Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Το ΔΝΤ αντικατέστησε Τόμσεν & Βελκουλέσκου

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης
Ομολογία αποτυχίας για το σωστό υπολογισμό των δεδομένων, στα επτά χρόνια μνημονίων & λιτότητας στην Ελλάδα, δηλώνει η ομάδα του ΔΝΤ με τον επικεφαλής της  Πολ Τόμσεν. Αποτέλεσμα η αντικατάσταση του σοσιαλιστή Δανού τεχνοκράτη και του εκτελεστικού του βραχίονα, της  Ρουμάνας Ντέλιας Βελκουλέσκου.

Τις συνεννοήσεις για την υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ μεταξύ ΓΑΠ και Στρος Καν, πριν από τις  εθνικές εκλογές του Φθινοπώρου του 2009 εκλήθη ως εκπρόσωπος του Ταμείου να υλοποιήσει ο Τόμσεν. Ενδεχομένως για την καλύτερη προετοιμασία, προηγήθηκαν οι γνωστές-μυστικές συναντήσεις στην Πάρο το καλοκαίρι του 2009 με τον αδελφό του μετέπειτα πρωθυπουργού (ΓΑΠ) Αντρίκο Παπανδρέου ….
Το επίσημο ξεμπρόστιασμα (Πολ & Ντέλιας) έγινε στην συνεδρίαση του Eurogroup τον Φεβρουάριο 2017. Οι ΥΠ.ΟΙΚ. της Ευρωζώνης εκτίμησαν ως  εντελώς λαθεμένη την έκθεση του Τόμσεν και των συνεργατών του για την ελληνική οικονομία (κακοί υπολογισμοί, ασάφεια, αντιφάσεις κ.α.) και έκριναν ότι δεν είναι απαραίτητα τα πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα.
Λίγο αργότερα (21/4/ 2017) από την Ουάσιγκτον) σε συνέντευξή του ο Πολ Τόμσεν παραδέχεται ότι «είμαστε λάθος για την Ελλάδα και στα επτά χρόνια του μνημονίου. Τα πρώτα πέντε χρόνια ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας, τα τελευταία ήμασταν  λάθος προς την αντίθετη πλευρά».
Τα εγκληματικά λάθη τους για τη «διάσωση» της Ελλάδας είναι πλέον κοινό μυστικό (τελευταία ομολογίες Ντάισελμπλουμ κ.α.) τα έκαναν μαζί με τους άλλους πρόθυμους (δανειστές & αποδέκτες πολιτικούς) για να σώσουν ξένες μεγάλες τράπεζες, σε βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Ακόμα και σήμερα οι αποτυχημένοι τεχνοκράτες του ΔΝΤ θέτουν ως αναγκαία προϋπόθεση την ανακεφαλαίωση (κι άλλο τάισμα) των συστημικών ελληνικών τραπεζών με 10 δις ΕΥΡΩ παρά του ότι οι ίδιες οι τράπεζες (Εθνική) το αρνούνται!
Αντικαταστάτης του Πολ Τόμσεν ορίσθηκε ο Ινδός Ρίσι Γκογιάλ. Όχι πως περιμένουμε ριζική αλλαγή της πολιτικής του ΔΝΤ αλλά προσδοκούμε πιο αντικειμενικές και σωστές εκτιμήσεις. Πάντως δήγμα γραφής του Ρίσι Γκογιάλ έχουμε από το βήμα του Economist όπου τάχθηκε: Υπέρ απολύσεων, λοκ άουτ, διαρθρωτικών αλλαγών, όχι στη μείωση των φορολογικών συντελεστών άμεσα, υποστήριξε την δυνατότητα η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα για επτά συνεχόμενα χρόνια (έφερε και παραδείγματα άλλων χωρών) και συμφώνησε να αποφύγουμε επώδυνα μέτρα όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Αντικαταστάτης της Ντέλιας Βελκουλέσκου και επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι ο Αμερικανός Πίτερ Ντόλμαν. Τον κατατάσσουν στους λιγότερο σκληρούς του Ταμείου, είναι εξαιρετικά έμπειρος με πολλές απαιτητικές αποστολές σε Λευκορωσία, Ισλανδία, Ρωσία, Ουκρανία.
Ο ελληνικός λαός εύχεται στον Πολ και τη Ντέλια να μην ξαναβρούν το δρόμο του γυρισμού στην πατρίδα μας και στους αντικαταστάτες τους να τα μαζέψουν σύντομα και να επιστρέψουν στη «γιάφκα» τους …..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου