Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Πάω Διακοπές! Τί να κάνω με το σκύλο μου;

Το καλοκαίρι ήρθε και είναι καιρός να σχεδιάσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να φανταζόμαστε τον εαυτό μας στην παραλία. Κάνουμε ηλιοθεραπεία κρατώντας έναν παγωμένο καφέ στο χέρι, παίζουμε παιχνίδια στην
αμμουδιά, βουτάμε μέσα στα κρυστάλλινα νερά μια στο τόσο για να δροσιστούμε, βγάζουμε από το ψυγειάκι το ολόφρεσκο ψωμάκι-σάντουιτς με τα αλλαντικά και τα τυριά και … μισό λεπτό! Και ο σκύλος; Όλα αυτά φαντάζουν υπέροχα, αλλά το να είσαι ιδιοκτήτης σκύλου σημαίνει ότι πήρες -οικειοθελώς-  την απόφαση να δεσμευτείς και να επωμιστείς κάποιες ευθύνες. 
Τα σενάρια, προφανώς, είναι δύο. Είτε θα πρέπει να πάρουμε το σκύλο μαζί μας στις διακοπές, είτε θα πρέπει να αναθέσουμε σε κάποιο κοντινό μας πρόσωπο να τον προσέχει για όσο καιρό θα λείπουμε. Το κάθε σενάριο έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Αν τον πάρουμε μαζί μας, ασφαλώς, δε θα έχουμε την άνεση, την ελευθερία όλων αυτών που δεν έχουν σκύλο και το μόνο τους μέλημα είναι πώς να προσφέρουν στον εαυτό τους χαλάρωση και διασκέδαση. Όπως ακριβώς ένα ανδρόγυνο με παιδιά δεν μπορεί να έχει την ίδια ελευθερία με ένα άτεκνο νέο ερωτευμένο ζευγάρι! Απ' την άλλη, αν τον πάρουμε, αδιαμφισβήτητα, πρόκειται να μας χαρίσει μερικές από τις πιο διασκεδαστικές στιγμές της ζωής μας, καθώς τα σκυλιά γενικότερα έχουν πολύ πλάκα στην παραλία, και, πιο συγκεκριμένα, οι αντιδράσεις τους στο νερό είναι ξεκαρδιστικές. Αν αποφασίσουμε να τον αφήσουμε πίσω, θα μας λείπει και θα έχουμε μονίμως την έγνοιά του. Προσωπικά, όσες φορές πήγα διακοπές χωρίς το σκύλο μου, έπιανα τον εαυτό μου -κάμποσες φορές τη μέρα- να στεναχωριέται που δεν βρίσκεται μαζί μου για να απολαύσουμε παρέα τα προνόμια της θάλασσας. 
Όποια και να είναι όμως η απόφασή μας, για οποιοδήποτε λόγο, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα ήταν καλό να γνωρίζουμε προτού αναχωρήσουμε:
Αν πάρουμε το σκύλο μαζί μας στις διακοπές:
1. Επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο για να εφοδιαστούμε τόσο με τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα μας προτρέψει να κουβαλάμε πάντοτε πάνω μας, όσο με τις βασικές οδηγίες που θα μας δώσει.
2. Αν ο σκύλος δεν είναι ήδη εξοικειωμένος με το αυτοκίνητο, ξεκινάμε τη διαδικασία τουλάχιστον μια βδομάδα πριν. Αρχικά, τον επιβραβεύουμε με λιχουδιές απλώς και μόνο επειδή μπήκε μέσα. Αυτό το κάνουμε αρκετές φορές, μέχρι να αρχίσει να μπαίνει με προθυμία. Έπειτα ξεκινάμε να κάνουμε σύντομες βόλτες, με χαμηλές ταχύτητες και έχοντας πάντα τα παράθυρα λίγο ανοιχτά.
3. Είναι απαραίτητο να του έχουμε μάθει να κάθεται ήσυχος μέσα στο σπιτάκι του (κλουβάκι), μιας και, για ευνόητους λόγους, δεν θα ήταν πολύ συνετό να τον έχουμε ελεύθερο μέσα στο δωμάτιο όπου θα μένουμε, το οποίο πρόκειται να είναι ένας νέος, άγνωστος χώρος για το σκύλο. 
4. Η πρώτη επαφή του με τη θάλασσα πρέπει να γίνει σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος της παραλίας, χωρίς πολύ κόσμο και φασαρία, για να μπορέσει να εξοικειωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ποτέ δεν τον πιέζουμε να μπει μέσα στο νερό, αλλά ξεκινάμε παίζοντας μαζί του εκεί που σκάει το κύμα, και του δίνουμε όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να αποφασίσει ότι είναι έτοιμος να μπει. Τέλος, προνοούμε να υπάρχει πάντα ένα σκιερό μέρος όπου θα μπορεί να ξαπλώνει.
5. Είναι απαραίτητο να έχουμε διδάξει στο σκύλο μας κάποιες βασικές συμπεριφορές, όπως να έρχεται όταν τον καλούμε, να μη μας τραβάει στη βόλτα κ.α., αν θέλουμε να περάσουμε ξένοιαστες και ευχάριστες διακοπές, χωρίς μπελάδες.
6. Δομούμε ένα προσωρινό πρόγραμμα καθημερινότητας του σκύλου (ώρες εξόδου, ώρες φαγητού, ώρες ύπνου κλπ), σύμφωνα πάντα με το πώς μας βολεύει, και προσπαθούμε να το τηρούμε με όσο το δυνατόν περισσότερη ακρίβεια, καθ' όλη τη διάρκεια των διακοπών.
7. Αν πρόκειται να ταξιδέψουμε με πλοίο, φροντίζουμε να είμαστε στο λιμάνι αρκετή ώρα πριν επιβιβαστούμε, ούτως ώστε να του δώσουμε τη δυνατότητα να προσαρμοστεί με την όλη κατάσταση που επικρατεί στα λιμάνια. Η καταλληλότερη προσέγγιση είναι να έχουμε πάνω μας αρκετές λιχουδιές, να τον καλούμε συνεχώς για να τραβήξουμε την προσοχή του πάνω μας και να τον επιβραβεύουμε κάθε φορά που μας δίνει σημασία. Έτσι, θα του δώσουμε να καταλάβει ότι όλα είναι εντάξει και πως δεν έχει λόγο να αγχώνεται.
Αν δεν πάρουμε το σκύλο μαζί μας στις διακοπές:
1. Φροντίζουμε να τον αφήσουμε σε κάποιο κοντινό μας πρόσωπο, το οποίο γνωρίζει τον τρόπο που επικοινωνούμε με το σκύλο μας, το πρόγραμμα καθημερινότητάς του, τις συνήθειές του και τους κανόνες μας.
2. Το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να είναι διατεθειμένο να τηρεί με συνέπεια τους κανόνες και το πρόγραμμα καθημερινότητας που έχουμε θέσει, έτσι ώστε ο σκύλος να συνεχίσει να έχει την ίδια ρουτίνα, πράγμα που θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον αποχωρισμό με πιο ομαλό τρόπο.
3. Το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να παίζει συχνά μαζί του, και για να τον βοηθάει να ξεχνιέται αλλά και για να τον κουράζει. Όπως ένας δραστήριος και παραγωγικός άνθρωπος είναι πιο χαλαρός, γεμάτος αυτοπεποίθηση και κοιμάται πιο εύκολα και ήσυχα τα βράδια, έτσι και ένας κουρασμένος σκύλος είναι ένας χαρούμενος, ήρεμος σκύλος! 
4. Αν το πρόσωπο αυτό δεν είχε ποτέ ξανά επαφή με το σκύλο μας, φροντίζουμε, τουλάχιστον μια βδομάδα πριν, να το εντάξουμε στη ζωή και στην καθημερινότητα του σκύλου. Θα πρέπει να έρχεται μαζί μας στις βόλτες, να αρχίσει να τον ταΐζει, να παίζει και γενικά να συναναστρέφεται μαζί του, όσο το δυνατόν περισσότερο.
Καλό καλοκαίρι!

Βασίλης Ιωάννου
Εκπαιδευτής Σκύλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου