Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Οι ΕΝ ΦΛΩ στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων


Καλλιτέχνες της ομάδας ΕΝ ΦΛΩ σχολιάζουν εικαστικά έργα της συλλογής Γιώργου Οικονόμου. Το σχόλιό τους είναι ένα χαρακτικό έργο που θα εκτεθεί στο πλαίσιο της έκθεσης του δεύτερου τμήματος της συλλογής, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 24 (από τις 6 μ.μ.) και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου (από τις 11 π.μ.).

Το χαρακτικό, ως ένα αποδομημένο έργο της συλλογής, προσφέρεται στον επισκέπτη (τον εν δυνάμει συλλέκτη) σαν ένα ιδιόμορφο εικαστικό παιχνίδι.
Η μήτρα που είναι ένα χαραγμένο λινόλεουμ μετά τη δημιουργία των πρώτων χαρακτικών αντίτυπων, κομματιάζεται σε μικρότερα ισομεγέθη μέρη. Αυτός ο διαμελισμός της χαρακτικής μήτρας θα ακολουθηθεί από όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Στη συνέχεια θα εκτυπώνονται τα αντίτυπα των υποπολλαπλάσιων της αρχικής μήτρας έτσι ώστε να είναι δύσκολη η ακριβής επανένωσή τους (το αντίτυπο δε θα μοιάζει πια με το πρωτότυπο, ο επισκέπτης-συλλέκτης θα βρει δυσκολία να ενώσει το «διαμελισμένο» έργο). Τα κομμάτια που θα προκύψουν θα ανακατεύονται μεταξύ τους και θα τυπώνονται αθρόα για τους επισκέπτες της «τελευταίας ημέρας».
Το εικαστικό παιχνίδι στο οποίο εμπλέκονται οι επισκέπτες, προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο το «συλλεγμένο» έργο μπορεί να παραμένει ασύλλεκτο και διάσπαρτο. Η δημιουργικότητα του συλλέκτη-επισκέπτη θα ανασυνθέτει τα αποσπασμένα έργα σε καινούργια, με αναφορά τη συλλογή του Γιώργου Οικονόμου.
Το εικαστικό παιχνίδι των ΕΝ ΦΛΩ, ως υποσχόμενο κολλάζ μιας δημιουργικής απροσδιοριστίας θα οδηγήσει τον κτήτη, το μικροσυλλέκτη, τον λανθάνοντα ιδιοκτήτη έργων τέχνης σε μια περίτεχνη διαμόρφωση της χρησιμότητας ενός έργου τέχνης, όταν χαρίζεται, μοιράζεται, αποπραγμοποιείται.
Πηγή: Φλώροι Εικαστικοί


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου