Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΠΟΥ "ΣΥΜΜΑΧΗΣΑΝ" ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ

Δύο γνωστά πολιτικά πρόσωπα της Φλώρινας βρέθηκαν στην Ιδρυτική διακήρυξη της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" στο Θέατρο Badminton, την περασμένη Κυριακή 21/11.





Ο επί οκταετία Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικόλαος Κορτσάρης καθώς 








  και



Ο Δήμαρχος Πρεσπών Λάζαρος Ναλπαντίδης.

Θέλω να δω Champions League

Ανοίγει απόψε η αυλαία της 5ης αγωνιστικής του Τσαμπιονς Λιγκ με σπουδαίες αναμετρήσεις που υπόχονται γκολ και θέαμα.



Τρίτη, 23 Νοεμβρίου

Champions League


19.30 Σπάρτακ Μόσχας-Μαρσέιγ (novasports1 & HD)

21.45 Άγιαξ-Ρεάλ Μαδρίτης (MEGA)

21.45 Ρόμα-Μπάγερν (novasports1 & HD)

21.45 Οσέρ-Μίλαν (novasports3)

21.45 Τσέλσι-Ζίλινα (novasports7)

21.45 Μπράγκα-Άρσεναλ (novasports6)

Τένις
16.00 & 22.00 Τουρνουά Τένις Barclays ATP World Tour Finals (novasports4)

Θ. ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΛΙΑΝΗ

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο  Ελληνικός Λαός με την ώριμη ψήφο του, επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του προς τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  και του έδωσε την  εντολή να συνεχίσει να οδηγεί με ευθύνη τη Χώρα μακριά από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται.

Στη Φλώρινα, η διάσπαση και ο διχασμός στις τάξεις τόσο του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ όσο και τις βάσης, σε μια αναμέτρηση μάλιστα με δημοψηφισματικό χαρακτήρα για το ΠΑΣΟΚ, οδήγησε σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά στις περιφερειακές εκλογές, σε ήττα ήδη από τον πρώτο γύρο στο δήμο Φλώρινας και τελικά στην απώλεια της Περιφέρειας και των δήμων Φλώρινας και Αμύνταιου και μάλιστα  μόλις έναν χρόνο μετά την πρωτιά και τη Νίκη στις βουλευτικές εκλογές. Είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο ευθυνόμαστε πρωταρχικά ΟΛΑ τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (με διαφορετικό βεβαίως μερίδιο ευθύνης ο καθένας)  και για τον λόγο αυτόν πρέπει να κάνουμε σκληρή και ειλικρινή αυτοκριτική. Αναλαμβάνω στο ακέραιο το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί και θα επανέλθω πιο συγκεκριμένα στο άμεσο μέλλον, σε πρώτη φάση  στα κομματικά όργανα, εάν και όταν συγκληθούν για την αποτίμηση του αποτελέσματος. Στο σημείο πάντως που βρίσκεται η Φλώρινα και έχει φτάσει το τοπικό ΠΑΣΟΚ προέχει να επουλωθούν οι πληγές και να εργαστούμε όλα τα στελέχη χωρίς προσωπικές ιδιοτελείς επιδιώξεις και χωρίς προσωπικές πικρίες για την ψυχική ενότητα της βάσης που κινδυνεύει να χαθεί οριστικά.

Σε σχέση με τις δηλώσεις του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Λιάνη, δεδομένου ότι ο ίδιος τους έδωσε χαρακτήρα ‘πολιτικής διαθήκης’, είναι τουλάχιστον άκομψο να σχολιαστούν, ιδίως από έμενα για το περιεχόμενο τους. Άλλωστε, από την στιγμή που ο ίδιος νιώθει ότι με δηλώσεις τέτοιου περιεχομένου συνδιαλέγεται με την ιστορία και επιθυμεί με αυτές να χαρακτηρίσει το πολιτικό αποτύπωμα της υπερεικοσαετούς θητείας του στη Φλώρινα, κάθε περαιτέρω σχόλιο περιττεύει. Θα ήθελα πάντως να επισημάνω μια –μεταξύ άλλων- ανακρίβεια: ουδέποτε δήλωσα ‘πολιτικό παιδί’ του Γιώργου Λιανη και ο ίδιος το γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είμαι ‘πολιτικό παιδί’ του. Παρά το νεαρό της ηλικίας μου, το οποίο άλλωστε  επιτρέπει και στον ίδιο να με αποκαλεί στοργικά ’παιδί’, υπήρξα οργανωμένο μέλος της μαθητικής νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, πριν καν ο ίδιος έρθει και πολιτευθεί στην Φλώρινα ως ΠΑΣΟΚ.

Κλείνοντας, απευθύνω δημόσια τα συγχαρητήριά μου στους νεοεκλεγέντες Δημάρχους και στον νέο Αντιπεριφερειάρχη, με την ευχή να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις και να συμβάλλουν στην πρόοδο του τόπου μας.


ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Έως τον Ιανουάριο του 2011 ανέστειλε η Κομισιόν τις διαδικασίες παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καθυστέρηση στην απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας, μετά την υποβολή πρότασης από το ΥΠΕΚΑ για ισοδύναμα μέτρα. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπεβλήθη πρόταση για ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν την υποχρέωση της χώρας μας να προχωρήσει στη διάθεση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων στη Βεγόρα, την Ελασσόνα και τη Δράμα. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν την σταδιακή διάθεση Συμβάσεων Ανταλλαγής Ενέργειας, μετά από διεθνείς διαγωνισμούς. 

Εως τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με επιστολή του αρμοδίου επιτρόπου Ι. Αλμούνια, δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω διερεύνησης της σχετικής πρότασης ισοδύναμων μέτρων.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα αναφερόμενα σήμερα από ορισμένα ΜΜΕ περί διαφωνίας του ΥΠΕΚΑ με την ομάδα παρακολούθησης της υλοποίησης του Μνημονίου δεν είναι ακριβή. Σύμφωνα με σχετική δήλωση της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη, η χώρα ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει όσον αφορά στους στόχους, αλλά και το σχετικό χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου



Κι όμως σ'αυτές τις εκλογές κάτι άλλαξε...

Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Φλώρινας είναι γεγονός και η εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου αποτελεί πλέον παρελθόν. Μια αναμέτρηση που αφήνει πίσω της νικητές και ηττημένους οι οποίοι αγωνίστηκαν επάξια για τη διεκδίκηση της ψήφου των πολιτών. Η συμμετοχή μικρή (43,12% και 35,54% την Α’ και Β’ Κυριακή αντίστοιχα) κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει έντονα όλους.
Υπάρχει όμως κάτι το οποίο άλλαξε σ’ αυτές τις εκλογές. Υπάρχει ένας χώρος που μόνο κερδισμένος μπορεί να θεωρηθεί. Ο χώρος της νεολαίας.
Το κύμα ανανέωσης και η αύρα που έδωσαν οι νέοι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών αποτελεί τη μαζικότερη και ουσιαστικότερη έως τώρα παρουσία νέων σε εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης της Φλώρινας. Είναι κάτι παραπάνω πλέον από φανερό ότι ήρθε ο καιρός η νεολαία να βγει ακόμα πιο μπροστά, να ακουστεί, να διεκδικήσει και να οδηγήσει τον τόπο σε πιο προοδευτικές και ανατρεπτικές εποχές. Το τρένο του εκσυγχρονισμού περνάει και είναι ίσως η τελευταία μας ευκαιρία να αναδείξουμε την πόλη μας και να τις χαρίσουμε αυτά που πραγματικά αξίζει.
Τα δύο τελευταία χρόνια ως πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων είχα ελάχιστες (έως μηδαμινές) φορές τη χαρά να ακούσω σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητούνται θέματα που αφορούν τη νεολαία. Τώρα πλέον θεωρώ ότι με την ευρύτερη εκπροσώπηση μας από τα νέα παιδία που εξελέγησαν, τα προβλήματα μας και οι διεκδικήσεις μας θα έχουν καλύτερη μοίρα και οι συνεδριάσεις θα χρωματίζονται με καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες.
Η ευθύνη βαριά και ο δρόμος σίγουρα δεν είναι με ροδοπέταλα στρωμένος. Πόσο μάλλον σε μια εποχή που μαστίζεται από μια κρίση, η οποία δεν περιορίζεται μονάχα σε επίπεδα οικονομικά αλλά αποτελεί κάτι ευρύτερο. Είναι μια κρίση θεσμική, μια κρίση κοινωνική, η οποία για να ξεπεραστεί απαιτεί τη συμμετοχή και τον αγώνα όλων αφήνοντας κατά μέρους τα κομματικά πάθη και κατεστημένα.
Προσωπικά θα ήθελα να συγχαρώ από καρδιάς όλους τους νέους που ενεπλάκησαν στη διαδικασία των εκλογών, ανεξάρτητα από το αν τελικά εξελέγησαν ή όχι. Η συμμετοχή όλο και περισσότερων εκπροσώπων της νέας γενιάς δίνει χώρο και ελπίδες για ανανέωση και εντονότερη παρουσία της Νεολαίας στα τοπικά δρώμενα. Όσο για τους νέους που θα ενσωματώσουν το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και τα Τοπικά Συμβούλια έχω να πω το εξής:
Με τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. άναψε η σπίθα. Με εσάς ας γίνει η σπίθα φλόγα που θα φωτίσει ακόμα περισσότερο τα όνειρα μας για την πόλη που τόσο πολύ αγαπάμε. Θα είμαστε πάντα δίπλα σας στο δύσβατο και άγνωστο αυτό μονοπάτι. Καλή δύναμη!

Ο πρόεδρος του ΤΟ.ΣΥ.Ν.
Κωνσταντίνος Στεργίου