Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Στον πατριωτισμό δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης       
Η παρουσία του ΥΠ.ΕΞ. κ Νίκου Κοτζιά στα εγκαίνια του παραρτήματος της Σχολής Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας δεν ήταν καθόλου τυχαία. Λίγοι γνώριζαν μέχρι την ημέρα των εγκαινίων (10-6-17), για την εγκατάσταση της Σχολής στην πόλη μας, τις μεγάλες αντιδράσεις από συγκεκριμένα συμφέροντα της «Κηφισιάς» του «Κολωνακίου»  και της «παλιάς Ελλάδας». Ο Νίκος
Κοτζιάς γέννημα-θρέμμα Αθηναίος, συνέβαλε καθοριστικά, δίνοντας την πρέπουσα σημασία στη γεωπολιτική θέση της Δυτικής Μακεδονίας.
Επεδίωξα να συναντήσω τον Υπουργό αμέσως μετά το διαδικαστικό των εγκαινίων. Αφού ολοκλήρωσε τη φιλική του συζήτηση με τον παλιό του σύντροφο συντοπίτη μας οδοντογιατρό Κώστα Διαμαντίδη και παρουσία του, καλωσόρισα τον κ Κοτζιά.  Βρίσκομαι στον απέναντι «λόφο» από το φίλο σας του είπα και  πριν ακόμα γίνεται Υπουργός, παρακολουθώ με ενδιαφέρον τον γραπτό και προφορικό σας λόγο. Μέσα και από τον οποίο συμπέρανα ότι «στον πατριωτισμό δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές». Αντί άλλης επιβεβαίωσης και αυθόρμητα ο κ Κοτζιάς με αγκάλιασε και με ασπάστηκε. Παρακολούθησα τις προ καιρού τηλεοπτικές σας εμφανίσεις Υπουργέ, στις αξιόλογες εκπομπές της ΕΡΤ 3 με τον εξαίρετο δημοσιογράφο κ Σαββίδη. Είχα ελάχιστες μου αποκρίθηκε και χαμογέλασε με νοσταλγία. Με ρώτησε ο κ Κοτζιάς εσύ ποιος είσαι; Του συστήθηκα και προσέθεσα ότι πιστεύω πως Υπουργοί Εξωτερικών σαν τον κ Μολυβιάτη και τον κ Κοτζιά πρέπει να έχουν την μόνιμοι ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής. Πρέπει όμως να εκφράζουν την πολιτική της κυβέρνησης μου είπε. Η ανταπάντησή μου και ο επίλογος της μικρής μας κουβέντας ήταν ότι η εθνική πολιτική πρέπει να είναι κοινής γραμμής απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Με αποχαιρέτισε με το κάλεσμα: Θα τα πούμε το βράδυ στην Κοζάνη.
Στην φιλόξενη αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης η κίνηση ιδεών & δράσης «ΠΡΑΤΤΩ» (συνεργάζεται με ΣΥΡΙΖΑ) της οποίας ο Νίκος Κοτζιάς είναι πρόεδρος, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Υπουργού. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής περιέγραψε με τον πλέον κατανοητό τρόπο την κατάσταση στη διεθνή σκακιέρα, με ιδιαίτερη έμφαση στους στόχους και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ & Κίνας και την κατιούσα πορεία της ΕΕ. Τη θέση της Ελλάδας με στόχο την ενίσχυσή της διεθνώς, σ’ έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς σε συνθήκες αστάθειας. Αναφέρθηκε επίσης στις τρέχουσες πολεμικές συρράξεις και στις εξελίξεις στις γειτονικές μας χώρες:
ΤΟΥΡΚΙΑ: Είναι μια «νευρική» και «αναθεωρητική» δύναμη, καταλογίζοντας «υπεροψία» και «αλαζονεία» στην ηγεσία της.
ΑΛΒΑΝΙΑ: Έχει μια ξεχωριστή ιδιομορφία, από τη μια λατρεύει την Ελλάδα και από την άλλη την αντιμετωπίζει με καχυποψία.
Απέναντι στον ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ και το ΙΣΡΑΗΛ δεν παίζουμε παιχνίδια, τους λέμε καθαρά ότι είμαστε φίλοι και με τους δύο.
FYROM: Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να συναινέσουμε στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ από το να εγκαταλείψουν τον αλυτρωτισμό και να συμφωνήσουμε στο όνομα.
ΚΥΠΡΟΣ: Είναι όνειρο ζωής για μια δίκαια και λειτουργική λύση. Να μην υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και να μην δικαιούται κανείς ως εγγυητής να παρεμβαίνει.
Φυσικά ελάχιστοι γνωρίζουν μια και δεν μας αποκάλυψε ο κ Κοτζιάς την κόντρα του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής  Δημοκρατίας κ Αναστασιάδη, τις «ταλαντεύσεις» (λόγω πιέσεων) του κ Τσίπρα και την παρ’ ολίγον αποπομπή του κ Κοτζιά από το ΥΠ.ΕΞ. Θλιβεροί συντελεστές οι ίδιοι κύκλοι που το 2004 υποστήριξαν φανατικά το σχέδιο Ανάν, στο οποίο αντιστάθηκε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος, με την αταλάντευτη στήριξη του Πέτρου Μολυβιάτη και του Κώστα Καραμανλή. Πολιτικές και μιντιακές δυνάμεις σε Κύπρο και Ελλάδα «πυροβόλησαν»  καταιγιστικά τον Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. Νίκο Κοτζιά. Αυτοί που το 2004 έτυχαν πλουσιοπάροχης χρηματοδότησης, όπως απεκάλυψαν εκ των υστέρων επίσημα αμερικάνικα έγγραφα. Ένα καλοστημένο σχέδιο του διεθνή παράγοντα, στο οποίο συμφώνησε ο κ Αναστασιάδης, όπου θα αναγκαζόταν η Αθήνα να δεχθεί μια φόρμουλα εγγύησης και κατοχής που διακαώς επιθυμούσε η Τουρκία. Ο «φιλέλληνας» πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ Μπάιντεν συνέστησε στον κ Τσίπρα να βάλει νερό στο κρασί του και να περιθωριοποιήσει τον κ Κοτζιά, για να λυθεί το κυπριακό. Το ίδιο και η Υφ. Εξ. των ΗΠΑ κ Νούλαντ (μεγάλη «φίλη» μας επίσης) που διεκδικούσε επιπλέον για τις ΗΠΑ κυρίαρχη βάση στη Βόρεια Κύπρο. Σύμφωνα πάντα με πηγές του έγκριτου  δημοσιογράφου Σταύρου Λιγερού εκτός του προέδρου της Κύπρου κ Αναστασιάδη και κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να προκαλέσουν ρήγμα στις σχέσεις Τσίπρα-Κοτζιά, προτείνοντάς του, ο πρωθυπουργός να χαράζει την εξωτερική πολιτική.
Ο κ Κοτζιάς το ξεκαθάρισε από καιρό στον κ Αναστασιάδη, ότι η διαπραγμάτευση της λύσης του κυπριακού είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της Λευκωσίας, το ζήτημα όμως των εγγυήσεων είναι επίσης καθαρά (των τριών εγγυητριών δυνάμεων) θέμα Αθήνας. Οι εγγυήσεις εφαρμοζόταν στην αποικιοκρατία, με μοναδική εξαίρεση την Κύπρο στην συμφωνία Ζυρίχης το 1960. Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνήσει στη συνέχεια ενός καθεστώτος, που προκάλεσε πληγές στον Κυπριακό Ελληνισμό.  
Ευτυχώς για τον ελληνισμό ο πατριωτισμός ΖΕΙ!
Η Πτολεμαΐδα και η περιοχή μας γενικά μπορεί να αξιοποιήσει την γεωπολιτική μας θέση ως συγκριτικό  πλεονέκτημα, αυτό είναι το δίδαγμα κι ας το κατανοήσουμε πρώτα όλοι εμείς και επιτέλους και η «παλιά Ελλάδα». Αξίζουν συγχαρητήρια στην Περιφερειακή και στη Δημοτική αρχή και σ’ όλους όσους συνετέλεσαν και βοήθησαν να έρθει η Σχολή Πυροσβεστικής στην πόλη μας. Περιμένουμε ως άμεσο επόμενο βήμα την λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας που θα συμπληρώσει το πάζλ (σκεπτικό) για την επιλογή της ακριτικής μας περιοχής και θα δώσει παράλληλα αναζωογονητική πνοή, που είναι παρά ποτέ απαραίτητη για τον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου