Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Ευτράπελα και αναξιοπιστία μέχρι στιγμής στη διαδικασία των market tests

Φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα αποδειχθεί ότι η χώρα μας, είναι απόλυτα αναξιόπιστη στη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της απελευθέρωσης της εκμετάλλευσης λιγνιτικής παραγωγής. Καλώς ή κακώς, πρέπει να εφαρμόσουμε την κοινοτική οδηγία για πώληση του σχετικού ποσοστού. Όμως εκτός από την υπέρμετρη
χρονοκαθυστέρηση που παρατηρούμε στη διαδικασία, η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τη στάση της σε επιμέρους ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της αγοράς και της παραγωγής.
Σε λίγους μήνες οι μονάδες θα έχουν πωληθεί και δεν έχει διευκρινιστεί πως θα γίνει η μετάβαση των εκατομμυρίων καταναλωτών σε ιδιωτικό καθεστώς ενέργειας. Μέχρι το 2020 θα πρέπει το 50% των καταναλωτών να μην παίρνει ρεύμα από τη ΔΕΗ. Πως θα γίνει αυτό αν δεν έχουν δημιουργηθεί σοβαρές και αξιόπιστες ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από Ευρωπαϊκά και όχι μόνο προγράμματα; Πως θα αντέξουν έχοντας αντίπαλο το ανεπαρκές, αναποτελεσματικό και αρτηριοσκληρωτικό κράτος, που θα σταματά για ψύλλου πήδημα τις επενδύσεις στην ενέργεια; Αυτοί που έχουν δοκιμάσει να επενδύσουν έχουν τραβήξει πολλά από τον σκουριασμένο κρατικό μηχανισμό, εκτός αν τον «λαδώσουν» και πάει μια επένδυση μπροστά, με επισφάλειες όμως και ερωτηματικά για το μέλλον.
Στην παραγωγή με ποια κριτήρια θα πωληθούν οι μονάδες όταν οι τοπικές κοινωνίες που θα φιλοξενήσουν την δραστηριότητα του ιδιώτη επενδυτή δεν γνωρίζουν υπό ποίες συνθήκες θα δουλέψει ο ιδιώτης; Αυτή τη στιγμή ένας ιδιώτης που θα κληθεί να αγοράσει το σταθμό της Μελίτης δεν γνωρίζει το καθεστώς των μετεγκαταστάσεων, των αποκαταστάσεων, των επαναποδόσεων και θα βρεθούμε στο μέλλον προ εκπλήξεων και σε εμπόλεμες καταστάσεις μεταξύ ιδιωτών, εργαζομένων και κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Έχει μπει το Υπουργείο σε μια διαδικασία να ξεκαθαρίσει το καθεστώς της επόμενης μέρας; Γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως η σημερινή ΔΕΗ που ουσιαστικά ήταν κράτος.
Ερχόμαστε σε μια αγοραπωλησία μπάχαλο που σε κάθε περίπτωση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2018, ώστε το πρόγραμμα 2015-2018 να κλείσει επιτυχώς και να μη γνωρίσουμε και πάλι καταστάσεις του 2015. Τι θα αγοράσει ο ιδιώτης; Τι θα κατακτήσει η τοπική κοινωνία που θα φιλοξενεί τον ιδιώτη;  Η χώρα μας θα κληθεί να εφαρμόσει την οδηγία και επειδή είναι καταδικασμένη, σε καμία περίπτωση δεν θα υποχωρήσει η commission.
Η χώρα μας αυτή τη φορά θα υποχωρήσει και θα εφαρμόσει το νόμο, ακόμη και αν χρειαστεί να παραχωρήσει τα κοιτάσματα σε ιδιώτες και μάλιστα, όσο περνάει ο χρόνος, τόσο πιο αρνητικά θα είναι τα πράγματα για την Ελληνική κυβέρνηση που στο θέμα της ενεργειακής κάλυψης της χώρας αδιαφορεί για τον κατακλυσμό που έρχεται. Όσο ρευστότητα και να δώσει στη ΔΕΗ που πλέον έχει μετατραπεί σε έμπορο ενέργειας, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Θα συρρικνωθεί εκ των πραγμάτων και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, αφού χωρίς σχέδιο και πρόταση η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς μέχρι στιγμής να έχει κατατεθεί μία πρόταση για χρηματοδότηση. Για πόσο ακόμη πρέπει να βαδίζουμε στα τυφλά; Οφείλουμε να καταθέσουμε σοβαρές προτάσεις ανάπτυξης, οι οποίες θα τυγχάνουν χρηματοδότησης από τα καλύτερα εργαλεία.
Μιχάλης Αγραφιώτης 
Πηγή:energypress 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου