Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ομιλία Κ. Σέλτσα στην παρουσίαση υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ

Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα,
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση τόσο στη χώρα όσο και τοπικά, γιατί τα ζούμε καθημερινά και ο καθένας τα γνωρίζει από πρώτο χέρι. Το κύριο θέμα αυτών των εκλογών είναι πρώτον να σταματήσουμε να φοβόμαστε και δεύτερον να πιστέψουμε ότι μπορούμε να
αντικαταστήσουμε τα μνημόνια με τη Δημοκρατία και να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπειά μας.
Δεν πρέπει ποτέ όμως, να ξεχνάμε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά και να έχουμε κατά νου ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή όλων μας. Προϋπόθεση της ουσιαστικής συμμετοχής είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Όλα όσα μας πληγώνουν πρέπει να αλλάξουν και να ανατραπούν. Και η μόνη πολιτική δύναμη που έχει τη δυνατότητα να το κάνει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα τελευταία χρόνια ζούμε τον εξής παραλογισμό: οι δυνάμεις που δημιούργησαν και εξέθρεψαν το ιδιότυπο οικονομικό σύστημα της Ελλάδας, στηρίζοντας με κρατικά χρήματα ιδιωτικά συμφέροντα φίλων, να προσποιούνται τους μεταρρυθμιστές και να κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι πρεσβεύει τη συντήρηση, ενώ σε αντίθεση με αυτούς δεν έχει κανένα όφελος να μην τα ανατρέψει όλα. Οι εκλογές λοιπόν, είναι η αρχή μιας δημιουργικής ανατροπής, ώστε ξανά η δημοκρατία και η συμμετοχή των πολιτών να μπει στο επίκεντρο. Στρατηγικός στόχος είναι να μπει πάλι ο πολίτης και το κοινό συμφέρον στην κορυφή και στο κέντρο των αποφάσεων.
Το να έχουμε στρατηγικό στόχο και να το συμφωνήσουμε με την κοινωνία είναι μόνο η αρχή. Το να βρεις τα εργαλεία, ώστε να πετύχεις το στόχο σε περίοδο κρίσης είναι ακόμη δυσκολότερο. Την απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη και πλέον αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα. Το διακύβευμα για το Νομό μας, αλλά και για όλους εμάς που διεκδικούμε να σας εκπροσωπήσουμε, είναι πώς το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα προσαρμοστεί και θα δώσει λύσεις στην περιοχή μας. Πρέπει να απαντηθούν λοιπόν τα ερωτήματα.
  1. Πώς θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στον τόπο μας;
  2. Πώς θα επανεκινήσουμε την τοπική μας οικονομία;
  3. Πώς θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία;
  4. Πως θα συνυπάρξουμε με τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που δημιουργεί η βαριά βιομηχανία της ηλεκτροπαραγωγής;
  5. Τι θα κάνουμε με την ενεργειακή φτώχεια των νοικοκυριών, της ενεργειακής καρδιάς της Ελλάδας, όπου το 2015 χρησιμοποιούμε τζάκια και ξυλόσομπες και έχουμε δυσκολίες να πληρώσουμε το ρεύμα;
Στα προβλήματα αυτά πρέπει να είμαστε σε θέση, ως πολίτες της περιοχής, να συνδιαμορφώσουμε λύσεις και να μην περιμένουμε κανένας από έξω και πέρα από τον τόπο μας να μας πει τι πρέπει να γίνει, χωρίς τη δική μας συμμετοχή. Πέρα από την αποκατάσταση της συμμετοχής των πολίτων σε τοπικό επίπεδο, η πολιτική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ για ανασύσταση του πολιτικού συστήματος εγγυάται ότι πλέον, μικρά και μεγάλα συμφέροντα δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή πολιτικών, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν λειτουργήσει στο εξωτερικό, αλλά δεν μεταφέρθηκαν ποτέ εδώ για να μη χάσουν τα προνόμια οι φίλοι και οι γνωστοί των κομμάτων που κυβερνούσαν.
Για παράδειγμα, σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης η αποκατάσταση των ορυχείων λιγνίτη είναι λυμένο πρόβλημα και εδώ το μόνο που ενδιαφέρει τους κυβερνώντες είναι το πώς θα ξεπουλήσουν σε φίλους την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και πώς θα δημιουργήσουν εργαζόμενους 2 και 3 ταχυτήτων στη ΔΕΗ, μοιράζοντας εργολαβίες ακόμη και σε τομείς που η ίδια η επιχείρηση μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να δίνει εργολαβίες.
Στον πρωτογενή τομέα επιδοτήσεις και ενισχύσεις μοιράζονταν χωρίς κανένα σχεδιασμό, ώστε να πετύχουμε βιωσιμότητα. Αποτέλεσμα, αντί να στραφούμε σε καλλιέργειες με εξαγωγικό χαρακτήρα στην περιοχή να καλλιεργούμε ό,τι παίρνει τη μεγαλύτερη επιδότηση και οι αγρότες μας να εκβιάζονται με την πρώτη ευκαιρία, ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κοπούν οι επιδοτήσεις. Ο μόνος σχεδιασμός τους ήταν η εξυπηρέτηση των γαλάζιων αγροτοσυνδικαλιστών και των εταιρικών συμφερόντων, που πουλούσαν τα υβρίδια και τα φυτοφάρμακα. Ανά την Ευρώπη υπάρχουν παραδείγματα υγιούς αγροτικής ανάπτυξής, με εξωστρεφή χαρακτήρα συνδυασμένο με μεταποιητικές μονάδες, που μπορούν να μεταφερθούν άμεσα στον τόπο μας. Παρόλες τις δυσκολίες υπάρχουν θετικά παραδείγματα, όπως της οινοπαραγωγής στο Αμύνταιο, όπου η εμπειρία μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλους τομείς.
Στον τουρισμό για δεκαετίες στην περιοχή ξοδεύτηκαν εκατομμύρια για να έρθουν να μιλάνε πάλι στο ΠΕΠ το 2015 για τουριστική ανάπτυξη.
Τα παραδείγματα στρεβλής διαχείρισης και χαμένων ευκαιριών είναι πολλά υπάρχουν όμως ακόμη δυνατότητες να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Ως εκπρόσωποι της περιοχής στο κεντρικό κράτος, πρέπει σε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς, να απαιτήσουμε τα χρήματα του ΣΕΣ για τη Δ. Μακεδονία να κατανεμηθούν με βάση τις ανάγκες ανάταξης της οικονομίας της περιοχής και με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση τομέων οικονομικής δραστηριότητας με εξωστρεφή χαρακτήρα, αλλά και με στόχο την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής. Πρέπει να σταματήσει να γίνεται κατασπατάληση των κονδυλίων με μόνη στόχευση την απορροφητικότητα, χωρίς στρατηγική στόχευση και μέτρηση του αποτελέσματος και την εξυπηρέτηση ρουσφετιών.
Το ξεπούλημα της ΔΕΗ και η κακοδιαχείριση πρέπει να σταματήσει. Σε καμία οικονομική θεωρία δεν αναφέρεται ότι το άνοιγμα των αγορών και το σπάσιμο των μονοπωλίων, που ευαγγελίζονται, είναι αντίστοιχο με την εξυπηρέτηση φίλων επιχειρηματιών.
Η κοινή αγροτική πολιτική και οι επιδοτήσεις, πρέπει να συναποφασίζονται από τους αγρότες μας σε συνάρτηση με το τι δυνατότητες έχει η χώρα να σταθεί σε μία ανταγωνιστική αγορά αγροτικών προϊόντων διεθνώς. Οι επιδοτήσεις να πάψουν να είναι το κύριο εισόδημα, αλλά βοήθημα, ώστε να έχουμε βιώσιμη αγροτική παραγωγή.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας τονίσω ότι είναι ανάγκη να ξεπεράσουμε το φόβο που μας ταΐζουν, να μην περιμένουμε να μας σώσουν ούτε οι ευρωπαίοι ούτε διάφοροι αυτόκλητοι σωτήρες. Πρέπει να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας.                      `
Κώστας Σέλτσας
Χειρουργός Οδοντίατρος
Υπ. Βουλευτής Π.Ε. Φλώρινας
ΣΥΡΙΖΑ


2 σχόλια:

  1. Μια ερώτηση. Γιατί προσφωνεί ο ΠΑΣΟΚος Παπούλκας;;; Και όχι ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας ο Στέργιος Παναγιωτίδης;;;; Κλίκα και πάλι κλίκα της κ. Πέρκα. κ. Βίτσα μαζεψέ την λίγο! Τόσο ξεκάρφωμα πιά! Τίποτα δεν τηρήθηκε σωστά στις όλες διαδικασίες στον νομό μας, με εντολές ΚΕ παρακαλώ. Η ψήφος μας ας δικαιώσει! Το μόνο που μας έμεινε εξ άλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κριμα που η κλικα τησ αθηνασ με την κυρια περκα λειτουργουν ανεντιμα και ξανα και ξανα η αθηνα στελνει αλεξιπτωτηστεσ που οταν τελειωσουν οι εκλογεσ θα ξαναγυρισουν στα πατρια τουσ εδαφη που δεν ειναι της φλωρινας

    ΑπάντησηΔιαγραφή