Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Αλλάζουμε.. νοοτροπία!

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε κάτι διαφορετικό από το δικό μας συνηθισμένο. Η οικονομική κρίση μας επιβάλλει να σκεφτούμε διαφορετικά. Να δούμε την πραγματικότητα σφαιρικά. Όπως άλλωστε έπρεπε να κάνουμε και τα χρόνια της ευημερίας.
Η αλλαγή της νοοτροπίας είναι το πιο σημαντικό βήμα για να πετύχουμε. Όχι μόνο για να καταφέρουμε να βγούμε από
το αδιέξοδο της κρίσης αλλά για να χτίσουμε τις βάσεις για ένα αύριο διαφορετικό και οργανωμένο, εκεί που θα έχουν θέση οι «μαχητές» της καθημερινότητας και όχι των ριάλιτι. 
Για να γίνει αυτό πρέπει όλοι να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης, προσανατολισμένοι στο ομαδικό συμφέρον, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη έλεγαν οι πρόγονοι μας και είχαν δίκιο αποδεικνύεται. Όταν λοιπόν, θα καταφέρουμε να φτιάξουμε το κατάλληλο περιβάλλον, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τα ανέφικτα όνειρα του σήμερα. 
Η αλλαγή νοοτροπίας απαιτεί σωστή παιδεία. Μια λέξη που για τους Έλληνες θα έπρεπε να μαθαίνεται στη βρεφική ηλικία. Η λέξη παιδεία είναι παράγωγο του αρχαίου ρήματος «παιδεύω» που σημαίνει διδάσκω, εκπαιδεύω. Εκτός από την παροχή γνώσεων η εκπαίδευση αποσκοπεί επίσης στη μόρφωση του ανθρώπου καθώς και στη διάπλασή του, δηλαδή στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και στην ανάπτυξη του ήθους του.
Δυστυχώς, σήμερα υπάρχουν πολλά αρνητικά παραδείγματα. Πολλοί βλέπουν το δένδρο και όχι το δάσος. Προσπαθούν να παρασιτήσουν εις βάρος της κοινωνίας. Υπάλληλοι με πλαστά πτυχία, άσχετοι άνθρωποι σε λάθος θέσεις, απευθείας αναθέσεις, νομιμοποίηση αδικημάτων και αυθαιρεσιών, ανοχή της παρανομίας και επιβράβευση των συμφερόντων.
Για να αλλάξουν όλα τα παραπάνω πρέπει να αλλάξουν κυρίως οι δικές μας επιλογές. Είτε αυτές είναι προσωπικές καθημερινές είτε ομαδικές αλλά πολύ περισσότερο οι πολιτικές επιλογές μας. Αυτές διαμορφώνουν το πλαίσιο στο οποίο ζούμε και κινούμαστε. Αυτές οδηγούν στη δημιουργία του περιβάλλοντος που όλοι θα θέλαμε. 
Το μέλλον είναι στα χέρια μας..
Δημήτρης Ιωαννίδης
Γεωπόνος ΑΠΘ – Εδαφολόγος MSc
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου