαλαμοποίησης της ανώτατης Παιδείας, μετακινώντας πανεπιστημιακά τμήματα και καθηγητές, εν αντίθεση με το σημερινό σχέδιο νόμου που προβλέπει εθελοντικές συμπράξεις, κατόπιν αποφάσεων των συμβουλίων των ιδρυμάτων, με γνώμονα την ύπαρξη οικονομιών κλίμακας αλλά και σημαντικές βελτιώσεις σε επίπεδο υποδομών και προγραμμάτων σπουδών, καθώς το Υπουργείο θα σταθεί αρωγός τους. Αντί λοιπόν να αδράξουμε τις ευκαιρίες που δίνει το νέο σχέδιο Παιδείας, με τα κίνητρα για υποδομές και δημιουργία Πανεπιστημιακών τμημάτων, όπου η Φλώρινα φαίνεται να είναι κερδισμένη, καθώς έχει πολλές πιθανότητες αναβάθμισης του Τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας σε Σχολή Γεωπονίας και δημιουργία άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Αντωνιάδης εντείνει τις ανησυχίες των πάντων, προβαίνοντας σε έναν άκρατο λαϊκισμό, όπου με ευκολία θα μπορούσαν κατά τα λεγόμενα του να μεταφερθούν σχολές από Θεσσαλονίκη και Γιάννενα στη Φλώρινα και φυσικά είναι έτοιμος να διεκδικήσει κι άλλα τμήματα, όταν λίγα χρόνια νωρίτερα  τηρούσε σιγή ιχθύος.  
-Δεν μας απαντούν οι κ.κ. Αντωνιάδης και Βοσκόπουλος γιατί μοιάζουν αντίθετοι με μια προοπτική σύμπραξης του ΑΕΙ και ΤΕΙ, που θα σημαίνει ανάπτυξη στη Φλώρινα και αντί να επιχαίρουν την προοπτική αυτή, την υποβαθμίζουν; Πρέπει να μας απαντήσουν ανοιχτά αν είναι υπέρ ενός σχεδίου που αναβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σχολές της Φλώρινας, όπου για πρώτη φορά τα ιδρύματα αποφασίζουν από μονά τους για την τύχη τους.  Επιτέλους, ας μας απαντήσουν σε ποια κατεύθυνση εργάζονται και ποια είναι η θέση τους, στην εκφραστική βούληση του Υπουργείου, στο να τεθεί σε διαβούλευση το νέο σχέδιο παιδείας. Επίσης, δεν φαίνεται να λαμβάνει κάνεις υπόψη ότι με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων δίνεται η δυνατότητα διετών κύκλων σπουδών σε τομείς ενδιαφέροντος αποφοίτων των ΕΠΑΛ. 
-Φαίνεται ότι ανησυχεί  η επίλυση κάποιων χρόνιων προβλημάτων και μάλιστα δεν παραλείπει ο κ. Αντωνιάδης να σχολιάσει το γεγονός επίλυσης του ρυμοτομικού, μιλώντας για τριετή καθυστέρηση, σε ένα πρόβλημα που η παράταξη του και οι κυβερνήσεις που μετείχε, δεν έπραξε τα αυτονόητα αλλά κωλυσιέργησε για χρόνια ολόκληρα. Επίσης, έχει αποσιωπηθεί εντέχνως το γεγονός ότι η επίλυση  του ρυμοτομικού ανοίγει το δρόμο για υλοποίηση επενδύσεων 15 εκ.€ και αντιθέτως με την Ν.Δ, ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Δυτικής Μακεδονίας που ήταν δέσμευση του Πρωθυπουργού, για την οικονομική ενίσχυση των πανεπιστημιακών υποδομών στη Φλώρινα, φαίνεται να υλοποιείται. 
-Παρατηρούμε ότι η ειδική συνεδρίαση, είχε σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης της κοινωνίας της Φλώρινας, όπου ο Δήμαρχος Φλώρινας λειτουργεί περισσότερο ως κομματικός εγκάθετος, σε μια συντονισμένη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να "αποδράσει" από το ασφυχτικό κλοιό του σκανδάλου της Novartis. Φρόντισε λοιπόν ο κ. Δήμαρχος να δώσει  λόγο στον κ. Αντωνιάδη, όπου με υστερία επιδόθηκε στην παραπλάνηση της τοπικής κοινωνίας. Φαίνεται επίσης, ότι ο κ. Δήμαρχος τα καταφέρνει περίφημα ως κομματικό στέλεχος, καθώς κατάφερε μια κορυφαία αυτοδιοικητική διαδικασία, να την μετατρέψει σε κομματική φιέστα, ανακατανέμοντας σε ένα γρήγορο ξεσκαρτάρισμα, ρόλους σε τοπικό επίπεδο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Ρωτάμε τον κ. Δήμαρχο και το βουλευτή, που βρίσκονταν  και δεν εξέφραζαν τον προβληματισμό τους στις αποφάσεις του συμβουλίου της συγκλήτου για τα μεταπτυχιακά; Ενώ τώρα πολύ λαϊκίστικα εκφράζουν το ενδιαφέρον τους, για το Πανεπιστήμιο, όταν η ανάπτυξη ενός ιδρύματος περνά μέσα από την ανάπτυξη και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, τόσο με θεσμοθετημένα όσο και με άλλα κίνητρα, τα οποία το καθιστούν πιο ελκυστικό. Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη την τοπική  κοινωνία και συγκεκριμένα την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και άλλους φορείς, όπως επιμελητήρια, συλλογικότητες, οι οποίες  θα δημιουργήσουν ικανές υποδομές, όχι μόνο στη λειτουργία του ιδρύματος, αλλά και στην ποιότητα ζωής εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, προκειμένου η διαβίωση τους να γίνει πιο ανθρώπινη εντός της πόλης μας.
Δεν φαίνεται να προβληματίζει κανένα γιατί πολλοί φοιτητές επιλέγουν να μη μένουν στην πόλη μας, αλλά να πηγαινοέρχονται, αντιθέτως προβληματίζει μια διάταξη ευεργετική που αποκαθιστά ένα χρόνιο λαϊκό αίτημα των μεταγραφών στην ιδία πόλη, των αδελφών φοιτητών. Εδώ ο κ Αντωνιάδης για άλλη μια φορά συγκρίνει Φλώρινα με Θεσσαλονίκη  και Αθήνα λες και στη Φλώρινα σήμερα λειτουργούν όλες οι Πανεπιστημιακές σχολές της τριτοβάθμιας  εκπαίδευσης, ώστε να γίνει πχ, η αντίθετη μετακίνηση αδελφών από Θεσσαλονίκη προς Φλώρινα.
 Επιτέλους πότε η τοπική οργάνωση της Ν.Δ θα συστήσει στον κ Αντωνιάδη να προσέχει λίγο παραπάνω τις δημόσιες δηλώσεις του, καθώς  όπου βρεθεί και σταθεί και σε οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση ακόμα και σε χοροεσπερίδες, φροντίζει και  βάλλει πολύ κυνικά εναντίον της κυβέρνησης. Δεν έχει καταλάβει  ότι όλες οι μέρες και ώρες δεν  είναι ίδιες και επίσης όλοι οι χώροι δεν  είναι Κοινοβούλιο, αλλά ίσως και αίθουσες δεξιώσεων; Μήπως τελικά με τον άκρατο λαϊκισμό και δημαγωγία του, ανταγωνίζεται και θέλει να καταλάβει αυτός την θέση του σημερινού Αντιπρόεδρου  της Ν.Δ,  Άδωνη Γεωργιάδη;  
Τέλος ως προς το δικαίωμα μετακίνησης μελών ΔΕΠ, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, καθώς οι Πανεπιστημιακοί στις τοποθετήσεις τους μίλησαν για ένα δίκαιο μέτρο το οποίο δίνει το δικαίωμα μετακίνησης σε κάθε μέλος ΔΕΠ, δικαίωμα που έχουν όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί και μάλιστα μετά τη διετή δόκιμη θητεία τους. Δικαίωμα που ούτως ή άλλως συνυπήρχε και παλιότερα με  άλλες διατάξεις και σε κάθε περίπτωση αν κάποιος επιθυμεί να μετακινηθεί θα πρέπει να μας προβληματίσει για ποιο λόγο θέλει να αφήσει τη Φλώρινα. Μήπως  τελικά υστερούμε σε κάτι και θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια βελτίωσης;
 Επίσης ο Υπουργός έχει δεσμευθεί για ορθολογική διαχείριση στα ζητήματα κινητικότητας και αποκατάστασης των πιστώσεων για θέσεις που θα εκκενωθούν, μέσα από τις όποιες μνημονιακές  δυνατότητες υπάρχουν. Εδώ λοιπόν θέτουμε ένα ερώτημα και   προβληματισμό προς όλους, γιατί θα πρέπει κάθε φορά από τις διατάξεις που ισχύουν για όλη την κοινωνία(ΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ) να εξαιρούνται τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ;
Κλείνοντας αναφέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  Φλώρινας, τόσο στα ζητήματα παιδείας όσο και στα λοιπά δρώμενα που αφορούν την τοπική κοινωνία, παρακολουθεί όλα τα θέματα  και συμβάλλει στο μέτρο του δυνατού στην επίλυση των προβλημάτων, μέσα από παρεμβάσεις σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο.
Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου