Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΝΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ...

ΝΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ...(συνέχεια)

Παρουσίαση του ψηφοδελτίου της "Εναλλακτικής Δράσης" στη Φλώρινα

Στην αίθουσα του Εμπορικού επιμελητηρίου Φλώρινας έγινε σήμερα η παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού της Εναλλακτικής Δράσης με επικεφαλής τον Αντώνη Κύρινα και υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας τον Μιχάλη Πετράκο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Θανάσης Γερμανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των Περιφερειακών εκλογών και υπογράμμισε ότι στο νέο τοπίο που διαμορφώνει ο Καλλικράτης δεν έχουν θέση οι κομματικοί συνδυασμοί. Απαιτούνται ευρύτερες συγκλίσεις και προγράμματα συνεργασίας των όμορων κοινωνικών δυνάμεων. Κάτω από το πρίσμα αυτό συγκροτήθηκε η «Εναλλακτική δράση για τη Δυτική Μακεδονία», η οποία δεν είναι κομματική παράταξη, αλλά ευρύτερο σχήμα που στεγάζει ενεργούς πολίτες από το χώρο των κοινωνικών και οικολογικών κινημάτων, των νέων αγροτών, του πολιτισμού κλπ.

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού Αντώνης Κύρινας αναφέρθηκε στη σημασία των εκλογών, τονίζοντας το διττό χαρακτήρα τους, πολιτικό και τοπικό. Χρέωσε την οικονομική κρίση στα δύο μεγάλα κόμματα και το πελατειακό κράτος που δημιούργησαν, ενώ αναφέρθηκε και στη «μέγγενη» της τρόικας και του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα όμως τόνισε ότι η παραγωγή τοπικών πολιτικών για την ανάπτυξη και το περιβάλλον βοηθά στην αντιμετώπιση της κρίσης και από αυτή την άποψη ο ρόλος των νέων Περιφερειών είναι πολύ σημαντικός, παρά τα «βαρίδια» που τους φορτώνει ο Καλλικράτης. Απαντώντας στον κ. Κουκουλόπουλο που «πέταξε το γάντι» καλώντας τους να τοποθετηθούν για τις μαζικές αποσύρσεις μονάδων της ΔΕΗ την επόμενη δεκαετία δήλωσε « Ο κ. Κουκουλόπουλος και το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ,  δεν πήραν κανένα μέτρο τη τελευταία εικοσαετία για να μειώσουν αργά και σταδιακά το λιγνίτη, να προετοιμάσουν τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, να δημιουργήσουν εναλλακτικές διεξόδους απασχόλησης και να καθιερώσουν χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε το ενεργειακό λεκανοπέδιο να απορροφήσει τους κραδασμούς από τη στροφή στην πράσινη ενέργεια. Αποκοίμισαν τον κόσμο λέγοντας ότι ο λιγνίτης είναι αθάνατος, και σήμερα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποχρεώνεται σε μια βίαια προσαρμογή του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, οδηγώντας τις τοπικές κοινωνίες (απόλυτα εξαρτώμενες από τη ΔΕΗ) στην κατάρρευση. Αυτοί λοιπόν που δημιούργησαν το πρόβλημα, αυτοί που θεοποίησαν τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη, αυτοί που θα κλείσουν τις μονάδες χωρίς να έχουν εναλλακτικές λύσεις είναι οι τελευταίοι που έχουν το δικαίωμα να εγκαλούν και να κατηγορούν όσους χρόνια τώρα κρούουν το κώδωνα του κινδύνου φωνάζοντας ότι το βρώμικο ενεργειακό μοντέλο της χώρας έχει ημερομηνία λήξης»   


Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μιχάλης Πετράκος αναφέρθηκε στους βασικούς προγραμματικούς άξονες του συνδυασμού: τη σταδιακή απεξάρτησης της Δ. Μακεδονίας από την μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη με παράλληλη ανάπτυξη πράσινων θέσεων εργασίας στην προστασία του περιβάλλοντος, την παραγωγή ΑΠΕ, την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων στους κλάδους της Γεωργίας, του τουρισμού, των μεταφορών και της μεταποίησης. Αναφέρθηκε στην πρόταση για ανάδειξη θεσμών της κοινωνικής οικονομίας (τράπεζες χρόνου, δίκτυα παραγωγών καταναλωτών κλπ) για να μπορέσει να σταθεί η περιοχή στα πόδια της την περίοδο της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η περιοριστική πολιτική του ΔΝΤ. Ανέπτυξε τις προτάσεις για τις μεταφορές με έμφαση στην ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών με ακύρωση των σχεδίων για ακρωτηριασμό του δικτύου αλλά και την επέκτασή του για την σιδηροδρομική ολοκλήρωση της Δ. Μακεδονίας (σύνδεση Κοζάνης Καλαμπάκας, επαναλειτουργία της διαδρομής προς το Μοναστήρι, μελέτη της επέκτασης προς Καστοριά και προς Αλβανία). Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κακοδιαχείρηση της διοίκησης της νομαρχίας της Φλώρινας που αποδεικνύεται πρωταθλητής, όχι στα σαρανταπεντάρια (την κατάτμηση των έργων σε μικρότερα των 45000 ευρώ για να γίνει πρόχειρος διαγωνισμός) αλλά στα δεκαπεντάρια (την περαιτέρω κατάτμηση έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται απ’ευθείας ανάθεση) και τόνισε ότι στις εκλογές που έρχονται ο λαός πρέπει να καταδικάσει τις επιλογές που μας έφεραν εδώ και να επιδοκιμάσει το σχέδιο της Εναλλακτικής δράσης για το μέλλον της Δ. Μακεδονίας.
Στη συνέχεια ο Λάζαρος Τσικριτζής υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κοζάνης ανέπτυξε την χρηματοδοτική διάσταση του προγράμματος της οικονομικής στροφής σε βιώσιμη κατεύθυνση αναλύοντας τα 5 χρηματοδοτικά εργαλεία:
1) Φόρος στερεών καυσίμων (110 εκ. €). Ισχύει στις περισσότερες χώρες. Η ΔΕΗ (και όσοι ιδιώτες μπουν στα λιγνιτωρυχεία) δεν πληρώνουν τίποτα απολαμβάνοντας μια ακόμη κρυφή επιδότηση. Να νομοθετηθεί ο φόρος αυτός και να αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες.
2) «Εξωτερικό» κόστος λιγνίτη, το οποίο επίσης δεν κατέβαλε ποτέ η ΔΕΗ. Τεράστιο κονδύλι (700 – 900 εκ. €) που αφορά το κόστος των κατεστραμμένων φυσικών πόρων, νερών εδαφών κλπ. Να υπολογιστεί και να αποδοθεί ένας μέρος του για έργα ανάταξης του φυσικού κεφαλαίου και επενδύσεις της μεταλιγνιτικής περιόδου
3) Τέλος απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων. Θα καταβάλλεται ως «αποζημίωση» από το κράτος εφάπαξ για κάθε μονάδα που κλείνει και θα είναι ανάλογο με την ισχύ της και το κοινωνικό κόστος που προκαλεί η απόσυρσή της.
4) Τριπλασιασμός του Τοπικού Πόρου (3X15 εκ. € για όλο το νομό).  Το αντίστοιχο τέλος που καταβάλλεται σε περιοχές που εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες είναι 2,5 % κι εμείς είμαστε καθηλωμένοι (με ευθύνη και των Νομαρχών) στο 0,4% !!. Ο Πόρος πρέπει να επανέλθει στην κοίτη του, να αναμορφωθεί πλήρως το θεσμικό του πλαίσιο, να καθοριστούν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τα επιλέξιμα είδη έργων, με επικέντρωση κατά 50% (από 10% σήμερα) στους τομείς ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος.
5) Πρόσθετα κίνητρα (δάνεια, επιδοτήσεις) για χωροθετήσεις πράσινων έργων στις λιγνιτικές περιοχές.

Οι υποψήφιοι της εκλογικής ενότητας Φλώρινας, με αλφαβητική σειρά είναι:
1. ΑΟΥΑΝΤ – ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑ ΤΟΥ ΙΣΑΑΜ (Υπεύθυνη αγγλικών, σχολής τυφλών)
2.   ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Αρθρογράφος, Σύμβουλος επιχειρήσεων)
3.   ΓΕΡΜΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ (Εκπαιδευτικός, Διευθυντής Γυμνασίου)
4.   ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (Αρχιτέκτων)
5.   ΓΚΙΟΖΗΣ ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ  (Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων)
6.   ΚΟΣΚΟΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ  (Γιατρός, Γυναικολόγος)
7.   ΠΕΣΚΕΛΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ (Αγρότης, Συνδικαλιστής)
8.   ΣΕΛΤΣΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ  (Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων)
9.   ΣΠΥΡΤΟΥ ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδαγωγικής Σχολής)

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ"


Σ Υ Ν Δ Υ Α Σ Μ Ο Σ
ΛΑΪΚΗ   ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΔΥΤΙΚΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Υποψήφιος Περιφερειάρχης: Τσάκωνας Αντώνης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ  ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Υποψήφιος  Αντιπεριφερειάρχης:
Βογιατζής Εμμανουήλ του Αναστασίου. Εργατοτεχνίτης στη ΔΕΗ (Ορυχείο Αμυνταίου). Μέλος της Διοίκησης του Σωματείου εργατοτεχνιτών και εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) και πρόεδρος του Παραρτήματος Αμυνταίου του ΣΕΕΕΝ.

Υποψήφιοι  Περιφερειακοί  Σύμβουλοι:
Αλεξίου Ευάγγελος του Δημητρίου. Αγρότης/Δασεργάτης.
Πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Αλώνων και μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Δασεργατών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Ιωαννόπουλος Γεώργιος του Αναστασίου. Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ του Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής.
Κανελοπούλου Μάλαμα του Κυριάκου. Νηπιαγωγός. Εργαζόμενη στον Παιδικό Σταθμό Σιταριάς. Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας (Τμήμα της ΟΓΕ). – Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιταριάς «Νέοι Ορίζοντες».
Λαζαρίδης Θεόδωρος του Παναγιώτη.  Έμπορος (Βιβλιοπώλης).
Λασόπουλος Γεώργιος του Πέτρου.  Εκπαιδευτικός (Δάσκαλος).
Μπίζης Γεώργιος του Πανταζή.  Συνταξιούχος της ΔΕΗ.
Αντιπρόεδρος της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας.
Ναλπαντίδου Ευθυμία (Μιμίκα) του Μιχαήλ.  Εκπαιδευτικός (Δασκάλα).
Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας (Τμήμα της ΟΓΕ). – Μέλος της Γραμματείας Φλώρινας του ΠΑΜΕ και του ΠΑΜΕ Εκπ/κών.
Νεβολιάνης Χρήστος του Ιωάννη.  Αγρότης.
Παπαναστασίου Βασιλική (Βίκυ) του Στέφανου.
Πτυχιούχος Νομικής. Υπάλληλος Ελεγκτικού Συνεδρίου Φλώρινας).
Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας (Τμήμα της ΟΓΕ).
Παπαναστασίου Φώτιος του Γεωργίου. Πολιτικός Μηχανικός (ιδιωτικός υπάλληλος σε  Τεχνικό Γραφείο).
Σιώμος Αντώνιος του Σίμου. Βιοτέχνης.
Σωτήρας Σωτήριος του Ηλία. Φοιτητής.
Τορλαχίδου Παναγιώτα του Μιχαήλ. Εμποροϋπάλληλος.
Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του (υπό ίδρυση) Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Φλώρινας και μέλος της Γραμματείας Φλώρινας του ΠΑΜΕ. – Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας .
Χαραλαμπίδου Αθηνά του Γεωργίου.  Εργαζόμενη στο ΚΕΠ Φλώρινας.
τ.Γραμματέας του Σωματείου συμβασιούχων εργαζομένων στα ΚΕΠ Μακεδονίας–Θράκης και Θεσσαλίας.

ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΥ ΜΕ 3-0 ΕΠΙ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ


Με το δεξί μπήκε στη νεα αγωνιστική σεζόν ο Φιλυριακός στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής. Η Φλωρινιώτικη ομάδα επικράτησε στο Ποζατσίδειο Αθλητικό Κέντρο των Μετεώρων με 3-0 ενώ στη διάρκεια του αγώνα είχε αρκετές ευκαιρίες και για άλλα τέρματα.
Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο καταπράσινο Π. Α. Κ, ένα πραγματικό στολίδι, η εικόνα του οποίου αποτυπώνει τη δουλειά που έγινε από τους ανθρώπους του συλλόγου αυτές τις μέρες και η οποία εικόνα εντυπωσίασε την αποστολή των φιλοξενουμένων. Να σημειωθεί πως στο γήπεδο βρέθηκε αρκετός κόσμος για να παρακολουθήσει την πρεμιέρα του πρωταθλήματος.
 Ο Φιλυριακός και στο συγκεκριμένο ματς αγωνίστηκε με μια ομάδα ανανεωμένη με μέσο όρο ηλικίας κάτω των 20 ετών περίπου. Οι παίκτριες του Φιλυριακού παλέψαν σ' όλη τη διάρκεια του αγώνα και στηριζόμενες στη σωστή προπονητική τακτική πήραν το "τρίποντο" της νίκης, πολύτιμο για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.
ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΣ (Ποζατσίδης Δημ.): Πετροπούλου (85΄Παπούλια), Πάντου, Κάτη, Τσαμπάζη Φ., Χαραβιτσίδου, Βασιλείου, Λυπίτκα, Πέικου, Ζήκου (47΄ Βράγκου Ε.), Καρατζά (60' Μπασούρη). Στην αποστολή ήταν και οι Γιαμούρογλου και Κύρκου.
ΜΕΤΕΩΡΑ (Τσιάκαλος Σπ.): Ρίζου, Κανέλου(23΄ λ.τρ Κατσάρα), Μπούτσου, Λαγούλη, Γεραγόρη, Βλαχογιάννη (66΄ Τούλα), Παπανικολάου (84΄ Μπαταλογιάννη), Μυλωνά, Ντόκου, Αργύρη.