Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Θερινό CINEMA από την Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πολιτών Φλώρινας

Τετάρτη 24/08/2016 στις 21:00 στο αίθριο στην «Οδό Ονείρων»
Ταινία: Dr. Strangelove - S.O.S. Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα
Είδος: Κωμωδία
Έτος Παραγωγής: 1964
Σκηνοθεσία:   Stanley Kubrick
Πρωταγωνιστούν:  Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Heyden
Διάρκεια: 95 λεπτά

Κριτική στο IMDb: 8,5/10 από 343.134 χρήστες

Οι γιορτινές μέρες πέρασαν και η επιτυχία της πρώτης προβολής θερινού σινεμά μας οδηγεί να συνεχίσουμε. Φαίνεται πως οι απλές και ανθρώπινες ιδέες για συλλογική διασκέδαση, διεξόδου από την καθημερινότητα και επαφή με αριστουργήματα της 7ης τέχνης βρίσκουν ανταπόκριση.
ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ:
Άκρως διασκεδαστική και καυστική, γεμάτη κωμικοτραγικές καταστάσεις και  αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες ταινίες του Κιούμπρικ, το SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα εστιάζει σε ένα παράφρονα Αμερικανό στρατηγό που διατάζει τα βομβαρδιστικά του να εξαπολύσουν πυρηνική επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Κι ενώ το Πεντάγωνο καλεί τη Μόσχα, για να αντιμετωπίσει από κοινού την ιδιόρρυθμη κατάσταση, πληροφορείται την ύπαρξη ενός μηχανισμού ρωσικών αντιποίνων που ούτε οι Σοβιετικοί είναι σε θέση να ελέγξουν!!
Η ιδέα της ταινίας προέρχεται από το δραματικό βιβλίο Red Alert του Peter George που κυκλοφόρησε το 1958 και είχε θέμα την εύθραυστη πυρηνική ισορροπία που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση. Ο Κιούμπρικ καθώς έγραφε το σενάριο διαπίστωσε ότι έπρεπε διαρκώς να καλύπτει παραλογισμούς και οξύμωρα στοιχεία με αποτέλεσμα να μετατρέψει το επικείμενο φιλμ σε μια κωμωδία που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και θεωρείται σήμερα ίσως η καλύτερη μαύρη πολιτική κωμωδία όλων των εποχών. Ήταν υποψήφια για 4 Όσκαρ, κέρδισε ένα βραβείο BAFTA και συμμετείχε σε πλήθος άλλων διαγωνισμών, όπου αποκόμισε πολλές διακρίσεις.
ΕΙΣΟΔΟΣ (φυσικά) ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Αγωνιστική  Πρωτοβουλία Πολιτών Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου