Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

H ομάδα δράσης ΕΝ ΦΛΩ στα δρώμενα της LEBESSI ART 2013

H ομάδα δράσης  ΕΝ ΦΛΩ  ξεκιναέι την νέα της εικαστική εκστρατεία  «Σπόροι Ζωής»  με τη συμμετοχή της στα δρώμενα της LEBESSI  ART  2013,την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου το πρωί.
Οι  ΕΝ ΦΛΩ προσφέρουν σπόρους φασολιών απο τις Πρέσπες και καλουν το κοινό να τους φυτέψει κατ’ οίκον, να  μεγαλώσει με φροντίδα τις φασολιές και να κερδίσει ένα απο τα  έργα που χάραξαν και τύπωσαν οι νέοι καλλιτέχνες της ομάδας.



Σπόροι ζωής…
το ταξίδι ενός φασολιού από την Βόρεια Ελλάδα στο κέντρο της Αθήνας
631 χλμ από την Αθήνα…στα σύνορα…η τέχνη και το όνειρο γίνονται πράξη με δύναμη και διάθεση για συνεχή καλλιτεχνική δημιουργία με πρωτότυπες ιδέες.
Η ομάδα ΕΝ ΦΛΩ των νέων καλλιτεχνών απο τη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, όπου αυτά συμβαίνουν ως παρέμβαση γόνιμων και δημιουργικών ιδεών.

Τόποι-τοπία και χρώμα στην ακριτική Φλώρινα και ακόμη πιο πάνω στις Πρέσπες, στη μικρή και στη μεγάλη Πρέσπα, εκεί, όπου η φύση και ο άνθρωπος μπορούν ακόμη να συνομιλούν,όπου συνυπάρχουν ειρηνικά άνθρωποι, φυτά και ζώα. Στο δρυμό της Πρέσπας, στοΤριεθνές, σε ένα φυσικό –πολιτιστικό σταυροδρόμι όπου διασταυρώνται τρεις χώρες: Η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ.σε ένα παιχνίδι ζωής και συνύπαρξης..
Σε ένα υψόμετρο 850 μέτρων, σε ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας, με κρυμμένα  μυστικά, μύθους, ασκηταριά, αινιγματικό και πανέμορφο, η φύση μεγαλουργεί με τον δικό της σοφό τρόπο, όπως εκέινη μονάχα ξέρει. Η καλλιέργεια των φασολιών είναι κομμάτι της ζωής των κατοίκων της Πρέσπας. Η σπορά,η φροντίδα και η συγκομιδή των φασολιών είναι γι’ αυτούς κύκλος ζωής, μόχθος, συνύπαρξη με τη φύση. Για τους καλλιτέχνες της ΕΝ-ΦΛΩ μετατρέπεται σε αφορμή έμπνευσης και γλώσσα τέχνης που οδηγεί σε μοίρασμα καλλιτεχνικής εμπειρίας, αλλά και σπόρων φασολιών απ’ τη μακρυνή και μυστηριακή Πρέσπα: Να μοιραστούν, να φυτευτούν κι ύστερα με υπομονή και φροντίδα να μεγαλώσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, σε μια γλάστρα ή σε κάποιο παρτέρι στο κέντρο της πόλης και να στείλουν οικολογικά μηνύματα πως το περιβάλλον και η φύση επιζούν μέσα από τον άνθρωπο αποτελώντας πηγή ωφέλιμων και δημιουργικών συνθηκών για το μέλλον και κυρίως γιατα μικρά παιδιά ,τους συνεχιστές του και ότι αυτό συνεπάγεται. Σπόροι ζωής, σπόροι ελπίδας..τα φασόλια της Πρέσπας ταξιδεύουν από το Βορρά στο Νότο με την όμάδα ΕΝ-ΦΛΩ να διαμεσολαβεί καλλιτεχνικά σε αυτό το ταξίδι πως μέσα από το μεγάλωμα ενός φασουλόσπορου εκφράζεται η πιο μεγάλη αλήθεια: πως τίποτα δενχάνεται. Φύση, γέννηση και κύκλος ζωής-είναι όλα ένα…γιατί εκείνο έτσι είναι….
Πηνελόπη Γαίτη, μέλος της ομάδας  ΕΝ ΦΛΩ


Πως γεννιέται και μεγαλώνει ένα φασόλι…Μονοετές φυτό της οικογένειας των ψυχανθών,είναι ευαίσθητο και …φοβάται εξαιρετικά το κρύο.Κι όμως ευδοκιμεί στην περιοχή των Πρεσπών γιατί οι λίμνες λειτουργούν ως γιγαντιαίο κλιματιστικό,συμβάλλουν στην ισορροπία των κλιματολογικών συνθηκών με αποτέλε-
σματα θεαματικά ως προς την αύξηση της παραγωγής που συχνά φτάνει και τους 3000 τόνους τη χρονιά!
Το μαγικό ταξίδι των φασουλόσπορων αρχίζει γύρω στα τέλη Απριλίου ή και μέσα στο Μαίο.Είναι η εποχή όπου οι  αγρότες φυτεύουν στα φασουλοχώραφα τους νέους σπόρους σε αυλάκια παράλληλα σε αποσταση 30-40 cm ανοίγοντας μικρές γουβίτσες στο χώμα σε βάθος 3-5 cm. Εκεί μέσα στην χωμάτινη μικρή φωλιά τοποθετούν 3-4 σπόρους φασολιών.Τους σκεπάζουν.Τους ποτίζουν καθε δύο μέρες και μόλις αυτοί βλαστήσουν αρχίζουν να τους σκαλίζουν  για πρώτη φορά.Ακολουθεί το δεύτερο σκάσμα μετά από 2-3 εβδομάδες και ακόμη κι ένα τρίτο ,εαν χρειαστεί.Στο διάστημα αυτό τα φυτά ποτίζονται συχνά,όσο το επιτρέπει το κλίμα και η περιοχή που βρίσκονται.
Προσοχή όμως!Όταν αρχίσει η ανθοφορία των φυτών το πότισμα θα πρέπει να περιόριζεται ή και να διακόπτεται. Μετά το δέσιμο των καρπών όμως  το πότισμα ξεκινά και πάλι με ρυθμό σταθερό κάθε 3 ή 4 ημέρες. Στα αναρριχώμενα φασόλια θα πρέπει από το πρώτο διάστημα της βλάστησής τους να τοποθετηθούν γύρω τους 3 καλάμια με τη μορφή πυραμίδας ώστε να μπορέσει να αναρριχιθούν τα φύλλα του νεαρού φυτού καθώς θα με-γαλώνει.Η συγκομιδή γίνεται 2-3 μήνες μετά από τη σπορά.Ο κύκλος ζωής του φασουλόσπορου συμπηρώθη-κε για μια ακόμη φορά.
Τα φάσολια μπορούν να φυτευτούν και σε μια μεγάλη γλάστρα,ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξή τους.Επίσης  μπορούν να φυτευτούν και σε κάποιο παρτέρι ενός κήπου ή σε κάποιο πάρκο στο κέντρο της πόλης.Μια συμβουλή:το πότισμα του φυτού που βρίσκεται στη γλάστρα γίνεται κάθε 2ημέρα ενώ εκέινου που έχει φυτευτεί στον κήπο κάθε 5η μέρα.Το ταξίδι του φασουλόσπορου ξεκινάει  και παίρνει για τον καθένα μας το νόημα που του δίνουμε!

 Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου