Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Δουβλίνο – Φλώρινα, Φλώρινα – Δουβλίνο, μια διαδρομή γεμάτη εμπειρίες με τον ΟΕΝΕΦ

Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων “FUTURE VALUES FOR YOUTHS” που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρόγραμμα Erasmus+ και υποστηρίχθηκε από την Ιρλανδική Υπηρεσία προγραμμάτων για την ΕΕ, είχε στόχο να προωθήσει την ιδέα μιας ανοιχτής Ευρώπης χωρίς διακρίσεις. Γνωρίζοντας ότι η ευρεία
μετανάστευση είναι γεγονός στις μέρες μας, μπορούμε αν οργανωθούμε κατάλληλα να βγούμε κερδισμένοι κοινωνικά αλλά και ατομικά. Μέσα από συζητήσεις και ομαδικές εργασίες , οι συμμετέχοντες κατάφεραν να αποκτήσουν μια βαθύτερη γνώση πάνω στις αξίες της Ευρώπης και να καταπολεμήσουν τυχόν προκαταλήψεις.
Το σχέδιο υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση, ήταν η επίσκεψη των νέων Ιρλανδών από το Δουβλίνο στη Φλώρινα (Ιούνιος 2017) και η δεύτερη φάση, ήταν η επίσκεψη των νέων από τη Φλώρινα και το Αμύνταιο στο Δουβλίνο (Αύγουστος 2017). 
Οι σχέσεις με τους συμμετέχοντες από την Ιρλανδία ήταν από την αρχή άριστες. Καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας όλες τις δραστηριότητες που είχαμε σχεδιάσει από κοινού με τους Ιρλανδούς εταίρους μας. Μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα τα 10 παιδιά, ηλικίας 15-18 ετών από τη Φλώρινα και το Αμύνταιο και οι δυο συνοδοί τους Φιλιππίδης Κώστας (Πρόεδρος του ΟΕΝΕΦ) και Μογλενίδης Χρήστος (Μέλος του ΔΣ) έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και στη δεύτερη φάση του προγράμματος στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο. 
Ο Ιρλανδικός οργανισμός Bradog Youth Service συνεργάστηκε άψογα με τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Επίσης, κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο Δουβλίνο είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να ενημερωθούμε για την ζωή στην Ιρλανδία από τον Πέτρο Μάλλιο και την Αυγή Μάσση, δύο νέους εθελοντές του ΟΕΝΕΦ που εδώ και 1 περίπου χρόνο βρίσκονται στην Ιρλανδία δουλεύοντας σε σχέδιο εθελοντικής εργασίας σε ένα από του μεγαλύτερους φορείς Youth Work της χώρας με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας EVS. 
Το πρόγραμμα αυτό και το ταξίδι στο Δουβλίνο ήταν άλλη μια μοναδική εμπειρία, όπως περιγράφουν παρακάτω, τα ενεργά πλέον μέλη του ΟΕΝΕΦ, τα παιδιά που συμμετείχαν και στις δύο φάσεις του προγράμματος. 

 «Η συμμετοχή μου σε αυτή την ανταλλαγή ήταν μοναδική. Αρχικά στη Φλώρινα όπου και γνωριστήκαμε με τα παιδιά, περάσαμε πολύ καλά. Μέσω των δραστηριοτήτων συζητήσαμε καθημερινά θέματα που δεν είχαμε ξανασκεφτεί να αναλύσουμε, ενώ είναι σημαντικά όπως το «Νo hate speech movement».  Άλλες δραστηριότητες όπως η επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο του Δουβλίνου και η εκδρομή στον Αρκτούρο μας έκανε να γνωρίσουμε καλυτέρα τα παιδιά και να μη θέλουμε να αποχωριστούμε. Αυτό ήταν όμως μια πρώτη γεύση καθώς αναμέναμε το ταξίδι μας στο Δουβλίνο. Εκεί, αναζωπυρώσαμε τη φιλία μας με τα παιδιά αλλά και μεταξύ μας, αναλύσαμε το social inclusion και περάσαμε φανταστικά. Νιώθω πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω τέτοιες εμπειρίες . Επομένως ευχαριστώ πολύ τον κ. Κώστα Φιλλιπίδη, τον κ. Κωνσταντίνο Στεργίου, τον κ. Χρηστό Μογλενίδη και την Μαρία Ζυγομάνη που μας έδωσαν την ευκαιρία αυτή.»
Μιχαέλα Ζωγράφου - Φλώρινα

«Αυτο το youth exchange θα μου μείνει πραγματικά αξέχαστο. Χάρη στις διάφορες εμπειρίες που αποκόμισα τόσο στη Φλώρινα όσο και στο Δουβλίνο νιώθω πλέον πολύ πιο μορφωμένη σε διαφόρους τομείς, έτοιμη να συνεργαστώ, ακόμη και με άτομα που δεν γνωρίζω, ώστε να πετύχουμε έναν κοινό στόχο. Έχω αποκτήσει μεγαλύτερη άνεση στο να μιλώ μπροστά σε κοινό, στο να ετοιμάζω μια παρουσίαση, στο να αντιδρώ γρήγορα και έξυπνα σε διάφορες καταστάσεις. Και φυσικά δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα μου σχετικά με τους φίλους που απέκτησα και τις αναμνήσεις που δημιούργησα μαζί τους. Είμαι πολύ τυχερή που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία ενώ βρίσκομαι σε μια τόσο μικρή ηλικία. Είναι μια εμπειρία που θα κρατήσω για όλη μου τη ζωή.»
Ράνια Κουτσοτόλη – Φλώρινα

«Η συμμετοχή τόσο η δική μου όσο και των υπολοίπων παιδιών στις δραστηριότητες του youth exchange ήταν μια πραγματικά εξαιρετική εμπειρία. Η μια βδομάδα που ήμασταν στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας αλλά και ομαδικές εργασίες που κάναμε τόσο στην Φλώρινα όσο και στην Ιρλανδία μας βοήθησαν να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους και να αρχίσουμε να μιλάμε την αγγλική γλώσσα κάτι το οποίο για μας στην αρχή ήταν δύσκολο γιατί φοβόμασταν μήπως και κάνουμε κάποιο λάθος. Στην αρχή η επικοινωνία με τα παιδιά ήταν λίγο δύσκολη γιατί η προφορά τους ήταν περίεργη αλλά με λίγη προσπάθεια τους καταλαβαίναμε. Οι δραστηριότητες στην Φλώρινα με τις δραστηριότητες στην Ιρλανδία ήταν διαφορετικές. Ο κύριος σκοπός τους ήταν να μιλήσουμε για κάτι το διαφορετικό, αλλά και να μπερδευτούμε μεταξύ μας και να αρχίσουμε να μιλάμε Αγγλικά, μια γλώσσα που μαθαίνουμε εδώ και χρόνια. Οι μέρες πέρασαν πολύ γρήγορα και πριν καν το καταλάβουμε ήρθε η μέρα να γυρίσουμε. Θα μας λείψουν όλοι τόσο πολύ. Είχαμε υπέροχες στιγμές με όλους και αν θα έχω ξανά την ευκαιρία με κάποιο άλλο πρόγραμμα να πάω θα δηλώσω συμμετοχή χωρίς δεύτερη σκέψη.»
Γεωργιάδου Χριστίνα - Αμύνταιο

«Το δέσιμο με τα παιδιά ήταν στενό από την πρώτη κιόλας στιγμή, από τότε που τον Ιούνιο πριν περίπου δύο μήνες γνωριστήκαμε στην Ελλάδα. Στις 19 Αυγούστου ήταν η σειρά μας να επισκεφτούμε τη χώρα τους και να ζήσουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα την καθημερινότητα τους. Η εμπειρία ήταν μοναδική! Η επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο του Δουβλίνου, οι δραστηριότητες με τα κανό, η αναπαράσταση ενός ελληνικού γάμου, η διδασκαλία παραδοσιακών ιρλανδικών χορών, οι φιλίες, οι συζητήσεις για όλα τα θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία του σήμερα είτε την Ελληνική είτε την Ιρλανδική, η διασκέδαση και το γέλιο, όλα αυτά και άλλα, πράγματα που τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν, μ' έκαναν να πιστέψω πως αυτή η ευκαιρία που μου δόθηκε για το ταξίδι αυτό και για τη γνωριμία μου με άτομα της ηλικίας μου που προέρχονται από ένα διαφορετικό μα ταυτόχρονα παρόμοιο περιβάλλον όπως εγώ, ήταν ένα από τα καλύτερα εφόδια, από τις καλύτερες αναμνήσεις που θα κουβαλάω για όλη μου τη ζωή.»
Αλεξάνδρα Μητρούση - Φλώρινα

«Η παραμονή στο Δουβλίνο ήταν φανταστική. Από την στιγμή που φτάσαμε μέχρι το τέλος τα παιδιά και οι leaders ήταν μαζί μας. Οι δραστηριότητες ήταν πολύ ωραίες γιατί μέσω αυτών είχαμε την δυνατότητα να δεθούμε πιο πολύ με τα παιδιά και να γνωρίσουμε την πόλη. Επιπλέον μάθαμε πιο πολλά για τον πολιτισμό και την κουλτούρα των Ιρλανδών. Η εμπειρία αυτή ήταν φανταστική και θα μου μείνει αξέχαστη ως μια από της καλύτερες αναμνήσεις της εφηβείας. Ελπίζω κάποια μέρα στο μέλλον να επισκεφτώ το Δουβλίνο για τουρισμό και όχι μόνο.»
Γιώργος Λαζαρίδης – Αμύνταιο

«Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία! Η Ιρλανδία αποτελούσε πάντα έναν από τους "τοπ" προορισμούς που ήθελα να επισκεφθώ και χάρη στον ΟΕΝΕΦ το κατάφερα. Οι εμπειρίες, που περίμενα να ζήσω, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία: επισκεφτήκαμε εντυπωσιακά μέρη, όπως το Phoenix Park που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κλειστό πάρκο του κόσμου μετά το Yellowstone, τον ζωολογικό κήπο, το Croke Park, το Howth αλλά και μέσα από τις δραστηριότητες, που κάναμε με τα παιδιά από την Ιρλανδία, είδαμε ακόμα πολλά όμορφα πράγματα στο κέντρο του Δουβλίνου. Η πιο διασκεδαστική και συναρπαστική δραστηριότητα για μένα ήταν τα water sports στις εκβολές του ποταμού Liffey, όπου κάναμε κανό και πολλές βουτιές! Με τα παιδιά από την Ιρλανδία δεθήκαμε ακόμα περισσότερο από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε στη Φλώρινα, τον Ιούνιο. Συνεργαστήκαμε, ανταλλάξαμε ιδέες και πιστεύω ότι μέσα από κάθε δραστηριότητα αποκομίσαμε σημαντικά εφόδια ζωής. Το μόνο πράγμα για το οποίο δεν είμαι ικανοποιημένη ήταν το φαγητό. Η μεσογειακή διατροφή δε συγκρίνεται με καμία άλλη. Παρ' όλα αυτά, θα μου λείψει πολύ το Δουβλίνο και ιδιαίτερα τα παιδιά, έχοντας όμως πάντα την ελπίδα ότι θα ξανά βρεθούμε κάποτε. Ο ΟΕΝΕΦ μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω μια μοναδική εμπειρία, να μάθω πολύτιμα πράγματα, να δραστηριοποιηθώ και φυσικά να διαπιστώσω το νοήμα του να έρχεσαι κοντά με ανθρώπους από διαφορετικό πολιτισμό, οι οποίοι τελικά δεν είναι και τόσο διαφορετικοί από εμένα. Ευχαριστώ για όλα!»
Παπαδημητρίου Έλενα - Φλώρινα

«Το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών στο οποίο πήρα μέρος μου έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτώ την Ιρλανδία, μια ξένη χώρα που δεν είχα ξαναπάει ποτέ και να γνωρίσω μέσω αυτού πολλά καινούρια άτομα οχι μόνο από την Ιρλανδία αλλά και από την Ελλάδα και να δημιουργήσω πολλές νέες γνωριμίες αλλά και πολυ καλές φιλίες. Συγχρόνως, κατά τη διάρκεια του προγράμματος κατάφερα να ανακαλύψω πολλές πλευρές της προσωπικότητας μου καθώς συνεργάστηκα με άλλα άτομα και έγινα πιο ανεξάρτητη. Επιπλέον, το πρόγραμμα μου έδωσε τη δυνατότητα να συμμετέχω σε δραστηριότητες που ανέπτυξαν τη κριτική μου σκέψη. Εκτός από όλα αυτά τα προτερήματα του προγράμματος, που βέβαια είναι πολύ σημαντικά, θα ήθελα να επισημάνω το σημαντικότερο πλεονέκτημα του προγράμματος, το οποίο είναι η τεράστια εμπειρία που προσφέρει στους συμμετέχοντες του. Πιο συγκεκριμένα, η αλληλεπίδραση νέων διαφορετικής καταγωγής έδωσε την ευκαιρία στον καθένα από μας να γνωρίσει νέους πολιτισμούς και κουλτούρες και να γίνει πιο υπεύθυνος. Μέσα από τη καρδιά μου η εμπειρία που έζησα φέτος συμμετέχοντας σε αυτό το πρόγραμμα είναι εμπειρία ζωής. Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δόθηκε και να παροτρύνω όλους τους νέους που διψάνε για εμπειρίες να συμμετέχουν εάν έχουν αυτή τη χρυσή ευκαιρία»
Μωυσιάδου Αναστασία – Αμύνταιο

«Τις τελευταίες εννιά ημέρες που πέρασαν είχα μια απίθανη εμπειρία στην Ιρλανδία. Μέσω του προγράμματος ERASMUS+ μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω και να γνωρίσω από κοντά παιδιά από την Ιρλανδία πραγματοποιώντας διάφορες δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες ήταν αλήθεια ενδιαφέρουσες και αποτέλεσαν έναν σπουδαίο τρόπο γνωριμίας , συνεργασίας και ομαδικότητας. Η αγαπημένη δραστηριότητα ήταν το κανό στον ποταμό αλλά μου άρεσαν και οι γενικές συζητήσεις που με έκαναν να κατανοήσω κάποια σημαντικά πράγματα αλλά και να βελτιώσω τα Αγγλικά μου. Οι άνθρωποι στην Ιρλανδία μου φάνηκαν πολύ καλοσυνάτοι. Επίσης το ξενοδοχείο ήταν άψογο όπως και το προσωπικό του . Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν πολύ φιλικοί και μας φέρθηκαν με καλοσύνη και ευγένεια επιδιώκοντας να δημιουργήσουν ένα ωραίο φιλικό κλίμα συνεργασίας. Τέλος ανακάλυψα τα κοινά στοιχεία μας και κατάλαβα πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ελπίζω να κρατήσω επαφή με όλα τα παιδιά και είμαι ευγνώμων στους υπεύθυνους του προγράμματος για αυτήν τη μοναδική ευκαιρία.»
Σπύρος Παπαδόπουλος - Μελίτη

Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας 
Οι Νέοι μπροστά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου