Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Λίγα λόγια για τη σπέκουλα γύρω από την ανεργία

Τίτλοι ρεπορτάζ ενημερωτικών μέσων
Ρεκόρ 5ετίας στην ανεργία!!! Χάθηκαν 37.667 θέσεις το Νοέμβριο
«Βόμβα» στην απασχόληση: Ρεκόρ χαμένων θέσεων εργασίας, 37.667 νέοι άνεργοι


Τα παραπάνω είναι τίτλοι σε ρεπορτάζ δύο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τη δημοσιοποίηση στις 12 Δεκεμβρίου 2016 από το Υπουργείο Εργασίας κλπ…. των στοιχείων του ΕΡΓΑΝΗ 
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην Έκθεση:
Τα στοιχεία του Νοεμβρίου, όντως δεν είναι καλά. Το -37.667 είναι η 3η χειρότερη επίδοση από την έναρξη της κρίσης. Χειρότερες επιδόσεις είχαμε μόνο το 2010 και το 2011.
Έχουμε όμως και τα στοιχεία του ενδεκάμηνου. Εκεί όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο. Έχουμε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών με επίδοση 125.128.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1

Στο διάγραμμα 1 έχουμε τα δεδομένα από τα ισοζύγια ροών για το μήνα Νοέμβριο.
Στο δε επόμενο διάγραμμα 2 παρουσιάζονται από κοινού τα δεδομένα και του ισοζυγίου ροών Νοεμβρίου, καθώς και τα στοιχεία του ισοζυγίου του ενδεκάμηνου
Τα στοιχεία λοιπόν, όπως συμβαίνει συνήθως, δίνουν τη δυνατότητα εξαγωγής διαφορετικών συμπερασμάτων. Μπορεί λοιπόν ο ενδιαφερόμενος να βλέπει την καταστροφή, αλλά μπορεί και να πανηγυρίζει. Η διαφορά είναι ότι η «σοβαρή» αντιπολίτευση βλέπει την καταστροφή (αγνοώντας – αποκρύπτοντας ότι αυτή τη δημιούργησε) και η «λαϊκιστική κυβέρνηση των κατσαπλιάδων», δεν πανηγυρίζει, αλλά προσπαθεί να βλέπει με ψυχραιμία και σύνεση τα στοιχεία, χωρίς κομπασμούς, η αρμόδια υπουργός δηλώνει: «Τον Ιανουάριο του 2015 είχαμε 1.236.800 ανέργους. Τον Σεπτέμβριο καταφέραμε να ρίξουμε τον αριθμό στο 1.100.000. Κάνουμε μικρά, αλλά σταθερά βήματα.» 
Κοιτώντας προσεκτικά το 2ο Γράφημα, αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι η απομόνωση κάποιων στοιχείων μπορεί εύκολα να τεκμηριώσει όποια άποψη επιθυμεί ο καθένας. Η ανεργία όμως είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα και η θέση των ανέργων είναι αρκετά δύσκολη για να μην επιτρέπει να παίζονται πολιτικά παιγνίδια στην πλάτη τους.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2


Βίοι παράλληλοι για ανεργία - brain drain... 
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι αυτό της κατανομής των νέων προσλήψεων ανά είδος σύμβασης εργασίας…. Εδώ αυτοί που όχι μόνο νομοθέτησαν την ελαστικότητα στην απασχόληση, αλλά καθιέρωσαν και την επιδότησή της, κατηγορούν την κυβέρνηση για την «απορρύθμιση» της αγοράς εργασίας! Την ίδια ώρα όμως πιέζουν την κυβέρνηση, να αποδεχθεί τους όρους των δανειστών και του ΔΝΤ και να τελειώνει με τις καθυστερήσεις με τη δήθεν διαπραγμάτευση και να συμφωνήσει στα εργασιακά για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Τι συμβαίνει λοιπόν εδώ; Η τεράστια καταστροφή που επέφερε η σημερινή κυβέρνηση συνίσταται στο ότι, το 44,77% που ήταν οι θέσεις πλήρους απασχόλησης το Νοέμβριο του 2014, κατρακύλησε στο 42,62% το Νοέμβριο του 2016. Δεν είναι αδιάφορο ως πρόβλημα… Όμως αυτοί που πήγαν τις ελαστικές σχέσεις (μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία) από το 10% περίπου στο 55% και πλέον, δεν μπορεί να οδύρονται που η κυβέρνηση δε μπόρεσε να ανατρέψει ακόμη – την κατάσταση και να συγκρατήσει τον κατήφορο.
Άλλος πάλι σε σχόλιο του συμπεραίνει ότι όλο αυτό το κακό, έχει οδηγήσει «223.000 νέοι ηλικίας 25-39 ετών έφυγαν μόνιμα από τη χώρα το διάστημα 2008-2013 αναζητώντας εργασία με καλύτερη αμοιβή και καλύτερες προοπτικές». Μην απορείτε. Σημερινό είναι το δημοσίευμα με μία φωτογραφία της Αντωνοπούλου, ως μέγαιρα!!! Δεν προσέχουν καν τι χρεώνουν στην κυβέρνηση με τα copy-paste….
Στα περιφερειακά μας τώρα που ενδιαφέρουν
Από τις 13 περιφέρειες, οι 5 είχαν θετικό ισοζύγιο το Νοέμβριο του 2016 και οι 8 αρνητικό. Η Δυτική Μακεδονία (δε χρειάζεται να μαντέψετε) ναι είχε πάλι αρνητικό.
Από τις 4 Περιφερειακές Ενότητες μόνο η Καστοριά είχε θετικό ισοζύγιο (μακάρι να άρχισε η αντίστροφη τάση στον κλάδο της γούνας). Οι άλλες τρείς αρνητικά.
Για το ενδεκάμηνο όμως Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, η κατάσταση είναι αντίστροφη. Τρεις Περιφερειακές Ενότητες έχουν θετικό ισοζύγιο και μόνο η Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης έχει (και στο 11μηνο) αρνητικό ισοζύγιο στην απασχόληση. Είναι μάλιστα η μία από τις τρεις Π.Ε. της χώρας που έχουν αρνητικό ισοζύγιο στο 11μηνο (οι άλλες δύο είναι Λασιθίου και Ευρυτανίας).

Φαίνεται καθαρά πως η Κοζάνη πονάει περισσότερο, παρόλο που ξεκίνησε και η Πτολεμαΐδα 5. Μας υπόσχονταν, ότι η Πτολεμαΐδα 5, θα μας έβγαζε από την ύφεση. Έπρεπε να έρθει η σημερινή κυβέρνηση για να ξεκινήσει, αλλά αποδεικνύετε πως δεν αρκεί. Ούτε και το Πανεπιστήμιο που επίσης ξεκίνησε.
Το πρόβλημα της ανεργίας για τη Δυτική Μακεδονία που ξεκίνησε με την αποβιομηχάνιση των αρχών της δεκαετίας του 1990 είναι ακόμη εδώ. Δεν έπαψε ποτέ να δηλώνει με το μέγεθός της ότι χρειάζεται επειγόντως παραγωγική ανασυγκρότηση, ότι δεν πρόκειται για ανεργία τριβής ή διαρθρωτική. 
Η ενέργεια και η γούνα έχουν δύο δεκαετίες τώρα που δε μπορούν να σηκώσουν το βάρος εξασφάλισης μιας καλής ζωής στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. 
Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα; Πρόγραμμα ανασυγκρότησης για τη Μεταλιγνιτική Εποχή; Ας το πούμε όπως θέλουμε, αλλά είναι αναγκαίο να το συμφωνήσουμε και να το διεκδικήσουμε ενωμένοι.
Και πριν από αυτό άμεσα να δούμε, συμφωνημένα πάλι, τα άμεσα μέτρα περιορισμού του μεγέθους του προβλήματος. Με ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης, με τοπικό σύμφωνο απασχόλησης, με όποιο τρόπο μπορεί να δώσει δουλειά στο μεγαλύτερο μέρος των 31.000 περίπου καταγεγραμμένων ανέργων της Περιφέρειάς μας.
Γιάννης Στ. Αποστολίδης
Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου