Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας η έκθεση: Ιερά Τομή

Εικαστική έκθεση: 29 Μαΐου έως 10 Ιουνίου 2017
Εγκαίνια: 29 Μαΐου, ώρα 8:00 μ.μ.
Στις 9:00 μ.μ. συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Μηνά.
Η οδύσσεια ενός Αγίου στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.
«Η επίσημη ιστορία, η ανεπίσημη, η ανώνυμη-
πάντα κάτι ουσιαστικό έχει να προσθέσει η Ιστορία…»
Μάρκος Μέσκος

Η δημιουργία της εκκλησίας του Αγίου Αχιλλίου στην Πρέσπα, είναι τομή στην ιστορία και τοποθετείται στα χρόνια μετά το 986 μ.Χ. όταν ο Τσάρος Σαμουήλ της Βουλγαρίας αποφάσισε να δημιουργήσει έναν κεντρικό μητροπολιτικό ναό στο νησί του Αγίου Αχιλλίου, μεταφέροντας εκεί τα λείψανα του αγίου της Λάρισας. Σήμερα η εκκλησία είναι ερείπια, ενώ διάφορες πηγές αναφέρουν εικασίες ή και γεγονότα που συνέβαλαν στην καταστροφή του ναού. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες ρυθμού βασιλικής στην Ελλάδα.
Δύο παροπλισμένα ιερά συνδέονται μέσω μιας τρισδιάστατης αρχιτεκτονικής μελέτης, μιας υποστασιακής μορφής του Αγίου και ενός υπερρεαλιστικού πολυμεσικού τοπίου. Η οδύσσεια διαμεσολαβητικών τοπίων και τόπων καταγράφεται από την ιστορία ενός Τσάρου και του διακονιστή Αγίου.
Η ποιητική του Πρεσπιώτικου τοπίου αναστηλώνεται μέσα από την προβολή της Σοφίας Αντωνακάκη πάνω στην αρχιτεκτονική πρόταση διάσωσης της μνήμης της βασιλικής του Αγίου Αχιλλίου από τον αρχιτέκτονα Γιάννη Δέδε. Η Μαρία Λαγού εξαϋλώνει τη μορφή του Αγίου μέσα στον χώρο του μουσείου.
Η εικαστική συνεργατική έκθεση ενώνει τους δυο τόπους που φιλοξένησαν για αιώνες τον Άγιο Αχίλλιο.  Δύο τόποι, δύο ναοί, δύο πρόσωπα σε έναν χώρο.

Σύλληψη ιδέας: Βασίλης Μπούτος
Αλληλεπίδραση: Χάρης Κοντοσφύρης
Διοργάνωση: CASK. Με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας
Πληροφορίες: τηλ. 2413-508242

Αντωνακάκη Σοφία γεννήθηκε στην Πρέσπα. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας και video στην Γερμανία , όπου παράλληλα δούλεψε στη βάση της δημιουργικής φωτογραφίας στο Fotolabor του Πανεπιστημίου του Mainz.
Καλοκαίρι 1994: έκδίδεται το λεύκωμα "Ξύλινες πόρτες της Φλώρινας" από τον Οργανισμό Πρέσπες
Δεκέμβρης 2012:  ολοκληρώνει το ντοκιμαντερ «Φλώρινα των τεχνών και των παθών»
Έργα της έχουν πάρει μέρος  σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ ντοκιμαντερ .
Νοέμβρης 2014:  Η  ταινία "Υπάρχει λόγος" επιλέγεται ως υποψήφια στο "Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας " , στην κατηγορία των ταινιών μικρού μήκους .
Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις,  σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες.  

Ζει και δημιουργεί στην Φλώρινα.

Ο Γιάννης Δέδες γεννήθηκε στην Φλώρινα το 1986. Απο το 2000 παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήρι του Αριστοτέλη στην Φλώρινα, με καθηγητή τον Νίκο Ταμουτσέλη. Την περίοδο 2006-2012 σπουδάζει αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου και ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο De Montfort στην Αγγλία. Απο το 2006 ασχολείται επίσης με την φωτογραφία, πραγματοποιεί 2 ατομικές, συμμετέχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ δουλειά του έχει βραβευθεί και σε πανελλήνιο επίπεδο. Έπειτα απο τις σπουδές ασχολείται επίσης με τον εθελοντισμό καθώς και με ευρωπαϊκά προγράμματα νέων. Το 2013 πραγματοποιεί την τρίμηνη ευρωπαϊκή εθελοντική δράση νέων (EVS) "ArchiTrace Florina". Σκοπός του προγράμματος η εκπαίδευση τριών νέων αρχιτεκτόνων απο την Ευρώπη σε προγράμματα τρισδιάστατης απεικόνισης, καθώς και η ψηφιακή καταγραφή διατηρητέων στην πόλη της Φλώρινας.

Ο Χάρης Κοντοσφύρης γεννήθηκε  το 1965. Ζει και εργάζεται στην Φλώρινα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και εικαστικά. Έxει υποστηρίξει διεθνή project του στην Ιταλία , Γερμανία, Τουρκία, Αγγλία,  Βραζιλία και Κίνα, Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 26η Μπιενάλε του Σάο Πάολο της Βραζιλίας (2004) με Εθνική Επίτροπο την Ειρήνη Σαβαννή και συμμετείχε στη 2η Διεθνή Μπιενάλε του Πεκίνου (2005) και στην Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης(2009). Συνεργάζεται συστηματικά με η Γκαλερί Ζουμπουλάκη / Αθήνα, Γκαλερί Λόλα Νικολάου / Θεσσαλονίκη, και περιοδικά με την  Γκαλερί Τεχνοχώρος / Αθήνα, Γκαλερί Παπατζίκου / Βέροια, 512 Gallery / Πτολεμαΐδα. Έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2003 εξέδωσε το βιβλίο του Έσοπτρο και το 2010 το βιβλίο του Έσοπτρο+ από τις εκδόσεις Futura. Δίδαξε εικαστικά στοΤμήμα Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2007-2010). Από το 2010 είναι Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. 

Η εικαστικός Μαρία Λαγού γεννήθηκε στη Λάρισα το 1978. Είναι απόφοιτος της Σχολής Γραφικών Τεχνών του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, καθώς και της Σχολής Καλών Τεχνών του Π.Δ.Μ. Φλώρινας. Από το 2006 διδάσκει στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γραφικές τέχνες και εικαστικά, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια είναι συντονίστρια σε πολιτιστικά προγράμματα στον τομέα της εκπαίδευσης. Το 2014 έγινε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Σύγχρονης Δημοτικής Πινακοθήκης Γόννων, ενώ ταυτόχρονα είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Εν Φλω». Έργα της έχουν κοσμήσει και εκδοθεί σε βιβλία ποικίλης ύλης.  

Το ανήσυχο πνεύμα της  εκφράζεται με τη χρήση ποικίλων γλωσσών όπως αυτό της φωτογραφίας, της χαρακτικής, της ζωγραφικής, της γραφιστικής και των εγκαταστάσεων. Έχει παρουσιάσει τα έργα της, σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου