Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Ως «Αντίδωρο» στον Τάκη Μπέσσα

Του Γ.Στρατάκη
Τον Τάκη  τον γνώριζα πριν τη θητεία μου ως Νομάρχης Φλώρινας, όχι όμως ιδιαίτερα.
Είχα καταγραμμένη στην αίσθησή μου την εικόνα  ενός Ευπατρίδη της Φλώρινας, και δεν έκανα λάθος, όταν
κατά την διεκδίκηση του Τμήματος Καλών και Εφηρμοσμένων Τεχνών, βρεθήκαμε πάρα πολύ κοντά και η εκτίμησή μου επιβεβαιώθηκε.
Σ’ ένα ευνοϊκό περιβάλλον  για το εγχείρημα της διεκδίκησης της Σχολής Καλών Τεχνών, έχοντας την πλήρη υποστήριξη και καθοδήγηση του τότε Προέδρου της Προσωρινής Δ.Ε του Παν/μιου κ. Μασαλά Χ., με διερευνημένη και θετική τη βούληση της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Παιδείας (Υπουργός κ. Μ. Γιαννάκου - Κουτσούκου και Γ.Γ. για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Κυριαζής Χ.), ξεκίνησε η προσπάθειά μας.
Ο Τάκης ήταν ο συντάκτης του φακέλου της διεκδίκησης  και καθοδηγητής σε πρακτικά και λειτουργικά προβλήματα που θα αντιμετώπιζε το νέο τμήμα και μαζί με τον Στ. Γώγο άμεσο συνεργάτη μου τότε στην Νομαρχία ανέλαβαν το εξίσου ουσιαστικό κομμάτι της υποστήριξης της προσπάθειας, με πρόθυμη συνεισφορά από όλους όσους ζητήθηκε βοήθεια και υλικό.
Η προσπάθεια ευοδώθηκε με επιτυχία και ο Τάκης Μπέσσας ήταν καθοριστικός παράγοντας και μετά, στην λειτουργία του Τμήματος και η ψυχή στην ανάπτυξή του.
Δυστυχώς δεν προχώρησαν όσα προγραμματίζαμε για την δημιουργία και Τμήματος Κινηματογράφου, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις λειτουργίας, αυτόνομης Σχολής Καλών Τεχνών στην Πόλη της Φλώρινας.
Ευτύχησε να τιμηθεί εν ζωή και όχι μετά θάνατο, στην εκδήλωση που έγινε  στο Πανεπιστήμιο, με την ανακήρυξή του σε Ομότιμο Καθηγητή μετά την συνταξιοδότησή του, μέγιστη τιμή που του άξιζε δικαιωματικά για τη προσφορά του.
Ο Τάκης Μπέσσας έφυγε νωρίς.
Είχε πολλά να δώσει ακόμη στον Τόπο του, στην Τέχνη που υπηρετούσε, στους δικούς του ανθρώπους, σε όλους μας.
Καλό σου Ταξίδι Τάκη!                        
                                                                                                               ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
                                                                                                               τ. Νομάρχης Φλώρινας

Υ.Γ.: Η ολοκλήρωση του κτιρίου της Α. Όλγας και η λειτουργία του ως χώρος του Τμήματος Κ. κ Ε. Τεχνών αποτελεί ελάχιστο σεβασμό και υποχρέωση στη μνήμη Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου