Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Απάντηση Κωνσταντινίδη σε Π.Αναστασιάδη


Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης, σχετικά με όσα αναφέρει σε επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης Παναγιώτης για  δήθεν ¨μακεδονική γλώσσα¨, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Γνωστός και μη εξαιρετέος ο κ. Αναστασιάδης.
Συνεχίζει να φαντασιώνεται και να ικανοποιείται με ένα ανύπαρκτο θέμα.
Οι απολαύσεις όμως της προσωπικής του ζωής αφορούν μόνο τον ίδιο και τον χαρακτηρίζουν».



Η επιστολή Π.Αναστασιάδη στην οποία αναφέρεται ο Στ.Κωνσταντινίδης είναι η παρακάτω:

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε / Περιφερειάρχη / Υπουργέ
Όπως γνωρίζετε, διανύουμε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα. Αφενός η οικονομική κρίση και αφετέρου τα διαρκώς διογκούμενα κοινωνικά προβλήματα έχουν δημιουργήσει πολλές επιπρόσθετες δυσκολίες στην καθημερινότητα όλων μας.
Ειδικά σε περιοχές σαν τη δική μας που ανέκαθεν τύγχανε της, όχι πάντοτε καλοπροαίρετης, «φροντίδας» του κράτους, οι πολίτες είναι αποκομμένοι από τα πάντα. Η ανεργία καλπάζει ενώ ταυτόχρονα η εμφάνιση θλιβερών φαινομένων όπως η Χρυσή Αυγή, κάνει όλους εμάς που είμαστε φορείς μιας ιδιαίτερης γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας να νιώθουμε ότι η Ελλάδα επιστρέφει ολοταχώς στο παρελθόν, ένα παρελθόν γεμάτο εξορίες, ρετσινόλαδο, απαγορεύσεις και φόβο.
Ευτυχώς για μας όμως, οι καιροί έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα είναι μέλος της  Ευρωπαικής Ένωσης, αυτής της μεγάλης οικογένειας των λαών, η οποία έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για την προστασία των πολιτών της που -όπως κι εμείς- επιθυμούν να διαφυλάξουν αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Συγκεκριμένα, το Άρθρο 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. αναφέρει ότι τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να προστατεύουν την γλωσσική διαφορετικότητα ενώ παράλληλα τονίζει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε διάκριση σε βάρος τους που βασίζεται σε αυτή ακριβώς τη διαφορετικότητα. Επιπρόσθετα, ένα πολύ σημαντικό επίσημο όργανο της Ε.Ε., η Επιτροπή των Περιφερειών, πρότεινε ήδη από το 2008 στα κράτη – μέλη την προστασία και χρήση των μειονοτικών γλωσσών που ομιλούνται στην επικράτειά τους, ακόμα κι αν αυτές δεν αναγνωρίζονται επίσημα.
Επιτρέψτε μου ακόμα να σας θυμίσω ότι η χώρα μας έχει υπογράψει αλλά δυστυχώς όχι και επικυρώσει την Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες. Μεταξύ άλλων, η Σύμβαση προβλέπει την αναγνώριση των γλωσσών αυτών ως έκφραση πολιτιστικού πλούτου, τον σεβασμό της γεωγραφικής περιοχής όπου μια τέτοια γλώσσα ομιλείται και -κυρίως- την διευκόλυνση και ενθάρυνση χρήσης της σε γραπτή και προφορική μορφή, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική ζωή.
Με βάση όλα τα παραπάνω ήρθε νομίζω ο καιρός να αποδείξουμε όλοι μας ότι η Ελλάδα δικαίως θεωρείται μια σύγχρονη ευρωπαική χώρα που σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών της, ανεξαρτήτως εθνικής και γλωσσικής καταγωγής. Ως πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μελίτης, έχω γίνει αποδέκτης εκατοντάδων αιτημάτων από δημότες του τέως Δήμου Μελίτης και όχι μόνο, οι οποίοι μου ζητούν την απενοχοποίηση της μητρικής τους μακεδονικής γλώσσας και την ανεμπόδιστη χρήση της σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής.
Ζητώ συνεπώς από μέρους σας:
1) Η Μακεδόνικη γλώσσα να διδάσκεται σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα – σχολεία της Μελίτης/Овчарани (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο) και να αναγνωρίζεται επίσημα και
2) να αντικατασταθούν όλες οι σημερινές τοπογραφικές πινακίδες καθώς και οι επιγραφικές σημάνσεις (ταμπέλες) όλων των δημοσίων κτιρίων εντός του δημοτικού διαμερίσματος, οι οποίες θα φέρουν την αναγραφή και στην ελληνική και στη μακεδόνικη γλώσσα.
Θεωρώ ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει μόνο οφέλη, τόσο για τους πολίτες του Δήμου μου όσο και για τη χώρα γενικότερα. Από τη μία πλευρά, θα δείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ακόμα και σε περιόδους κρίσης όπου η δημοκρατία δοκιμάζεται, η Ελλάδα δεν υποκύπτει στις πιέσεις των νοσταλγών του ναζισμού-φασισμού και κοιτά μπροστά. Από την άλλη, θα δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν σε όλους όσοι ομιλούν τη μακεδονική γλώσσα να νιώσουν ότι είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ισότιμοι πολίτες ενός ευνομούμενου κράτους.
Με δεδομένη, τέλος, την σημερινή πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ανάδειξη του Δήμου Φλώρινας ως του πρώτου δήμου στην Ελλάδα που ενθαρύνει επίσημα την γλωσσική διαφορετικότητα, θα μπορούσε με την κατάλληλη προβολή να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή, προσελκύοντας πολλαπλά μεγαλύτερους αριθμούς επισκεπτών από την χώρα μας και το εξωτερικό, στα πρότυπα περιοχών της Ε.Ε. όπως το Νότιο Τιρόλο, η Ίστρια και η Τρανσυλβανία.
Ευελπιστώ στην θετική σας ανταπόκριση, ώστε να αποκαταστήσουμε μαζί μια ιστορική , κοινωνική αλλά και οικονομική αδικία εναντίον νομοταγών Ελλήνων πολιτών που διαρκεί δυστυχώς πολλές δεκαετίες.
Με τιμή,
Παναγιώτης Αναστασιάδης
Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Μελίτης Δήμου Φλώρινας.

5 σχόλια:

  1. Με τέτοια απάντηση θα τον δικαιώσεις στο τέλος!Αίσχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε Αναστασιάδη θα μας τρελάνεις ....
    Ξαφνικα σ' επιασε επ΄πόνος για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής . Ανεκτικοί είμαστε, μ@@@@@@ες ΟΧΙ . Αρκετά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριε ωναταντινιδη.
    Οσο ανυπαρκτη για σενα ειναι η ποντιακη γλωσσα τοσο ανυπαρκτη ειναι και η Μακεδονικη για μαςτους Εθνικα Μακεδονας.Για το καλο σου ριξε μια ματια γυρω σου στα δια φορα πανυγυρια που γυνονται καθε τοσο σε ολα τα χωρια μας,εκτοςτα ποντιακα(Φιλωτας,Λακια,Βαλτονερα, Λιμνοχωρι κ.α.)θα πιστεις οτι σ'αυτο το μερος που σας εφεραν ηταν και θα ειναι παντα Μακεδονικο με την γλωσσα του τα ηθη και εθιμα απο παπου προς παπου.Μια μικρη συμβουλη.Μην προσπαθεις να αλλαξειςκατι.Εισε πολυ μικρος και πολυ ασημαντος για κατι τετοιο.Φροντισε να βγαινεις βουλευτης για να κανεις την ζωη σου αλοιως θα πρεπει να πας στο χωριο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε εσυ ανωνυμε 6 Απριλιου για πεσμου πως γραφεται και λεγεται πχ η λεξη (σε αυτην την γλωσσα)δημιουργια η την λεξη επανατοποθετηση )και αν μου την γραψεις εγω θα βαλω ζαρτιερες και θα περπαταω στην πλατεια για εναν μηνα ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΚΟΥΡΑΣΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή