Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Αύριο στην Πρέσπα η εκδήλωση του ΚΚΕ για τη συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ

Μαχήτριες του ΔΣΕ Νότιας Ελλάδας 
στη Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μάη και θα είναι αφιερωμένη στη συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις
11.30 π.μ., στο χωριό Πυξός της Φλώρινας, προς τιμήν της Α' Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ).
Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, ενώ η κεντρική ομιλία θα γίνει από την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ θα διατίθεται λεύκωμα με αρχειακό υλικό, με φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα από τη δράση της ΠΔΕΓ.
Η συμβολή των γυναικών στον ΔΣΕ αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της ένοπλης ταξικής πάλης στη χώρα μας κατά τον 20ό αιώνα. Υπολογίζεται ότι οι μαχήτριες του ΔΣΕ ανέρχονταν στο 1/4 της συνολικής του δύναμης, η συντριπτική πλειοψηφία τους προερχόταν από την αγροτιά. Τομή για τη γυναικεία συμμετοχή αποτέλεσε η ίδρυση της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ). Στις 25 Οκτώβρη 1948 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική της σύσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου