Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

«Σερσέ λα Φαμ» από τις «Πρέσπες» και το Κ.Θ.Β.Ε.



Με τη θεατρική παράσταση «Σερσέ λα Φαμ» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος», που θα παρουσιαστεί στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου, το Σάββατο 30 Αυγούστου, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 2014».
Για το έργο και τη συνεργασία των
«Πρεσπών» και του ΚΘΒΕ μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου στη Φλώρινα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Πρεσπών» Γιώργος Λιάνης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος, η σκηνοθέτης - χορογράφος Σοφία Σπυράτου, η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών - Φλώρινας Χρύσα Μάντση, οι βουλευτές Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης και Θανάσης Γερμανίδης και ο δήμαρχος Πρεσπών Βασίλης Τσέπας.
Η παράσταση “Σερσέ λα φαμ, με οδηγό τα σπουδαία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη για τη γυναίκα, ξεναγεί τους θεατές στο σύμπαν του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη. Το έργο αναπτύσσεται γύρω από έναν κεντρικό δραματικό σκελετό με χαρακτήρες και περιστατικά –φανταστικά μα και βασισμένα στα Λόγια (γραπτά και συνεντεύξεις) του ίδιου του Τσιτσάνη– αλλά και σε γεγονότα και πρόσωπα της βιογραφίας του, χωρίς να παγιδεύεται στον νατουραλισμό∙ αντίθετα, χρησιμοποιεί το υλικό για να δομήσει μια ονειρική πλοκή με μυστήριο, ρεαλισμό και παράδοξες ανατροπές. Το «Σερσέ λα φαμ», για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό την ιστορία της σύνθεσης ενός θρυλικού τραγουδιού, της «Αρχόντισσσας», όπως μας την παρέδωσε ως μαρτυρία ο ίδιος ο μεγάλος συνθέτης. 
Το «Σερσέ λα φαμ» είναι ένα δυναμικό μουσικό και χορευτικό δρώμενο με κεντρικό θέμα την παρουσία της γυναίκας στα τραγούδια του Τσιτσάνη. Άλλοτε σαν μαγευτική ύπαρξη που διεγείρει τη φαντασία κι άλλοτε σαν καταστροφική παρέμβαση της μοίρας, η γυναίκα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του μεγάλου λαϊκού συνθέτη.
Πλάι στο θεατρικό μέρος, στην παράσταση πρωταγωνιστεί η μουσική του Τσιτσάνη: μια ορχήστρα από δεξιοτέχνες οργανοπαίχτες κι ένας μεγάλος θίασος από τριάντα ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές παρεμβαίνουν στο δράμα, αποδίδοντας τα κορυφαία τραγούδια του συνθέτη για τη γυναίκα. Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν ενεργά στο θέαμα, παίζοντας μουσική, τραγουδώντας και χορεύοντας. Μαζί, καταξιωμένοι ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού ενώνουν επί σκηνής τις δυνάμεις τους με το πλούσιο δυναμικό των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, φέρνοντας στο προσκήνιο και νέες παρουσίες, που αναδείχθηκαν από τη μεγάλη επιτυχία της περσινής σεζόν, το έργο Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές. Έτσι η παράσταση επιθυμεί να δώσει το διαχρονικό στίγμα της μουσικής του Τσιτσάνη – τόσο τον αυθεντικό λαϊκό ήχο και το αίσθημα της εποχής του, όσο και τον αντίκτυπό της και την επιρροή της στους νέους του σήμερα. Το «Σερσέ λα φαμ» γράφτηκε ειδικά για το ΚΘΒΕ.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία- χορογραφία: Σοφία Σπυράτου
Σκηνικά- Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Ενορχήστρωση- Μουσική επιμέλεια: Κώστας Βόμβολος
Μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση
Βοηθoί σκηνοθέτη: Στέλιος Χατζηαδαμίδης- Γιώργος Βουρδαμής
Βοηθός χορογράφου: Γιάννης Μάρτος
Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά
Βοηθός ενορχηστρωτή: Αλκυόνη Θηλυκού
Οργάνωση παραγωγής: Πέτρος Κοκόζης
Τραγουδούν: Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Λιζέτα Καλημέρη, Γιάννης Διονυσίου
Πρωταγωνιστούν: Λεωνίδας Κακούρης Τσιτσάνης), Βίκυ Παπαδοπούλου (Αρχόντισσα), Χρήστος Σιρμαδάνης (Μουσχουντής).
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χρύσα Ζαφειριάδου, Εφη Δρόσου, Στέλιος Καλλιστράτης,  Αννέτα Κορτσαρίδου,  Άννα Κυριακίδου,  Δημήτρης Μορφακίδης,  Ευγενία Πανταζόγλου, Νίκος Πολοζιάνης, Αλεξία Σαπρανίδου, Δημήτρης Σπορίδης. 
Χορεύουν (με αλφαβητική σειρά):  Γιάννης Βαγιονάς, Στέλλα Εμίνογλου, Κώστας Καφαντάρης, Άννα Λιανοπούλου, Άννα Μανούδη, Γιάννης Μάρτος, Μαργαρίτα Παναγιώτου, Λουτσιάνα Παπαδάκη, Τάσος Παπαδόπουλος, Ηλίας Τσάκωνας.
Παίζουν οι μουσικοί: Παύλος Παφρανίδης,  Κώστας Ιακώβου, Μελίνα Ατρείδου,  Ηλίας Γυλός, Ανδρονίκη Δονουκάρα, Γιάννης Καρακαλπακίδης, Δημήτρης Κριτσίμης,  Νίκος Παπακωνσταντίνου,  Νίκος Ψοφογιώργος.
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα ανοίγει και κλείνει την παράσταση με αυτοσχεδιασμούς πάνω στα μαγικά τραγούδια του Τσιτσάνη.

«Οι κυρίες της λίμνης»
Τη συμμετοχή του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg, σε συνεργασία με το Stobi Festival της FYROM, ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Πρεσπών», Γιώργος Λιάνης.
Όπως ανέφερε, σκοπός του προγράμματος είναι η ευρύτερη ανάδειξη και αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των σύγχρονων πολιτιστικών πόρων της ευρύτερης περιοχής, μέσα από τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, του Διεθνούς Φεστιβάλ των Πρεσπών.
Ο νέος αυτός θεσμός θα βασιστεί στη συνεργασία των φορέων των δύο ήδη πετυχημένων θεσμών, των «Πρεσπών» και του «Stobi Festival» αλλά και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων προκειμένου να αναβαθμίσει και να προσδώσει μία νέα, διεθνή διάσταση στην πολιτιστική δραστηριότητας της περιοχής και να αναδείξει τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία των δύο πλευρών. Μέσα από τη διεθνοποίηση της τοπικής πολιτιστικής δραστηριότητας θα επιτευχθεί η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητα της ευρείας περιοχής προκειμένου να αποτελέσει να εξελιχθεί σε πηγή επίτευξης αειφόρου ανάπτυξης για το σύνολο της περιοχής. 
Πολιτιστικά, η πρόταση θα βασιστεί σε μία σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Οι κυρίες της Λίμνης», που θα αξιοποιούν ακριβώς ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ: το υδάτινο στοιχείο των λιμνών που βρίσκονται εκατέθωρεν των συνόρων.
Κοινή συνιστώσα και κεντρική θεματική των εκδηλώσεων, οι οποίες ανοίγονται σε ποικίλες μορφές έκφρασης –χορό, θεατρικά δρώμενα, μουσική– είναι η μορφή της γυναίκας, είτε ως δημιουργός είτε ως θέμα. Για το λόγο αυτό, της ανάδειξης της μορφής της γυναίκας της περιοχής, θα υπάρξει και σημαντική θεσμική αλλά και ουσιαστική υποστήριξη από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων, που συμμετέχει στο έργο.
Το υδάτινο στοιχείο της μεθοριακής περιοχής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πέρα από το ότι συνιστά τοπίο ιδιαίτερου κάλλους που χρησιμεύει ως ιδανικό χώρο για την παρουσίαση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία: πρόκειται για μια μεθόριο χωρίς ένυλη υπόσταση, ρευστή. Οι λίμνες πέριξ των συνόρων των δύο κρατών υπενθυμίζουν ότι οι βεβαιότητες, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τον εκάστοτε «άλλο» έχουν επίσης άυλη υπόσταση, ότι εύκολα διασχίζονται και ξεπερνιούνται. Η Βεγορίτιδα από την ελληνική πλευρά, η Οχρίδα από τη μεριά της ΠΓΔΜ και οι Πρέσπες στα κοινά σύνορα αναδεικνύονται έτσι σε σύμβολα μιας απαραίτητης υπέρβασης, σε χώρους που κυριολεκτικά αρδεύουν ένα κοινό βλέμμα, ένα κοινό μέλλον συνύπαρξης.
Με βάση μια τέτοιας προσέγγισης, οι Κυρίες της λίμνης φιλοδοξούν να ενδυναμώσουν τους πολιτισμικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και κυριότερα να αναπτύξουν την σύγχρονη τοπική πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής. Οι εκδηλώσεις θα έχουν λαογραφικό χαρακτήρα, κινητοποιώντας το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, αλλά την ίδια στιγμή θα επενδύουν σε καινοτόμες μορφές έκφρασης και δημιουργίας. Όπως σημειώθηκε, κεντρική θεματική θα είναι το θηλυκό στοιχείο, στη διαχρονία του μέσα στις δύο κουλτούρες.
Έτσι, το φεστιβάλ που να αναδειχθεί και στις δύο πλευρές θα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού και μουσικής, θεατρικά δρώμενα και απαγγελίες ποίησης –όλα στο φυσικό χώρο των λιμνών: στις όχθες της λίμνης, σε αρχαιολογικούς χώρους πέριξ των λιμνών, ιδίως στην περίπτωση των Πρεσπών, διασχίζοντας κι έτσι στην πράξη υπερβαίνοντας το νοητό υδάτινο σύνορο. Ορισμένα εκ των έργων θα είναι πρωτότυπα, παραγγελίες ειδικά για το πρόγραμμα Interreg. Καλλιτέχνες και δημιουργοί πρώτης γραμμής και υψηλής δημοφιλίας αναμένονται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.
Παράλληλα με τις καλλιτεχνικά δρώμενα, θα πραγματοποιηθεί διεθνές συμπόσιο με συμμετοχή ελλήνων και ξένων ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων, γύρω από τη γυναίκα της περιοχής – με την ευρύτερη γεωγραφική έννοια, στο χθες και το σήμερα.
Στην πράξη, οι Κυρίες της λίμνης αποτίουν έναν καλλιτεχνικό φόρο τιμής στα δύο ζωοποιά στοιχεία του ανθρώπινου πολιτισμού – το νερό και τη γυναίκα.


2 σχόλια:

  1. Σερσέ λα Χρήμα και το φαγοπότι καλά κρατεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έσοδα θα πάνε στον προεκλογικό αγώνα του Στάθη;

      Διαγραφή