Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Φωτορεπορτάζ απ' την παρέλαση στη Φλώρινα

Παρέλαση-κηδεία στη Φλώρινα (video)


Με έναν πολύ εύγλωττο και συμβολικό τρόπο διαμαρτυρήθηκαν παρελαύνοντας και κουβαλώντας ένα μαύρο φέρετρο, ομάδα νεαρών στη σημερινή παρέλαση στη Φλώρινα θέλοντας με αυτόν 

Το "ΌΧΙ" του Ι.Βοσκόπουλου



Είμαι Πρόεδρος της Κοινότητας Κλαδοράχης. Έζησα και μεγάλωσα με αξίες τιμώντας την ιστορία της πατρίδας μου. Φέτος, στις 28 Οκτωβρίου 2011, θα αισθανθώ βαθιά λυπημένος αλλά και θυμωμένος που θα αναγκαστώ ή να υπερβώ τις δυνατότητές μου για να οργανώσω μία γιορτή που επιβάλλει η ημέρα, ή να εξαφανιστώ από προσώπου γης για να εκφράσω την οργή και τον θυμό μου. Ο δήμος Φλώρινας ενώ ξοδεύει 

Οι πρώτες ημέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου στη Φλώρινα


Η πρώτη ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, ήταν Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 1940. Όντας ανύποπτος για τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα, ο γράφων, μαθητής τότε της 3ης τάξης του Οκταταξίου Γυμνασίου, ντύθηκε, πήρε τα βιβλία και τα τετράδια στο χέρι (οι περισσότεροι μαθητές τότε δεν είχαν σάκες) και ξεκίνησε από την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης για το Γυμνάσιο. Όταν έφθασε στην οδό Ηπείρου, ξαφνιάστηκε, αντικρίζοντας μια μεγάλη σειρά συντεταγμένων στρατιωτών, έχοντας τον οπλισμό και το γυλιό τους στην πλάτη, ανηφόριζαν στην οδό Ηπείρου και Κοντοπούλου προς την Γεωργική Σχολή, τον Άγιο Νικόλαο και την τότε Μοτέσνιτσα και εκείθεν για βίγλα και Πισοδέρι και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου είχαν αρχίσει οι Ελληνοϊταλικές εχθροπραξίες.

Διακήρυξη της ΟΛΜΕ για την 28η Οκτώβρη 1940


Μαθητές και μαθήτριες,
Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,
Αγαπητοί γονείς,
Στις 28 του Οκτώβρη ο λαός μας γιορτάζει. Πριν από 71 χρόνια, μια μέρα σαν κι αυτή, οι εργάτες άφησαν τις δουλειές τους, οι έμποροι έκλεισαν τα μαγαζιά τους και οι αγρότες άφησαν τα χωράφια τους. Απειλούνταν η κυριαρχία μας, η ανεξαρτησία μας, η αξιοπρέπεια του λαού μας. Ο ιταλο-γερμανικός ιμπεριαλισμός, το μαύρο μπλοκ του φασισμού, επιτέθηκαν στη χώρα μας. Χωρίς κανέναν δισταγμό, όλος ο λαός μας είπε το «ΟΧΙ». Δεν θα περάσουν!  Και τα νιάτα της πατρίδας μας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Οι γυναίκες στις πόλεις και πρώτα απ’ όλα στα χωριά ανέλαβαν την τροφοδοσία. Όλος ο λαός σήκωσε το μπόι του. Κι όταν ο λαός μας ορθώνεται, λυγίζουν τα σίδερα.

Γιορτή Πίτας και Μελιού στο Λέχοβο


Ο Ενωτικός Σύλλογος Λεχοβιτών «Ο Προφήτης Ηλίας», ο Δήμος Αμυνταίου και η Τοπική Κοινότητα Λεχόβου συνδιοργανώνουν τη Γιορτή Πίτας και Μελιού που θα πραγματοποιηθεί στο Λέχοβο, την Παρασκευή και το Σάββατο 28 – 29 Οκτωβρίου.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Εφ. "ΕΘΝΟΣ" - Πρωτοσέλιδο

Έκθεση ζωγραφικής στην Πρέσπα