Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Αφιέρωμα της ΕΡΤ2 στον Επίκουρο Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννη Καστρίτση: «Γιάννης Καστρίτσης ο άνθρωπος και ο ίσκιος του»

Tην Παρασκευή 20 Οκτωβρίου προβλήθηκε από την ΕΤ2 στη σειρά “closeup”, το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Γιάννης Καστρίτσης ο άνθρωπος και ο ίσκιος του». 

Πρόκειται για μια νέα σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στο έργο και στη ζωή Ελλήνων δημιουργών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, αλλά και απλών ανθρώπων που συμβάλλουν -ο καθένας με το δικό του τρόπο- στη συγκρότηση της συλλογικής μας ταυτότητας. 
Ο Γιάννης Καστρίτσης γεννήθηκε το 1960 στη Δάφνη Ευρυτανίας. Σπούδασε ζωγραφική στην Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης από το 1985 έως το 1990 στο εργαστήριο του Βαγγέλη Δημητρέα. Συνέχισε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό τμήμα του Brooklyn College της Νέας Υόρκης από το 1990 έως και το 1993. Παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται με τη φωτογραφία και τη γλυπτική. Από το 1997 διδάσκει ζωγραφική στο ΤΕΙ Αθηνών, Τμήμα Γραφιστικής και από το 2007  στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. 
Έχει εκδώσει τους προσωπικούς καταλόγους: «Ο Κόσμος των πραγμάτων» (2004), «Στη μεγάλη Λακκούβα» (2006), «Ο άνθρωπος και ο ίσκιος του» (2010), «Η αμφιβολία του Σεζάν» (2011), «Βίων Ερμηνεία» (2012). 
Το ντοκιμαντέρ είναι ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του εικαστικού Γιάννη Καστρίτση και ταυτόχρονα ένα καθηλωτικό ταξίδι σ’ έναν πρωτογενή κόσμο εικόνων, πραγμάτων και ανθρώπινων μορφών. Ένα εικαστικό οδοιπορικό στα βουνά της Ευρυτανίας, εκεί όπου έζησαν και άφησαν τον ίσκιο τους ο Διονύσιος εκ Φουρνά, ο Φυσίκας, η Ανάστω και ο Σύντροφος.
Το ντοκιμαντέρ, εκτός από την επίσημη συμμετοχή του στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο London Greek Film Festival, έλαβε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Fine Arts Film Festival, στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου