Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Ενημέρωση για τη γρίπη των πτηνών

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,  ενημερώνει όλους τους πτηνοτρόφους οργανωμένους και μη,  ότι οι εστίες της νόσου της Γρίπης των πτηνών  συνεχώς αυξάνονται στη χώρα μας.
Τελευταία κοινοποιήθηκαν εστίες
εκτός από άλλες χώρες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη χώρα μας ( Έβρο, Αρκαδία   Φλώρινα ) σε άγρια και οικόσιτα πτηνά .   
Η Γρίπη των πτηνών  είναι ιογενής νόσος των πτηνών. Μπορεί να προσβληθούν από τη νόσο όλα τα είδη πτηνών, ωστόσο πιο ευαίσθητα είναι τα οικόσιτα  πουλερικά (όρνιθες, γαλοπούλες κλπ). Τα άγρια πτηνά και κυρίως τα υδρόβια (αγριόπαπιες, αγριόχηνες, κύκνοι κ.λ.π.) και τα γλαρόμορφα φιλοξενούν και απεκκρίνουν τους ιούς της γρίπης τύπου Α χωρίς τις περισσότερες φορές να νοσούν.
Η Γρίπη είναι νόσημα υποχρεωτικής δηλώσεως και είναι γνωστό  από τα έως τώρα   δεδομένα ότι ο  συγκεκριμένος τύπος του ιού προσβάλει  αποκλειστικά τα πτηνά και  όχι τον άνθρωπο.
  Η νόσος πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Δεκέμβριο  του 2016 σε άγριο πτηνό  στο Δέλτα του Έβρου. Η αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε., παρακολουθώντας την εξέλιξη, θεσπίζει με Εκτελεστικές Αποφάσεις προστατευτικά μέτρα ελέγχου της νόσου για την αποτροπή της μετάδοσης της στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο ιός αποβάλλεται από το αναπνευστικό σύστημα, τις εκκρίσεις και τα κόπρανα πτηνών.
Η μετάδοση  της νόσου γίνεται είτε άμεσα με τα πτηνά φορείς του ιού, είτε έμμεσα με τα μολυσμένα σκεύη, νερό και τροφή.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και κάθετα μέσω  των αυγών.
Η περίοδος επώασης ποικίλλει από λίγες ώρες έως 3 μέρες.
Τα κλινικά συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους του ιού, την ηλικία και το είδος των πτηνών, καθώς  επίσης και από  τον τρόπο διαχείρισης και τις επιμολύνσεις.
Τα πολύ λοιμογόνα στελέχη χαρακτηρίζονται από αιφνίδιους θανάτους, έντονα αναπνευστικά συμπτώματα , ρινίτιδα, οίδημα (πρήξιμο) προσώπου, κυάνωση(μελάνιασμα) των λειριών, των  καλλαίων και διάρροια.  Η θνησιμότητα ανέρχεται στο 100%.
Τα λιγότερο λοιμογόνα στελέχη παρουσιάζουν υψηλή νοσηρότητα, έντονα αναπνευστικά, μείωση της ωοτοκίας και θνησιμότητα 50-70%.
Τέλος στα ελαφρώς λοιμογόνα στελέχη η νόσος είναι αφανής ή με ελαφρά αναπνευστικά και μείωση τη αυγοπαραγωγής.
Η διάγνωση της γρίπης γίνεται μόνον εργαστηριακά με την απομόνωση του ιού ή την ανεύρεση των αντιστοίχων αντισωμάτων.
Για την αποφυγή της μόλυνσης, συστήνετε στους πτηνοτρόφους  τα πουλερικά (κότες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, ορτύκια, περιστέρια, φασιανοί, πέρδικες, στρουθοκαμήλους κλπ. )που εκτρέφονται ή κρατούνται σε αιχμαλωσία:
- Να μην κρατούνται σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αγρούς κλπ.) αλλά μέσα στα κοτέτσια.
-Τα ανοίγματα των κοτετσιών επιβάλλεται να καλύπτονται με σήτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με τα άγρια πτηνά.
- Να μην εκτρέφονται πάπιες και χήνες μαζί με άλλα είδη πουλερικών. Οι πάπιες και οι χήνες επιβάλλεται να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.
