Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Μήνυμα του Κέντρου Πρόληψης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Το 1987, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να τηρήσει την 26 Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης εμπορίας ως έκφραση την αποφασιστικότητά του για την ενίσχυση της δράσης και της συνεργασίας για την επίτευξη του στόχου μιας διεθνούς κοινωνίας χωρίς ναρκωτικά 

To πρόβλημα των εξαρτήσεων παραμένει, παρ’ όλη την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη που δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες του ατόμου με αποτέλεσμα η κοινωνία να οδηγηθεί σε κρίση των αξιών. Η κρίση αυτή έχει επεκταθεί και στις διαπροσωπικές σχέσεις και οι νέοι δικαιολογημένα νιώθουν ότι βρίσκονται στο κενό.
Πόσο μάλλον σήμερα που η οικονομική κρίση πλήττει την ελληνική οικογένεια-κοινωνία, το κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων Π.Ε. Φλώρινας βασίζει τις προσπάθειές του στη ρεαλιστική εκτίμηση των αναγκών της κοινότητας και στην ουσιαστική κατανόηση των προβλημάτων που προκαλούν οι διάφορες ψυχοδραστικές ουσίες.
Καθημερινά από το 1998 δραστηριοποιείται,  στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του φαινομένου της ουσιοεξάρτησης, προάγοντας την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών και των εφήβων μέσα από βιωματικά εργαστήρια Γονεϊκής συμπεριφοράς , και μέσω εφαρμογής προγραμμάτων Αγωγής υγείας στα Σχολεία.
Την φετινή χρονιά τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης συνεργάστηκαν και πάλι με τις σχολικές μονάδες της περιφέρειάς μας όπου πραγματοποίησαν ομιλίες  στους γονείς και παρεμβάσεις στους μαθητές για τον εθισμό στο διαδίκτυο, την ενδοσχολική βία , την πρόληψη των εξαρτήσεων καθώς και άλλα θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας. 
Επίσης πραγματοποίησαν επιμορφωτικά σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον συμβουλευτικό σταθμό νέων της Δευτεροβάθμιας εκπ/σης για την μετάβαση των μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.
Το Κέντρο  Πρόληψης συνεργάστηκε με  το τμήμα Ασφάλειας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας και εφαρμόστηκε μία σειρά συναντήσεων σε 2 ομάδες , σύνολο 30 ατόμων : στο τμήμα ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας και στην Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής της  Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), του ιδίου τμήματος.

Τα θέματα που επεξεργαστήκαμε ήταν η γνωριμία μεταξύ των δύο φορέων, οι ανάγκες  και η φιλοσοφία τους, ζητήματα για την χρήση ουσιών νόμιμων και παράνομων , το προφίλ του εξαρτημένου, και η  νεανική παραβατικότητα (εκφοβισμός, χρήση ουσιών και άλλη συναφή παραβατικότητα).

Με τις  παρεμβάσεις του στο σχολείο, στην οικογένεια, σε φορείς και συλλόγους το Κέντρο Πρόληψης προσπαθεί να ενισχύσει εκείνους τους παράγοντες που προστατεύουν τους νέους από τη χρήση και κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών και να περιορίσει όσους παράγοντες θέτουν τους νέους σε κίνδυνο.
Γι΄ αυτό θεωρούμε τόσο σημαντική την πρόληψη. Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων  Π.Ε.  Φλώρινας λειτουργεί και πραγματοποιεί τις δράσεις του όλα αυτά τα χρόνια , με συνέπεια και επιτυχία επειδή υπάρχει η στήριξη από όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας .
Πραγματικά, και το Διοικητικό Συμβούλιο και το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε όλους γιατί θεωρούν ότι η Πρόληψη είναι υπόθεση όλων.
 Ας συνεχίσουμε λοιπόν όλοι οι φορείς  τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα Κέντρα Πρόληψης και την ίδια την φιλοσοφία της Πρόληψης γιατί μόνο μέσα από αυτή, τα μέτρα που υιοθετούνται από τις Αρχές ή τους Δημόσιους φορείς και την επιρροή της συμπεριφοράς και της στάσης του κοινού, μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στην υγεία και την ευημερία του πληθυσμού.
                                                                            
Ο πρόεδρος ΔΣ του Κέντρου

Αντωνιάδης Γεώργιος
Περιφερειακός Σύμβουλος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου