Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Τα «εντόπικα» δεν είναι «Σκοπιανά»


Με έκπληξη διαβάσαμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιστολή κατοίκου της Μελίτης Φλώρινας με την οποία ζητάει από τον Δήμαρχο Φλώρινας να διδάσκεται στα σχολεία της Μελίτης, παράλληλα με τα ελληνικά, και μια άλλη γλώσσα.  
Αισθανθήκαμε, ότι το θέμα μας αφορά και γι’ αυτό θέλουμε να εκφράσουμε την άποψή μας, ως Εδεσσαίοι «εντόπιοι» δίγλωσσοι Μακεδόνες Έλληνες.
Προφανώς στην Μελίτη, όπως και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή από την Γουμένισσα έως και
την Φλώρινα, ορισμένοι Μακεδόνες Έλληνες, γνωρίζουν, όπως και εμείς, παράλληλα με τα Ελληνικά, και μία σλαβογενή τοπική γλωσσική έκφραση τα «εντόπικα», χωρίς αυτό να μειώνει την Ελληνικότητά μας. Τα «εντόπικα» όμως δεν είναι γλώσσα, είναι μόνον μία προφορική γλωσσική έκφραση με πάρα πολλές Ελληνικές, κρυπτοελληνικές, Βουλγαρικές, Σερβικές, Τουρκικές και Αρβανίτικες λέξεις, που διαφέρει από τόπο σε τόπο και για αυτό ονομάστηκε «εντόπικα», δηλαδή τοπικά. Δεν έχει, ούτε είχε ποτέ, αλφάβητο και κατ’ επέκταση δεν έχει, ούτε είχε ποτέ, γραπτό λόγο.
Τα «εντόπικα» δεν μπορούν να διδαχθούν σε σχολείο γιατί θα αλλοιωθούν και θα χάσουν τον τοπικό και προφορικό χαρακτήρα τους. Όποιος μιλάει για διδασκαλία δήθεν των «εντόπικων» στα σχολεία, προσπαθεί στην ουσία να αντικαταστήσει τα «εντόπικα» με μια άλλη γλώσσα, διαπράττοντας πολιτιστικό έγκλημα που αντιβαίνει στην διακήρυξη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γηγενών πληθυσμών (άρθρα 3,6,8,9,11,12,13,15,19,26,33,42).
Εμείς, και όλοι όσοι γνωρίζουν τα «εντόπικα», ξέρουμε πολύ καλά ότι τα «εντόπικα» δεν είναι «Σκοπιανά». Προτρέπουμε τον Δήμαρχο Φλώρινας να προστατέψει τα πραγματικά «εντόπικα» των κατοίκων της Μελίτης και να αγνοήσει τις ανιστόρητες προτάσεις που του γίνονται.

Κίνηση Δημοτών Έδεσσας για την Κοινωνία, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον
«ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ»

24 σχόλια:

  1. ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΑ ΤΩΡΑ,ΤΙ ΒΑΘΟΣ,ΤΙ ΤΕΚΜΙΡΙΩΣΗ,ΤΙ ΕΠΙΣΤΙΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ,ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΑΣ.ΠΡΟΣΟΧΗ,ΟΤΑΝ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΜΠΙΤΟΛΑ,ΠΑΡΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΟ ΛΟΟΥΕΡ,ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΝΟΗΘΗΤΕ ΣΤΑ {ΝΤΟΠΙΚΑ},ΜΑ ΜΠΟΛΕ Ζ΄ΜΠΟ ΝΤΟΚΤΟΡΕ.Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΩ.ΡΑΖΜΠΡΑΤΕ ΠΟΥΡΝΤΑΝΤΕΝΙ ΓΚΡΚΟΜΑΝΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ειναι Σκοπιανα,μακεδονικα ειναιΟΠΩΣ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΖΕΙ Ο Π.ΜΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΠΥ ΙΛΙΝΤΕΝ,αργυρωνιτοι συγγραφεις του κειμενου.Διαβαστε και λιγω,ρωτηστε,ενημερωθητε,κακο δεν κανει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό θα ήταν να διάβαζε ο κύριος που τα ξέρει όλα, ιστορία του Παπαρηγόπουλου, όπου αναφέρεται, ότι σλαβικά φύλλα προερχόμενα από βορά εγκαταστάθηκαν στις περιοχές της βόριας Μακεδονίας επί Ιουστινιανού!
    Καλημέρα σας!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 12.20 ουγκα γκα ουντι ντι ντι,ου γκαγκα ντα{οτι θυμασαι χαιρεσαι}για γλωσσα ομιλουμε οχι για ιστορια,α ναι ,οΙουστινιανος δεν ητο ελληνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βασικα για 100 χωρικους που δεν κατεστει δυνατον να εξελληνιστουν θα χαλαμε την ωρα μας?Να μαζευτω εγω και η παρεα μου και να πω οτι επειδη ηρθαν πριν 1000 χρονια Καταλανοι στα εδαφη,να διδασκονται Καταλανικα και να μετονομαστει ο Π.Α.Σ. Φλωρινα Μπαρτσελονα και να βαφτισουμε τον πεζοδρομο Λα Ραμπλα.Πισω στα χωραφια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ιστορια γραφετε απο τους νικητες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μίλησαν κι άκαπνοι απόλεμοι μεταπολεμικοί ψευτοσκοπιανοί...

      Διαγραφή
  7. χαχαχαχαχαχα τι αλλο θα ακουσουμε???? ας ανατρεξει ο κυριος αυτος στην εκδοση του αμπετσενταρ [σλαβικο αλφαβηταριο] απο το επισημο ελληνικο κρατος το 1923 για τις αναγκες του σχολειου που λειτουργησε για λιγο διαστημα [οσο του επετρεψε ο ελληνικος σωβινισμος]στο σοροβιτς[αμυνταιο] και μετα ας ερθει να μας κανει μαθημα εξ ονοματος ενος συλλογου που φερει και το ονομα του δραγουμη του μεγαλυτερου προπαγανδιστη κατα των ντοπιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ε Ιονοδραγουμηδες,εσεις εισαστε διγλωσσοι,οι παπουδες σαςτι ηταν?μηπως μονογλωσσοι?το περιβαλον εκτος απο λουλουδια και ζωα εχει και ανθρωπους που ομιλουν γλωσσες,αφηστε τα λουλουδια του καμπου ν¨ανθισουν ειναι πολιτισμος και σεις δεν τον διαθετετε.Αν αισχηνεσθε για την γλωσσα των παπουδων σας,βγητε απο το πανελ του ανθρωπηνου γενους,δεν το αξιζετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 8΄25 αυτοι ηρθαν πριν 1000 χρονια εσυ ποτε ηρθες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. O Paparigopoylos den itan istorikos,ara...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφού τα ντόπια δεν είναι σκοπιανικά γιατί οι κάτοικοι των μπιτολων ισχυρίζονται ότι η γλώσσα τους είναι ίδια με τα ντόπια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πραγματικά κάποιοι άνθρωποι πρέπει να αποκτήσουν ζωή μπας και ασχοληθούν με κανένα σοβαρότερο θέμα. Κάθεστε και σφάζεστε για ένα ιδίωμα που σε 10 χρόνια θα χει εξαφανιστεί- που έχει εξαφανιστεί ήδη δηλαδή, απλώς σε κάποια χρόνια θα πεθάνουν και οι τελευταίοι συστηματικοί χρήστες του. Και αυτό γίνεται για κάποιο λόγο. Οι γλώσσες, όπως και όλα τα πολιτισμικά στοιχεία ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ , σχεδόν με δαρβινικό τρόπο και ΚΑΛΑ κάνουν. Ό,τι βοηθάει μένει,τα υπόλοιπα...
    Ιστορικά αυτό συμβαίνει και οι γλώσσες κάθε εποχής πιο πλούσιες γίνονται, όχι πιο φτωχές όπως διαδίδουν οι προγονόπληκτοι, από όπου κι αν προέρχονται.Και ευτυχώς δηλαδή γιατί αν κάθε γενιά (με τα θετικά της και τα αρνητικά της) άκουγε αυτές τις φωνές της οπισθοδρομολαγνείας και της εμμονικής προσκόλλησης στην "παράδοση" θα πρεπε να κυνηγάμε μάγισσες ή να ξυλοφορτώνουμε τις γυναίκες μας.Και όπως τα συμπυκνώνει το ρητό : Οι ρίζες υπάρχουν για να βγάζουμε κλαδιά και όχι για να επιστρέφουμε σε αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. AΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ.ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ.ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΟΣ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΗΝ Η ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΡΩΜΙΚΗ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. TO OTI MIΛΟΥΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΜΙΚΤΕΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
      ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΑΛΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΚΤΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
      ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΟΧΩΡΙΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ, ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΣΕΡΒΟΚΡΟΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ.ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ, ΣΟΦΤ ΛΑΙΤ Η ΧΑΡΝΤ ΜΠΟΥΓΚΑΡΣΚ.
      ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΑ ΧΩΡΙΑΤΟΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ, ΤΑ ΧΩΡΙΑΤΟΔΑΚΙΚΑ ΡΩΜΑΙΚΑ.
      ΔΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ.
      ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ, ΧΩΡΙΑΤΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΥΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΣΕΠΗΣ.
      ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙ ΧΩΡΙΑΤΟΜΕΣΑΙΩΝΙΣΤΕΣ ΠΑΛΑΙΟΒΑΛΚΑΝΙΣΤΕΣ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ!

      Διαγραφή
  15. ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΤΕ.ΟΤΙ ΓΙΓΝΩΣΚΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΟΣ.ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ, ΕΙΝΑΙ 15 ΦΥΛΕΣ.Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ. ΟΛΟΙ, ΑΔΕΡΦΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ, ΔΕΝ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΟΥΔΕΠΟΠΟΤΕ. ΑΚΟΥΣ.................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ημιμαθης και Αγραμματος οαγεωγραφητοςο παλαιοβαλκανιστης. ακομα δεν εμαθε οτι η ελλαδα ειναι βαλκανια........

      Διαγραφή
    2. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΤΕΡΟΘΑΛΗ ΑΠΟ ΜΠΑΜΠΑ ΕΙΣΒΟΛΕΑ!

      Διαγραφή
    3. Ποιά στραβο-αγραμματο-άναρθρη πολυ-γκρρρκροάρρ-σνορτ μαϊμούνσκα βελεστράβιτσα γκαρβάνα και σε τί να είναι κέρδος;
      Σσφαρσένε τη σκέψη και τελειώνει τη μόρφωση, χώρια που σου φέρνει ξανά το μεσαίωνα με λεπέσκα σλακασλουκωμένη σμαρδένκα σελτσκομπράτσκοβνα!

      Οπρι μπρε μπάτσκο να θέλουμε λέει να τη μάθουν και τα παιδιά μας μη χάσουν μπλιαχχχχχ

      Διαγραφή
    4. Η εφημεριδα Στοχος εγραφε για τον θειο Καραμανλη, οτι ειναι Ελληνοποιημενος βουλγαρος. οπως και για την πελοποννησο,ελεγε ο Γερμανος FALMERAYER.... εσλαυωθη πασα η χωρα και μετα εξελληνισθησαν και εσυ ,μηπως εισαι εξελληνισμενος........

      Διαγραφή
  16. Kαλύτερα εξελληνισμένος κάφρος παρά μπρατσκοποιημένος λεπέσκαρ έλληνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ 9΄56,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,ΒΡΩΜΙΚΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΣΑΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΝΤΑΣΕΣΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βρομικες ψευτιές για τις γλώσσες υπάρχουν.
      Οσο τα ντεμέκια σκλαβοτέτοια και σλαβοαλιώτικα έχουν σχέση με τον τόπο αυτό άλο τόσο έχουν τα αγγλικά μετα χριστόν στην Αφρική.

      Διαγραφή