- Να μην φροντίζουν τα πουλερικά διαφορετικά άτομα σε καθημερινή βάση 
- Για την είσοδό τους στο κοτέτσι να αλλάζουν ρούχα και υποδήματα. 
- Να καθαρίζουν καλά το χώρο γύρω από το κοτέτσι, ώστε να μην υπάρχουν τροφές ή άλλα υλικά που προσελκύουν άγρια πτηνά.
- Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από δεξαμενή νερού εκτεθειμένη στο περιβάλλον και στα άγρια πτηνά.
- Σε περιπτώσεις που παρατηρηθεί αυξημένη θνησιμότητα πουλερικών να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία.
Επίσης συστήνετε στους καταναλωτές: 
Άτομα που ταξιδεύουν σε χώρες που υπάρχει γρίπη των πουλερικών, πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά ή κατοικίδια όπως κοτόπουλα, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες. Μια τέτοια επαφή πιθανόν να συμβεί σε φάρμες, σε πάρκα, σε αγορές που πωλούνται ζωντανά
Καλό πλύσιμο των χεριών από τους ενήλικες. Στα παιδιά χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσοχή για το πλύσιμο των χεριών διότι έχουν τάση να βάζουν αντικείμενα ή τα χέρια τους στο στόμα, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο του παθογόνου ιού στο οργανισμό. 
Καλό πλύσιμο όλων των μαγειρικών εργαλείων και σκευών όπως επίσης και των επιφανειών που χρησιμοποιούνται για το χειρισμό και επεξεργασία ωμού κρέατος πουλερικών
Τα αυγά δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά αλλά να μαγειρεύονται σε ψηλές θερμοκρασίες. 
Η κατανάλωση κοτόπουλου δεν είναι αιτία μετάδοσης του ιού. Πρέπει όμως να μαγειρεύεται  καλά. Σε θερμοκρασία των 800 C και άνω για 60 δευτερόλεπτα, ο ιός της γρίπης των πουλερικών καταστρέφεται

Στόχος της πολιτείας είναι:
 1) Η προστασία της Πτηνοτροφίας με όσο το δυνατόν ταχύτερη διάγνωση της νόσου και τη καθολική θανάτωση των ζώων των πρώτων εστιών, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του νοσήματος στο εσωτερικό της χώρας .
2) Η προστασία της Δημόσιας υγείας και των τομέων μεταποίησης ζωικών προϊόντων (κρέας, αυγά) 
3) ) Η προστασία  του περιβάλλοντος με την επιτόπια θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων (μη διασπορά) ή  αποτέφρωση των ζώων.
   Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών της Π.Δ.Μ. (Τμήματα Κτηνιατρικής ή Αγροτικά Κτηνιατρεία).
Παρακαλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι  πτηνοτρόφοι, μεταφορείς και έμποροι ζώντων ζώων, καθώς και ιδιώτες  κτηνίατροι , σε  περίπτωση που εντοπίσουν  ύποπτα  συμπτώματα σε πτηνά να ενημερώσουν άμεσα την υπηρεσία μας.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες πουλερικών που βρίσκονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την περιοχή που εκδηλώθηκε  κρούσμα, και όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από τους υδροβιότοπους. 
Σας υπενθυμίζουμε στην περίπτωση διασποράς της νόσου, σύμφωνα με το Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Α΄ 32/11.02.2014), προβλέπονται διοικητικές (πρόστιμα) και ποινικές κυρώσεις.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μη δήλωση νοσήματος υποχρεωτικής δήλωσης επισύρει πρόστιμο
  5.000,00–60.000,00 € .
Τηλέφωνα επικοινωνίας
Διεύθυνση Κτηνιατρικής  2461049989  Γακίδης Ζώης
Τμήμα Υγείας Ζώων         2461029023  Ηλιάδης Σωκράτης 
• Τμήμα Κτηνιατρικής  Π.Ε Γρεβενών    2462353107   Παπανίκου Αλεξάνδρα
• Τμήμα Κτηνιατρικής  Π.Ε Καστοριάς  2467071901   Αντωνιάδης Ιορδάνης 
• Τμήμα Κτηνιατρικής  Π.Ε Κοζάνης      2461023782   Καντζόγλου Θεόφιλος 
• Τμήμα Κτηνιατρικής  Π.Ε Φλώρινας    2385054556   Ραπτόπουλος-Χατζηστεφάνου Κων/νος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου