Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Τροχαίο με αρκούδα –Απαραίτητα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τον άξονα ΚΑ45

Παραμονή Ανάστασης, στις 23:20 μμ σημειώθηκε για άλλη μια φορά ένα δυσάρεστο τροχαίο ατύχημα με θύμα μια αρκούδα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού «Σιάτιστα – Καστοριά-Κορομηλιά» (περίπου 3 χλμ. από τον κόμβο Βογατσικού στο ρεύμα για Κοζάνη). Το άτυχο ζώο, ένα ενήλικο
θηλυκό, εισήλθε στο οδόστρωμα από τον κόμβο Βογατσικού στο ρεύμα προς Κοζάνη και κινήθηκε πιθανότατα παράλληλα με την περίφραξη έως ότου συγκρούστηκε με διερχόμενο όχημα. Σύμφωνα με μαρτυρίες του οδηγού, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, πριν την σύγκρουση είχαν ήδη καταφέρει να αποφύγουν το ζώο δύο προπορευόμενα οχήματα.Ο θάνατος του ζώου επήλθε ακαριαία λόγω συντριπτικών καταγμάτων στο κρανίο και τη λεκάνη, ενώ το εμπρόσθιο τμήμα του οχήματος καταστράφηκε ολοσχερώς.
Έπειτα από ενημέρωση από το Κέντρο Ελέγχου Γρεβενών και την Τροχαία Καστοριάς στο σημείο έσπευσαν εκπρόσωποι της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ως μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης η οποία λειτουργεί στα πλαίσια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 104180/433. Ομοίως κατέφθασε επί τόπου και εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας Καστοριάς και όχημα της Άμεσης Επέμβασης της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ.
Είναι ιδιαίτερα λυπηρό να σημειώνονται ακόμη τέτοια ατυχήματα επί του συγκεκριμένου οδικού άξονα όταν:
 (α) από το 2015 έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ ειδικού υπερενισχυμένου φράχτη σε όλο το μήκος του άξονα κάτι που επέφερε την ραγδαία μείωση των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες. 
(β) έχουν τοποθετηθεί τόσο από την Περιφέρεια Καστοριάς και την ΚΑΛΛΙΣΤΩ (στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ΑRCTOS KASTORIA (09NAT/GR/000333) που ολοκληρώθηκε το 2015), όσο και από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ τουλάχιστον 15 ειδικές προειδοποιητικές πινακίδες για τους οδηγούς 
(γ) έχει επανειλημμένα διανεμηθεί στα διόδια του Πολύμυλου αντίστοιχο έντυπο πληροφοριακό υλικό στους διερχόμενους οδηγούς.
Η ΚΑΛΙΣΤΩ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχουν επισημάνει στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ ότι όσο μένουν ανοχύρωτοι οι 3 κόμβοι κατά μήκος της οδού, θα εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος νέου τροχαίου ατυχήματος. Να υπενθυμίσουμε ότι στο διάστημα 2009-2015 και στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου έπεσαν θύματα τροχαίων ατυχημάτων 22 αρκούδες. Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ απευθύνουμε έκκληση:
(1) Προς την Τροχαία Καστοριάς και Κοζάνης για τακτικό έλεγχο της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων και την επιβολή των κυρώσεων που ορίζει ο νόμος για όσους οδηγούς δεν τηρούν το όριο ταχύτητας.
(2)Προς την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ για την λήψη πρόσθετων μέτρων για την ασφάλεια των οδηγών αλλά και της άγριας πανίδας επί του κόμβου ΚΑ45. Ένα από τα πολλά και διαφορετικά παραδείγματα των απαραίτητων πρόσθετων μέτρων είναι αυτό της διαρκής παρακολούθησης των κόμβων (π.χ. με κάμερες , με ανιχνευτές κίνησης ή άλλο τρόπο) και την άμεση-έγκαιρη ειδοποίηση των διερχόμενων οχημάτων με κατάλληλα μέσα (π.χ. με φωτεινούς πίνακες ενημέρωσης των οδηγών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου