Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Τοποθέτηση για τα ενεργειακά

Φίλες και φίλοι.
Επανερχόμενος σήμερα από την συζήτηση που έγινε (πριν 4 περίπου μήνες)με αφορμή τη δημιουργία του υπερταμείου στο οποίο  υπάγεται πλέον το 34% των μετοχών της ΔΕΗ, έπειτα και από τις δυναμικές κινητοποιήσεις και αντιπαραθέσεις που έγιναν παρουσία του τότε Υπουργού ενέργειας κου Σκουρλέτη - ξεκινώ το κείμενο μου με τα λόγια που είπα και τότε:

Για εμάς το τέλος της  ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΕΗ με ό,τι αυτό σημαίνει, θα σημάνει και το οριστικό τέλος της Ελλάδας.
Φίλος πανεπιστημιακός μου εξήγησε πολύ απλά και παραστατικά το πρόβλημα:
«Είμαστε (μου είπε) οι κληρονόμοι μιας περιουσίας με αμύθητη αξία, αλλά και με πολλά βάρη και εξαιτίας της οικονομικής στενότητας, δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τους φόρους κληρονομίας ούτε τις υπόλοιπες τρέχουσες υποχρεώσεις! Έτσι καταντήσαμε έρμαια των τραπεζών και των άλλων τοκογλύφων, που ξέροντας την πραγματική αξία της περιουσίας που κληρονομήσαμε θέλουν να μας την αρπάξουν».  Έτσι απλά !
Και ναι, ήρθε ένα νέο σχέδιο !
Ένα σχέδιο συνέπεια της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου με το οποίο, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει κατόπιν της δόλιας καταγγελίας - αίτησης ντόπιων και ξένων συμφερόντων. Μία εξοντωτική για την ΔΕΗ ΠΩΛΗΣΗ - ΟΡΥΧΕΙΩΝ; ΣΤΑΘΜΩΝ;-, το ποσοτικό μέγεθος της οποίας κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά σήμερα και ούτε από τι θα συνοδεύεται!
Ευλόγως λοιπόν θέτω τα εξής ερωτήματα:
1.Ποιά ορυχεία θα επιλεχθούν να πωληθούν σε ιδιώτες; Και ποιες μονάδες θα τα συνοδεύουν; 
Με τι κριτήρια; Οικονομικά; Τοπογραφικά; Κοινωνικά; Παλαιότητας μονάδων; 
Με τι προσωπικό; Mε το υπάρχον; Mε ποιες εργασιακές σχέσεις; 
2. Γνωρίζουμε ή άραγε θα μάθουμε ποτέ, ποιά είναι η πραγματική πρόθεση των εντελλομένων ντόπιων και ξένων συμφερόντων; Άραγε θα καταλαγιάσει κάποτε η ακόρεστη  βουλιμία τους ή τελικά θα πάρουν «Δωρεάν» τα πάντα;
3. Θα κατονομάσουμε επιτέλους αυτούς που θέλουν διακαώς να παραλάβουν τζάμπα ενεργές μονάδες και ορυχεία – παρθένα φιλέτα μαζί με υδροηλεκτρικά; Δεν έχουν ονοματεπώνυμο; Είναι άγνωστοι φαντομάδες; Δεν το νομίζω όπως και πολλοί άλλοι, εμπλεκόμενοι στα ενεργειακά δρώμενα.
4. Πώς νομίζετε ότι  θα επιβιώσει η Δ.Ε.Η.; Αφαιρώντας από αυτήν τις κερδοφόρες μονάδες; Με δεδομένη την ζημιά που θα υποστεί από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, έστω κι αν αυτός παραμένει στο δημόσιο και την εφαρμογή των ΝΟΜΕ, η Δ.Ε.Η., χάνει ζεστό χρήμα (πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα) και σε βάθος τριετίας θα φτάσει στο ένα δισεκατομμύριο. Που είναι ο υγιής Ανταγωνισμός όταν αποδυναμώνεις από απαραίτητα κεφάλαια την μόνη επενδυτική εταιρία στην Ελλάδα του 2017; Μήπως θα είναι πραγματικό ντόμινο για όλη την επιχείρηση και άρα για όλη την Δυτική Μακεδονία και την Ελλάδα; Εμείς αυτό πιστεύουμε!
5. Για ποιο λόγο καταναλωτές συμπατριώτες μας επιστρέφουν στην ¨αγκαλιά¨ της αμαρτωλής Δ.Ε.Η. την στιγμή που υπάρχουν οι ¨καλοί¨ ιδιώτες πάροχοι; Μήπως επειδή τελικά ο μόνος που μπορεί να εξασφαλίσει απρόσκοπτη και δίκαιη αντιμετώπιση των Ελλήνων καταναλωτών είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού; Οι απλοί πολίτες το καταλαβαίνουν, οι πολιτικοί μας θα το καταλάβουν;
6. Τι πρόκειται να γίνει με  τα Νησιά μας, τα Κοινωνικά τιμολόγια και τόσα άλλα που υπάρχουν ως ανταποδοτικά της επιχείρησης προς τον λαό; Με τις αποκαταστάσεις και επαναποδόσεις των εδαφών; Τις Μετεγκαταστάσεις των οικισμών, θα τις πραγματοποιήσει ο ιδιώτης, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ; 
7. Αναρωτιέται κανείς, πώς ξαφνικά! Ιστορικά απολιθώματα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν κατά το παρελθόν, με μόνο σκοπό την απαξίωση της ΔΕΗ, νεκραναστήθηκαν και το παίζουν Σωτήρες (ή  μήπως βαποράκια;); Οι  νοσταλγοί της νοσηρής  πρότερης κατάστασης! Ξεχνώντας οι δυστυχείς, ότι ο Λαός τους έστειλε εκεί που βρίσκονται λόγω των πολιτικών επιλογών που εφάρμοσαν ως κυβερνώντες!
Ξέρετε αγαπητοί φίλοι στην Αφρική και σε άλλες χώρες στον κόσμο οι άνθρωποι αναγκάζονται να αλλάξουν τόπο διαμονής και να εργαστούν υπό αντίξοες συνθήκες σε ορυχεία (ματωμένων διαμαντιών, άνθρακα και άλλα) μέσα σε ένα δουλεμπορικό σύστημα, που εκμεταλλεύεται ψυχές και σώματα δίχως δικαιώματα και ανθρώπινες αξίες! Φοβάμαι πως αυτό που μόλις περιέγραψα πάει να γίνει και  στην χώρα μας! Στην περιοχή μας!
Σύγχρονοι δουλέμποροι, τοκογλύφοι, αεριτζήδες και νταβατζήδες κρατών, περιμένουν να διακορεύσουν παρθένες εκτάσεις και να πληρωθούν το τίμημα του νταβατζή από την εκδιδόμενη πλέον Ελλάδα. Και το τίμημα: η ΔΕΗ! Εχθές απαιτούσαν τον ΑΔΜΗΕ - Λύση βρέθηκε - σήμερα τα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής, αύριο αναπόφευκτα τα υδροηλεκτρικά με ότι συνεπάγεται από αυτό!
Ε, λοιπόν, λέμε ξανά ΟΧΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της ΔΥΤΙΚΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, της Δ.Ε.Η.
Γνωρίζουμε και γνωρίζετε ότι με οργανωμένο σχέδιο και ενωμένοι μπορούμε  να ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο.
 ΤΟΛΜΗΣΤΕ και θα είμαστε ΜΑΖΙ ΣΑΣ!
   Πείτε ΟΧΙ στα κάθε μορφής ΛΑΜΟΓΙΑ!
Επιτρέψτε μου να επαναλάβω τα λόγια που ακούστηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο της Δ. Μακεδονίας την 31-3-2017 από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης.
¨Η αξιοπρέπεια είναι πάνω από κυβερνήσεις¨.
Είμαστε εδώ και θα μας βρείτε εκεί που ήμασταν μαζί πριν γίνετε κυβέρνηση. Στο χέρι σας είναι να είμαστε μαζί και αυτήν την φορά και όχι απέναντι .
Ελπίζουμε ότι αυτοί που Θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Γνωρίζουμε ότι το κάνανε στο παρελθόν (ακύρωση Μικρής Δεη) έτσι πιστεύουμε ότι θα πράξουν πάλι.
Πάνω από όλα η  ΕΛΛΑΔΑ!
Πέτρος Γ. Γώγος
Περιφερειάρχης   Οργανωτικού ΑΝΕΛ Δυτικής Μακεδονίας 
Πρόεδρος τοπ. παρ. Δυτικής Μακεδονίας του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε./Ομίλου Δ.Ε.Η.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου