Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Παραχώρηση 11.134 κατοικιών του πρώην ΟΕΚ με προνομιακή τιμή

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας σας γνωρίζει ότι με απόφασή του, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ΟΑΕ∆ καθόρισε χθες, σε εφαρµογή της υπουργικής
απόφασης του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στα 304,41 ευρώ το τ.µ. την ενιαία τιµή παραχώρησης 11.134 κατοικιών του πρώην ΟΕΚ, σε 150 οικισµούς πανελλαδικά.
Με τον καθορισµό της ενιαίας τιµής παραχώρησης, ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης και παράδοσης των Οριστικών Τίτλων Κυριότητας των κληρωθεισών κατοικιών σε όσους οικισµούς εκκρεµεί και δεν έχει ακόµα ξεκινήσει η έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων.
Μέχρι σήµερα, ο τρόπος υπολογισµού και το υψηλό κόστος της τιµής παραχώρησης των κατοικιών οδηγούσαν σε επίπεδα τιµών που δεν αντιστοιχούσαν στις δυνατότητες των δικαιούχων και στις έννοιες “κοινωνική κατοικία” και “κοινωνική παροχή”. Την τελευταία δεκαετία οι τιµές ανά τετραγωνικό µέτρο κυµάνθηκαν από 650 έως 1035 ευρώ.
Προκειµένου να αποφευχθεί η δυσαρέσκεια και η αντίδραση των δικαιούχων οικιστών, είχε προκριθεί η λύση των προσωρινών παραχωρητηρίων µε ελάχιστη µηνιαία δόση, που είχε ως αποτέλεσµα τη δηµιουργία µιας όλο και µεγαλύτερης οµάδας πολιτών χωρίς οριστικό τίτλο ιδιοκτησίας που να κατοχυρώνει τα δικαιώµατά τους.
Ταυτόχρονα είχε οδηγήσει τα έσοδα του τ.ΟΕΚ και νυν ΟΑΕ∆ σε µείωση, µε αποτέλεσµα να έχει εισπραχθεί περίπου το 10% από τις δόσεις των προσωρινών παραχωρητηρίων, ήτοι µόλις 41 εκ. ευρώ. Με σκοπό την ισόνοµη και δίκαιη αντιµετώπιση όλων των οικιστών, η ενιαία τιµή θα εφαρµοστεί και για όλους όσοι έχουν στην κατοχή τους οριστικούς τίτλους µε  τιµή παραχώρησης άνω των 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο και δεν έχουν εξοφλήσει το τίµηµα.
“Ο ΟΑΕ∆ συµµετείχε στην Επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας για την διαµόρφωση του τρόπου υπολογισµού της ενιαίας τιµής παραχώρησης κατοικιών που καθόρισε η υπουργική απόφαση. Για το καθορισµό της τιµής σε χαµηλά επίπεδα, λάβαµε υπόψιν τη δυσχερή οικονοµική κατάσταση των οικιστών, την αλλαγή των χαρακτηριστικών των δικαιούχων (αύξηση ποσοστού ανέργων, αύξηση ποσοστού συνταξιούχων, αλλαγή οικογενειακής κατάστασης), ενώ αποφύγαµε να µετακυλίσουµε στους δικαιούχους οικιστές το κόστος από τυχόν αδυναµίες και αστοχίες του κράτους.
Στοίχηµα για τον ΟΑΕ∆ είναι να µπορέσει να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης των οριστικών παραχωρητηρίων, δεδοµένου ότι αυτή είναι αρκετά χρονοβόρα, καθώς χρειάζεται να επιλυθούν συσσωρευµένα προβλήµατα και εκκρεµότητες τεχνικής και νοµικής φύσεως” δήλωσε η διοικήτρια του ΟΑΕ∆ Καθηγήτρια Μαρία Καραµεσίνη.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου