Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: 40 Χρόνια μετά...Ξύπνησαν μνήμες στο Αμύνταιο

Στο Αμύνταιο τη γενέτειρα της Ελληνικής χειροσφαίρισης, o σύλλογος παλαιμάχων Αμυνταίου, με την αρωγή της Π.Ε. Φλώρινας, του Δήμου Αμυνταίου, της Ο.Χ.Ε. και του Ε.Σ. Αμύντα Αμυνταίου, διοργάνωσε 2ήμερες εκδηλώσεις, για τον εορτασμό 40 χρόνων απο τη γέννηση του αθλήματος.

Η γιορτή ξεκίνησε το Σάββατο (11/03) με μια συγκινητική και συνάμα ιστορική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο Αμυνταίου. Παρουσία πλήθος κόσμου και επίσημων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων ήταν οι Βουλευτές της Π.Ε. Φλώρινας Κων/νος Σέλτσας και Γιάννης Αντωνιάδης, ο Ανιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κων/νος Θεοδωρίδης, o Αντιδήμαρχος Αμυνταίου Αποστόλος Θεοδώρου, ο Πρόεδρος της Ο.Χ.Ε. Κώστας Γκαντής, το μέλος της Ο.Χ.Ε. Ιωάννης Στρατάκης, ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Χ.ΔΥ.Μ. Παναγιώτης Βλαχόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Αμύντα Βαγγέλης Νάστος, ο πρώην Υπουργός και παλαίμαχος αθλητής Σταύρος Καλαφάτης, οι πρώην Πρόεδροι της Ο.Χ.Ε. Μιλτιάδης Μπουφίδης και Γιώργος Αλικάκος, οι πρώην Πρόεδροι του Αμύντα Αμυνταίου Στέφανος Γιανκούλης, Ιωάννης Κωνσταντίνου, Αναστάσιος Λοβάτσης, Πρόδρομος Γεωργιάδης και Περικλής Χατζής, ο πρώην Ομοσπονδιακός τεχνικός Σωκράτης Βακάλης, τιμήθηκαν αθλητές και προπονητές των πρώτων ομάδων (Αμύντας Αμυνταίου, Εθνικός Κοζάνης, ΝΕΛΕ Αμυνταίου, Λύκειο Αμυνταίου) που πήραν μέρος στο τουρνουά του Αμυνταίου το Φλεβάρη του 1977.
Συγκεκριμένα

ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ (1977)
Νικόλαος Μουταφίδης, Αναστάσιος Μουταφίδης, Χρήστος Κοτζαμανίδης, Νικόλαος Παπαχρήστου, Θωμάς Τζήγας, Βασίλης Τραϊανός, Δημήτρης Χατσίκας, Πραξιτέλης Καζαντζίδης, Αλέξανδρος Τσουμήτας, Πέτρος Ρακόπουλος, Νικόλαος Γιώσκος, Ευάγγελοις Σαρακατσάνης, Ηλίας Μπούτσης, Κώστας Κοκτσίδης, Ιωάννης Δήμου, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Γιώργος Αναστασιάδης, Παύλος Καζαντζίδης, Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, Ηλίας Δέτσικας.
Προπονητής: Θανάσης Ζάκας

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (1977)
Μάττας, Τζούτζιος, Μαυροματίδης, Γάτζιος, Καλαμάτος, Κάβουρας, Παπαϊωάννου, Μάφρας, Τσαλκιτσίδης, Βασιλειάδης, Κωνσταντίδης.

ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ Γ (1977)
Παρασκευή Νικολαϊδου, Κατερίνα Γιαννίδου, Παρασκευή Μπούρτζου, Ανδρομάχη Χατζή, Μαρία Μπάρου, Ρωμανίδου, Ανθούλα Γαργάνη, Ταμίλια, Αλεξάνδρα Χατζηιωάννου, Ιφιγένεια Παπαδάκη, Πετρούλα Χρηστίδου, Στυλιανή Τσουμήτα, Παρθενόπη Φωτιάδου, Αντωνία Χατζηκωνσταντίνου, Πανάτσου.

Γραμματεία: Μαρία Πετρίδου

Επίσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον σύλλογο και το άθλημα: ο εκλιπών Δήμαρχος Γιώργος Φιλίππου που ήταν παρών στους αγώνες του 1977, οι πρώτοι πρόεδροι του Αμύντα, οι εκλιπόντες Στέφανος Κολίτσης και Τρύφων Ι. Χατζής, και οι Στέφανος Γιανκούλης και Γιάννης Κωνσταντίνου, όπως και ο επι σειρά ετών έφορος της ανδρικής ομάδας και θεμελιωτής της γυναικείας ομάδας, Νίκος Πετράκος.
Έντονη συγκινησιακή φόρτιση υπήρξε στην αίθουσα, όταν έγινε ειδική αναφορά στο έργο και την προσφορά του εκλιπόντος Νίκου Σωτηρίου, ο οποίος ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που ακολούθησε το άθλημα και αγάπησε τόσο πολύ στη ζωή του.
Κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο παλαίμαχος αθλητής του Αμύντα Θωμάς Τζήγας έκανε μια αναδρομή στους πρώτους αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν στο προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Αμυνταίου το Φλεβάρη του 1977. Ενώ οι μνήμες ξύπνησαν όταν προβλήθηκε -για πρώτη φορά- σπάνιο οπτικό υλικό (βίντεο), που περιείχε αποσπάσματα απο τις αναμετρήσεις και την τελετή απονομής των επάθλων, εκείνης της ιστορικής ημέρας για τη χειροσφαίριση.
Το πρωί της Κυριακής 12/3 το σκηνικό μεταφέρθηκε στο ΔΑΚ Αμυνταίου, εκεί όπου εξελίχθηκε το αγωνιστικό μέρος των εκδηλώσεων στο οποίο συμμετείχαν οι ομάδες παλαιμάχων: ΑΜΥΝΤΑΣ Αμυνταίου. ΦΙΛΙΠΠΟΣ Βέροιας ΕΘΝΙΚΟΣ Κοζάνης και η ΜΕΙΚΤΗ ομάδα Θεσσαλονίκης. Προηγήθηκε η αναμέτρηση μεταξύ των παλαιμάχων αθλητριών -της νεότερης γενιάς- του Αμύντα, οι οποίες αγωνίστηκαν συμβολικά για 1λεπτό με την μπάλα των πρώτων αγώνων, την οποία παρέλαβαν απο τις παλαίμαχες αθλήτριες των πρώτων αγώνων.Τόσο οι παλαίμαχοι αθλητές, όσο και οι παλαίμαχες αθλήτριες έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό, κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα των θεατών, που τίμησαν με την παρουσία τους τους πρωτεργάτες του αθλήματος.
Πρέπει να σημειωθεί οτι πρίν απο την έναρξη του αγώνων, τηρήθηκε 1λεπτού σιγή στη μνήμη του αθλητή του Αμύντα Γρηγόρη Καρναγγελίδη, που απεβίωσε στον αγωνιστικό χώρο, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Ζαφειράκη Νάουσας στις 22/1/1995. Ενώ στην ανάπαυλα, διεξήχθη αναμέτρηση ανάμεσα στις ηλικιακές κατηγορίες μίνι του Αμύντα, σηματοδοτώντας το πέρασμα του αθλήματος απο τις παλαιότερες στις νεότερες γενιές.
Η Γιορτή ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών διακρίσεων στις συμμετέχουσες και στους συμμετέχοντες των αγώνων.

Ευχαριστούμε Θερμά
τον Ρεπόρτερ Περικλή Ροϊδη
για το φωτογραφικό υλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου