Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά – Ενημερώθηκε ο Τσίπρας για να παρέμβει σε πολιτικό επίπεδο

Σε ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης εξελίσσονται οι εκκρεμότητες στα ενεργειακά, καθώς μετά και την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη Σταθάκη – θεσμών και τη χθεσινή σε τεχνικό
επίπεδο, οι διαφορές αντί να γεφυρώνονται διευρύνονται!
Οι δανειστές δεν κάνουν βήμα πίσω, αντίθετα επιμένουν για άμεση έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, συνδέουν μάλιστα την απαίτηση αυτή με την πρόσφατη απόφαση του ευρωδικαστηρίου σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι δεν αποδέχονται να περιληφθεί στη συμφωνία η λύση που έχει προτείνει η ΔΕΗ για πώληση πελατολογίου μέσω θυγατρικών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ. Αντίθετα, για την επίτευξη των στόχων, επιμένουν να αυξηθεί δραστικά η ποσότητα του δημοπρατούμενων ποσοτήτων μέσω NOME.
Η κάθετη στάση των θεσμών έχει ανησυχήσει σφόδρα τους επιτελείς του ΥΠΕΝ. Η πάγια διαβεβαίωση του κ. Σταθάκη ότι «δεν είναι τα ενεργειακά που θα εμποδίσουν την αξιολόγηση να κλείσει», έχει δώσει τη θέση της σε αγωνιώδη αναζήτηση διεξόδου, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενημερώθηκε, πέραν της κεντρικής διαπραγματευτικής ομάδας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλία για να αμβλυνθούν οι πιέσεις, ειδικά στο θέμα της πώλησης μονάδων.
Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ακόμα και όλα τα άλλα ζητήματα να κλείσουν, μια αναφορά της συμφωνίας σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι ικανή να δημιουργήσει πολιτικό θέμα πρώτου μεγέθους, καθώς ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, κυρίως από τους νομούς της Δ. Μακεδονίας, έχει δηλώσει ρητά ότι δεν θα ψηφίσει συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει τέτοια πρόβλεψη.
Θοδωρής Παναγούλης
Πηγή: http://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου