Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Το δικό μου ταξίδι για την ‘’Ιθάκη’’…..

“Hola! que tal? Gracias” οι πρώτες λέξεις που μάθαμε στην Ισπανία -και συγκεκριμένα στην πόλη της Σαλαμάνκα- και απαραίτητες για την πρώτη μας επαφή με τους ντόπιους. Δεν μπορώ να περιγράψω απλά μια εμπειρία από το πρόγραμμα Leonardo da Vinci γιατί κατά τη διάρκεια των 2 μηνών ζεις μια σειρά εμπειριών.
Μαθαίνεις να κάνεις πολλά πράγματα τα οποία δεν ήξερες ότι έχεις την ικανότητα να τα κάνεις, γνωρίζεις άπειρο κόσμο, καταλαβαίνεις και σέβεσαι τις διαφορετικές κουλτούρες, αναπτύσσεσαι σαν προσωπικότητα, μαθαίνεις τη γλώσσα και μαθαίνεις να επικοινωνείς.
Το ταξίδι ξεκίνησε στις 18 Μαΐου 2014 έως 12 Ιουλίου 2014…. Όντας υπεύθυνος  της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Εν Γνώσει» που έχει έδρα στο Αμύνταιο Φλώρινας, ο Δημήτρης  Άρχοντας  ήταν αυτός που με παρακίνησε για να συμμετάσχω. Η ελληνική αποστολή αποτελούμενη από τους Αυγή Μάσση, Δημήτρη Σέλτσα  και Ιωάννα Τσιτσώνη πραγματοποίησε τον στόχο του προγράμματος για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στο εξωτερικό στον τομέα του τουρισμού. Ως υποχρέωση μας, ήταν η πενθήμερη εργασία επί 7,5 ώρες σε επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού και πιο συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, που κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους εμείς επιλέξαμε. Η διαμονή και διατροφή μας καλυπτόταν πλήρως από το πρόγραμμα. Στο διαμέρισμα στο οποίο διαμέναμε  με την υπόλοιπη ελληνική ομάδα και άλλους Ισπανούς φοιτητές οι δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα της Ισπανίδας σπιτονοικοκυράς. Η συγκατοίκηση ήταν εύκολη, ευχάριστη και αρκετά επικοδομητική, καθώς με βοήθησε στην εξοικείωση με την ισπανική γλώσσα και την ισπανική κουλτούρα.
Ζήσαμε στη Σαλαμάνκα όχι μόνο σαν τουρίστες βλέποντας τα μοναδικά  αξιοθέατα αλλά και ουσιαστικά γνωρίζοντας τους ντόπιους και ζώντας κομμάτια της καθημερινότητας τους. Πέραν όμως της εργασίας, στον ελεύθερο μας χρόνο επισκεφθήκαμε πανέμορφες και ενδιαφέρουσες περιοχές της χώρας καθώς και μια αξέχαστη εκδρομή στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Επίσης, μια καθημερινή και αγαπημένη συνήθεια ήταν ο περίπατος στο ποτάμι και στα σοκάκια της πόλης. Ως φοιτητική πόλη ήταν ο ιδανικός προορισμός για νυχτερινή διασκέδαση μέχρι πρωίας. Επιπροσθέτως, η πόλη αυτή είναι γνωστή γιατί πολλοί τουρίστες από όλον τον κόσμο την επιλέγουν για την εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας. Και γιατί αυτό? Μετά από προσωπική εμπειρία μπορώ να απαντήσω, ότι οι ντόπιοι έχουν εξαιρετική προφορά και η ισπανική γλώσσα είναι αυτούσια χωρίς προσμίξεις.
Όσον αφορά την εργασιακή μου εμπειρία, δούλευα σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, το Hotel Eurostars Las Claras. Οι εμπειρίες που αποκόμισα πολλές. Προσωπικά, μπορώ να πω ότι βελτιώθηκα στον τομέα του τουρισμού και με βοήθησε να καταλάβω και να ενστερνιστώ την ισπανική κουλτούρα. Η επικοινωνία με τους επισκέπτες και τους συναδέλφους ήταν καθημερινή , αρκετή για να αποκτήσω  τις βασικές δεξιότητες στην γλώσσα. Το εργασιακό περιβάλλον ήταν εξαιρετικό , τα ωράρια τηρούνταν πάντα και πάνω από όλα υπήρχε κατανόηση και σεβασμός προς τους εργαζομένους.
Έχοντας πλέον συμμετάσχει σ’ αυτό το πρόγραμμα ήρθα πίσω στην Ελλάδα με μια απίστευτη θετική ενέργεια για αλλαγή. Βελτίωση όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό καθώς γνωρίζοντας ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες κατανοείς καλύτερα και πτυχές της δική σου που δεν είχες φανταστεί ως ύστερα. Μόνο θετικά συναισθήματα και εμπειρίες μπορώ  να απαριθμήσω – η γραφικότητα της πόλης, οι μυρωδιές της, καινούργιες γεύσεις, εικόνες μαγευτικές, εξορμήσεις, παρέα, γέλιο, φιλίες, αγάπη, προσφορά, ζωντανή επαφή με την ιστορία, τον πολιτισμό μιας ξένης χώρας, ερεθίσματα για σκέψη, ελευθερία, γαλήνη, συγκινήσεις. Λίγες από τις λέξεις και τα συναισθήματα που με κατακλύζουν κάθε φορά, που θυμάμαι αυτό το μοναδικό ταξίδι. Πραγματικά για μένα ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, που μόνο αν κάποιος το δοκιμάσει μπορεί να το διανοηθεί και αν με ρωτούσατε αν αξίζει να το κάνετε θα το σύνεστηνα ανεπιφύλακτα και χωρίς κανένα ενδοιασμό….Η ζωή είναι μικρή ….μα προλαβαίνουμε….  
Αυγή Μάσση




1 σχόλιο: